Traian Băsescu: Wilfried Martens, un mare om politic şi de stat cu vocaţie autentic globală

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, joi, o scrisoare Regelui Philippe şi liderului PPE Joseph Daul, la încetarea din viaţă a preşedintelui PPE, Wilfried Martens, în care arată că este o pierdere pe care o deplânge cu adânc regret alături de toţi cei care l-au cunoscut şi respectat.

143 afișări
Imaginea articolului Traian Băsescu: Wilfried Martens, un mare om politic şi de stat cu vocaţie autentic globală

Traian Băsescu: Wilfried Martens, un mare om politic şi de stat cu vocaţie autentic globală (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/Bogdan Maran)

Scrisoarea şefului statului este adresată Majestăţii Sale Regele Philippe al Belgienilor şi preşedintelui interimar al Partidului Popular European, Joseph Daul. Preşedintele Traian Băsescu menţionează în scrisoare că, în România, preşedintele Martens va fi rememorat cu recunoştinţă pentru sprijinul constant acordat revenirii ţării după 1990 în familia democraţiilor europene occidentale şi arată că, mulţumită acestuia, PPE a ţinut la Bucureşti congresul său din toamna anului 2012.

"La Bucureşti, sub îndrumarea sa, Partidul Popular European a adoptat o nouă platformă politică pentru următorii 20 de ani, centrată pe valorile tradiţionale care l-au consacrat în preferinţele cetăţenilor. Românii îi vor rămâne recunoscători pentru decizia de a alege ca Bucureştiul să devină centrul în care a fost reafirmată unitatea forţelor politice de dreapta din Uniunea Europeană în jurul unor obiective foarte ambiţioase privind dezvoltarea proiectului de integrare", scrie Traian Băsescu.

Preşedintele menţionează că va păstra vie memoria preşedintelui Martens, de care se simte "legat prin aceeaşi convingere că Uniunea Europeană trebuie să avanseze spre o veritabilă Uniune Politică".

"Am aflat, cu profundă tristeţe, vestea dispariţiei marelui om politic şi de stat cu vocaţie autentic globală care a fost Wilfried Martens. Este o pierdere ireparabilă pentru naţiunea belgiană, pe care a servit-o cu devotament în vremuri deosebit de dificile, pentru Uniunea Europeană, al cărei proiect de integrare i-a solicitat cu prioritate efortul de concepţie şi acţiune, pentru mişcarea politică de centru-dreapta din interiorul şi exteriorul Uniunii Europene, pe care a ridicat-o la statura de principală forţă politică aptă să servească interesele cetăţenilor. Este o pierdere pe care o deplângem cu adânc regret alături de toţi cei care l-au cunoscut, apreciat şi respectat", se arată în scrisoarea semnată de preşedintele României.

Şeful statului a ţinut să aducă un cald omagiu preşedintelui Wilfried Martens pentru activitatea sa determinantă la conducerea Partidului Popular European. "Este graţie muncii sale neobosite că PPE a fost constant cel mai important partid din Uniunea Europeană din anul 1999. Este meritul domniei sale că resursele acestei formidabile construcţii politice au constituit principala sursă de politici pentru cetăţenii europeni şi de lideri pentru instituţiile Uniunii, de numele multora dintre aceştia fiind legate marile reforme recente ale Uniunii Europene", scrie preşedintele Traian Băsescu.

Şeful statului subliniază că Wilfried Martens rămâne în istoria politică a Regatului Belgiei şi dincolo de graniţele acesteia cu un renume care suscită admiraţie şi respect pretutindeni. "Capacitatea domniei sale de a gestiona situaţii excepţionale, precum criza economică din anii 1980 şi reformele constituţionale din 1980 şi 1988, l-a impus deopotrivă în vârful ierarhiei oamenilor politici de anvergură şi în preferinţele electoratului.

Experienţa deosebit de valoroasă pe care acumulat-o în perioade dificile în fruntea Guvernului belgian a fost exploatată şi pusă în valoare în ceea ce avea să devină cea de-a doua mare realizare a carierei sale prodigioase, consolidarea Partidului Popular European. Mă înclin cu respect în faţa performanţei sale de a se fi aflat timp de 23 de ani la conducerea PPE şi a rezultatelor pe care acest partid le-a obţinut mulţumită leadership-ului său vizionar", se arată în scrisoarea semnată de şeful statului român.

Fostul premier belgian şi preşedintele Partidului Popular European, Wilfried Martens, a decedat în noaptea de miercuri spre joi, la vârsta de 77 de ani.

Născut la 19 aprilie 1936, el a fost premier al Belgiei între 1979 şi 1992, cu excepţia unei perioade de opt luni în 1981. Martens a fost preşedinte al PPE din 1990.

La conducerea unei coaliţii de social-creştini şi liberali, el a participat la evoluţia federală a Belgiei, concretizând existenţa Regiunii Valone şi Regiunii Flamande în 1980.

Wilfried Martens anunţase marţi că a părăsit temporar funcţia de preşedinte al Partidului Popular European (PPE) din cauza unor probleme de sănătate. Conducerea PPE a fost preluată de Joseph Daul, preşedintele Grupului PPE în Parlamentul European.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici