Toro: Exemplul referendumului din Scoţia este foarte bun pentru mişcarea autonomistă

Preşedintele PPMT, Toro T. Tibor, susţine că exemplul referendumului pentru independenţă din Scoţia este foarte bun pentru mişcarea autonomistă, pentru că a demonstrat că se poate exercita dreptul la autodeterminare internă a unei comunităţi, în condiţii democratice, în mod paşnic.

402 afișări
Imaginea articolului Toro: Exemplul referendumului din Scoţia este foarte bun pentru mişcarea autonomistă

Toro: Exemplul referendumului din Scoţia este foarte bun pentru mişcarea autonomistă (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Toro T. Tibor a declarat, duminică, la Cluj-Napoca, într-o conferinţă de presă, că visul său este ca şi în România să se poată exercita dreptul la autodeterminare internă, "sub formă de autonomie comunitară”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Formele de a exercita dreptul la autodeterminare, în mod democratic şi paşnic, sunt foarte importante. Exemplul referendumului din Scoţia este foarte bun pentru mişcarea autonomistă, pentru că a demonstrat că se poate exercita dreptul la autodeterminare internă a unei comunităţi, în condiţii democratice, în mod paşnic. Scoţia a decis cu majoritate că nu doreşte să exercite acest drept la autodeterminare în afara Marii Britanii, ci înăuntrul Marii Britanii. Este un lucru mare că s-a putut face acest lucru. Acesta este şi visul meu, ca şi în România să ne putem exercita dreptul la autodeterminare internă, sub formă de autonomie comunitară”, a spus Toro.

Potrivit acestuia, în urma referendumului din Scoţia se vor amplifica, probabil, "toate mişcările autonomiste, chiar secesioniste”.

"Noi susţinem de 25 de ani că dorim autodeterminare internă, în interiorul acestor graniţe. Am speranţa că în timpul vieţii mele vom atinge acest scop”, a spus preşedintele PPMT.

Conform rezultatelor definitive, în urma referendumului, 55,42 la sută dintre alegătorii din Scoţia au votat împotriva independenţei, iar 44,58 la sută în favoarea acesteia. Regina Elizabeth a II-a a Marii Britanii a transmis poporului britanic un apel la unitate, după respingerea, prin referendum, a iniţiativei privind independenţa Scoţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici