Toader: PDL respinge modificarea intervalului orar de vot la referendum

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a declarat, miercuri, că parlamentarii democrat-liberali resping ideea modificării intervalului orar de vot la referendumul din 29 iulie, pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, precizând că OUG 41 trebuie respinsă, şi nu modificată.

581 afișări
Imaginea articolului Toader: PDL respinge modificarea intervalului orar de vot la referendum

Toader: PDL respinge modificarea intervalului orar de vot la referendum (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Ordonanţa respectivă (privind referendumul - n.r.) trebuie respinsă, deci să nu fie o lege de aprobare, indiferent dacă e cu anumite modificări. Nu dorim sub nicio formă şi nu acceptăm să se modifice legea referendumului faţă de ceea ce este publicat în Monitorul Oficial, promulgat de preşedintele interimar", a susţinut Toader.

El a fost întrebat care sunt argumentele pentru care PDL nu doreşte o prelungire a programului de votare, avându-se în vedere că este o perioadă de vară.

"O lege are caracter general, nu putem să facem o lege punctuală pentru o anumită perioadă şi pentru o anumită zi. Legea referendumului specifică în mod clar că referendumul se desfăşoară între orele 8 dimineaţa şi 8 seara. (...) Dacă se modifică. înseamnă că orice referendum, chiar local, trebuie să se desfăşoare între orele propuse de dânşii", a explicat Toader.

În plus, liderul deputaţilor PDL a susţinut că, potrivit unei hotărâri BEC, atunci când un alegător se află în interiorul secţiei de vot şi a depăşit ora poate să voteze.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a anunţat, miercuri, în plen, că şedinţa Camerei pentru discutarea OUG privind referendumul va avea loc la ora 16.00.

Zgonea a spus că a fost informat de ministrul pentru relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşă, că Senatul a adoptat proiectul privind referendumul şi a consultat liderii grupurilor parlamentare pentru convocarea la ora 16.00 a şedinţei Camerei pentru adoptarea acestui proiect.

Până atunci, Comisia juridică a Camerei se va reuni pentru a discuta acest proiect.

Plenul Senatului a adoptat, miercuri, legea referendumului, cu 70 de voturi "pentru", după ce a respins amendamentele senatorului Ioan Ghise privind eliminarea pragului de 50% plus unu prezenţă la vot pentru validarea referendumului, şi prelungirea votului pe parcursul a două zile.

Amendamentul privind eliminarea pragului de prezenţă la vot a fost respins cu 25 de voturi "pentru", 38 de voturi "împotrivă" şi 7 abţineri.

Amendamentul lui Ghişe privin prelungirea programului de votare pe parcursul a două zile a fost respins de plen cu 9 voturi "pentru", 9 abţineri şi 51 de voturi "împotrivă".

Anterior, plenul Senatului a adoptat amendamentul senatorului PSD Dan Şova privind extinderea programului de vot la referendumul din 29 iulie la intervalul orar 07.00 - 23.00.

Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului a fost aprobat de plenul Senatului cu 70 de voturi "pentru". Forul decizional este Camera Deputaţilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici