Treisprezece parlamentari ai Comisiei speciale vizitează astăzi Roşia Montană. 300 de susţinători ai proiectului i-au primit cu proteste

Treisprezece din cei 19 parlamentari ai Comisiei comune speciale pentru Roşia Montană au început, miercuri dimineaţă, vizita în zonă. La intrarea în galeria Cătălina-Monuleşti, membrii Comisiei speciale parlamentare au fost primiţi cu proteste din partea a aproximativ 300 de localnici şi mineri din Roşia Montană care susţin investiţia.

841 afișări
Imaginea articolului Treisprezece parlamentari ai Comisiei speciale vizitează astăzi Roşia Montană. 300 de susţinători ai proiectului i-au primit cu proteste

Treisprezece parlamentari ai Comisiei speciale pentru Roşia Montană au început vizita în zonă (Imagine: Mihai Dascalescu/Mediafax Foto)

UPDATE 14:40 - Membrii Comisiei parlamentare, primiţi cu proteste la intrarea în galeria Cătălina-Monuleşti

Aproximativ 300 de persoane din Roşia Montană - localnici şi mineri care susţin investiţia - i-au întâmpinat cu proteste, miercuri, pe membrii Comisiei speciale parlamentare, la intrarea în galeria Cătălina-Monuleşti, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cei 13 parlamentari din Comisia specială parlamentară au ajuns în zona galeriei Cătălina-Monuleşti în jurul orei 14.30, ei fiind întâmpinaţi de aproximativ 300 de protestatari - localnici şi mineri din Roşia Montană care susţin proiectul minier.

Oamenii sunt îmbrăcaţi în salopete de lucru, au căşti şi lămpaşe care sunt aprinse şi scandează "Vrem minerit", "Ne-am săturat de la atâta aşteptat", "România, nu uita, mineritu-i şansa ta", "Vrem să muncim, nu să cerşim", dar au afişat şi bannere cu inscripţiile "Mineritul este pâinea noastră" şi "Soroş, Soroş, lasă-ne!".

Înainte de a ajunge la Roşia Montană, parlamentarii au vizitat cartierul Recea din Alba Iulia, construit de Roşia Montană Gold Corporation pentru localnicii care au optat să se mute la oraş.

În drum către Roşia Montană, parlamentarii s-au oprit la staţia de tratare a apelor acide, aflată la intrarea în localitate, iar după întâlnirea cu primarul Eugen Furdui ei au urcat pe munte, îmbrăcaţi cu echipamente de protecţie.

Transportul parlamentarilor este asigurat de maşini 4×4 puse la dispoziţie de Consiliul Judeţean Alba, după ce anterior aceştia au informat autorităţile că nu vor maşini din partea companiei Roşia Montană Gold Corporation.

Prima oprire a fost în zona protejată Tău Găuri, unde reprezentanţii companiei Roşia Montană Gold Corporation le-au prezentat parlamentarilor descoperirile arheologice făcute acolo şi modul în care acestea au fost puse în valoare.

Parlamentarii au întrebat despre numărul vizitatorilor din zonă, iar reprezentanţii RMGC au răspuns că acesta ajunge la câteva sute pe an, întrucât zona este greu accesibilă şi este nevoie de acorduri prealabile.

Apoi, membrii Comisiei comune speciale pentru Roşia Montană au mers în zona protejată Carpeni, unde vizitează vestigii din perioada romană.

Parlamentarilor din Comisia specială pentru Roşia Montană li s-au alăturat doi deputaţi care nu fac parte din comisie - Remus Cernea şi Adrian Gurzău (PDL) -, care au mers la Roşia Montană spunând că vor să participe la vizită. Remus Cernea a spus că, deşi nu face parte din Comisia specială pentru Roşia Montană, a vrut să vină în zonă pentru a se informa. "Eu eu am o poziţie fermă împotriva acestui proiect, dar consider că în democraţie trebuie ascultate toate opiniile", a afirmat Cernea.

La rândul său, Adrian Gurzău a spus că, în opinia sa, Comisia pentru Roşia Montană ar fi trebuit să aibă 50 de parlamentari, astfel încât să fie reprezentativă pentru Parlament.

Pe parcursul primei opriri, cei doi parlamentari care nu fac parte din Comisia specială au fost avertizaţi să poarte echipamente de protecţie, ei afirmând că se vor adapta la următoarea întâlnire.

Liderul Sindicatului "Viitorul Mineritului" Roşia Montană, Cristian Albu, declara corespondentului MEDIAFAX că aşteaptă ca parlamentarii care au ajuns la Roşia Montană să vadă realitatea din zonă şi investiţiile făcute deja în patrimoniu şi în protecţia mediului.

Pe parcursul vizitei, parlamentarii din Comisia comună specială pentru Roşia Montană, condusă de senatorul Darius Vâlcov, vizitează mai multe zone protejate şi cariere, urmând să le fie prezentate, conform programului, iazul de decantare şi amplasamentul uzinei, după care vor vizita zona protejată Biserica Greco-Catolică, mai multe primării, tăurile protejate din centrul istoric, zona protejată Centrul istoric, complexul de galerii Cătălina-Monuleşti. Ei vor face vizite şi la depozitul arheologic şi şantierul de restaurare al casei 392, la Muzeul Mineritului - punct central al viitorului Complex Muzeistic.

Totodată, parlamentarii vor avea întâlniri cu reprezentanţii Sindicatului "Viitorul Minerirului" şi ai ONG-urilor locale pro-minerit.

La revenirea în Bucureşti, membrii Comisiei au programate pentru joi, începând cu ora 18.00, discuţii şi consultări la Parlament cu reprezentanţii ONG-urilor şi ai asociaţiilor cu activitate reprezentativă în domeniu şi cu organizatorii protestelor din Piaţa Universităţii.

Potrivit preşedintelui Comisiei comune speciale pentru Roşia Montană, senatorul Darius Vâlcov, lunea viitoare vor fi audieri cu ministrul Marilor Proiecte şi ministrul Justiţiei, marţi cu ministrul Economiei, ministrul Delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, ministrul Finanţelor Publice şi ministrul delegat pentru Buget.

Miercuri vor fi invitaţi ministrul Dezvoltării şi Administraţiei, reprezentanţi ai Institutului Geologic, SRI, SIE, iar joi persoane din conducerea Roşia Montană Gold Corporation, Gabriel Resources şi Minvest. Vineri vor fi invitaţi la dezbatere reprezentanţi ai BNR, Preşedinţiei, Academiei Române, ai cultelor, Uniunii Arhitecţilor şi Academiei de Studii Economice.

Până în prezent, la Comisie au participat la dezbateri ministrul Culturii, Daniel Barbu, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Rovana Plumb, şi preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gheorghe Duţu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici