Traian Băsescu: PMP nu e de acord cu eliminarea preşedintelui din procesul de numire al procurorilor

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a precizat, marţi, că formaţiunea sa nu susţine propunerea avansată de ministrul Justiţiei privind eliminarea şefului statului din procesul de numire al procurorilor-şefi.

144 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu: PMP nu e de acord cu eliminarea preşedintelui din procesul de numire al procurorilor

Băsescu: PMP nu e de acord cu eliminarea preşedintelui din procesul de numire al procurorilor

„Nu suntem de acord cu eliminarea preşedintelui din procesul de numire al procurorilor. E adevărat că domnul profesor Tudorel Toader spune că în Constituţie se precizează că parchetele activează sub autoritatea ministerului Justiţiei. Nu este justificată această formulare din Constituţie ca să elimine preşedintele pentru că ministrul Justiţiei îşi manifestă autoritatea atunci când propune şi este problema lui dacă o face printr-un concurs, cum recomandă MCV, dacă o face că are el încredere în cineva, dar îşi manifestă autoritatea, pentru că preşedintele nu poate numi decât un candidat desemnat de ministrul Justiţiei în funcţiile de procurori-şefi”, a spus Băsescu, la finalul şedinţei Consiliului Executiv Naţional al PMP.

„Deci ministrul are o plajă foarte largă, nu se poate plânge că lăsând preşedintelui mandatul de a lua decizia finală este scos din jocul de autoritate asupra parchetelor. Însuşi faptul că nominalizează funcţiile mari din parchete este semnul recunoaşterii prevederii constituţionale că parchetele lucrează sub autoritatea ministrului Justiţiei”, a adăugat Băsescu.

El a mai spus că PMP nu este de acord nici cu tranferul Inspecţiei Judiciare la ministerul Justiţiei, nici cu înfiinţarea în PÎCCJ a unei secţii speciale care să-i ancheteze pe judecători şi procurori.

„Nu suntem de acord cu Inspecţia Judiciară trecută la ministerul Justiţiei pentru că Inspecţia judiciară trebuie să fie independentă, iar garanţia independenţei este existenţa acestei Inspecţii în afara ministerului Justiţiei şi în afara CSM. (...) Ideea lui Toader a fost una proastă cu mutarea Inspecţiei la ministerul Justiţiei. (...) Nu suntem de acord nici să se înfiinţeze în PÎCCJ o secţie specială care să-i ancheteze pe judecători şi procurori pentru că îi aduci pe judecători sub controlul Parchetului General. Eu sunt un adept al ideii că judecătorii nu trebuie puşi sub presiunea procurorilor”, a mai spus Băsescu.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici