Tudose îi întoarce "amabilitatea" lui Dragnea: "Să fie mai calm"/ Ce spune premierul despre întâlnirea cu protestatarii şi solicitările legate de Tudorel Toader

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri seara, că îi urează liderului PSD, Liviu Dragnea, ”să fie mai calm”, după ce a primit aceeaşi urare din partea acestuia, el afirmând că o discuţie de tip doctrinar în PSD este binevenită oricând.

3707 afișări
Imaginea articolului Tudose îi întoarce "amabilitatea" lui Dragnea: "Să fie mai calm"/ Ce spune premierul despre întâlnirea cu protestatarii şi solicitările legate de Tudorel Toader

Tudose îi întoarce urarea lui Dragnea: "Îi urez să fie mai calm"

Eu am spus de la discursul de învestitură. Nu poţi să fii calm aici, calm în sensul de a nu-ţi păsa. Când vezi că lucrurile nu merg aşa cum ai dori şi cum s-ar putea, atunci te enervezi. Dar dacă e vorba despre o furie pozitivă, e în regulă. (Îi urez lui Liviu Dragnea - n.r.) să fie mai calm”, a declarat Mihai Tudose la România TV.

Totodată, el a catalogat relaţia sa cu Liviu Dragnea ca fiind una ”corectă, normală”.

”Suntem un guvern politic. Este normal să avem acest tip de dialog şi colaborare cu liderii coaliţiei, cu atât mai mult cu cât sunt şi preşedinţii celor două Camere, locul unde anumite proiecte ale guvernului îşi găsesc transpunerea în legi sau de unde ne vin anumite legi pe care noi trebuie să le transpunem. În primul rând trebuie să fie o relaţie instituţională foarte bună între guvern şi coaliţia care îl susţine”, a adăugat premierul.

Mihai Tudose a evitat să se poziţioneze în raport cu oportunitatea unui congres extraordinar al PSD.

”Deocamdată avem o mulţime de lucruri de făcut anul viitor la guvern.(..) Oricând o discuţie de tip doctrinar în partid este binevenită. Când va fi, cum va fi, când vom stabili că este necesar... vă vom anunţa”, a spus Mihai Tudose.

El a mai spus că 2017 a fost un an foarte dificil, un an de cotitură pentru România, ”cu contestatari ai actului de guvernare absolut ilogici”.

Joi seara, Liviu Dragnea a apreciat activitatea guvernului Tudose ca fiind una bună, iar rezultatele Executivului, de asemenea, bune.

„Eu sunt mulţumit de activitatea premierului Tudose. E un tip care nu e foarte calm, sunt oameni care nu sunt foarte calmi. Pe de altă parte ritmul de muncă de la Guvern în ultimele luni a fost infernal”, a spus Dragnea.

Întrebat despre remaniere, Dragnea a răspuns: „Eu personal, nici pe premier nu l-am auzit până acum, nu am niciun element care să-mi spună că trebuie remaniat ministrul X”.

Tudose, despre întâlnirea cu protestatarii: Am putut să convenim că nu ne înţelegem

Premierul Mihai Tudose a declarat, vineri seara, că la întâlnirea de miercuri cu protestatarii s-a ajuns la concluzia că au putut conveni că nu se înţeleg, precizând că nu organizaţiile non-guvernamentale stabilesc cine face parte din guvern, Executivul fiind emanaţia Parlamentului.

”Numitorul comun cu care aş începe a fost - şi mulţumesc lui Dumnezeu pentru acest lucru - posibilitatea dialogului, un dialog de bun simţ, argumentat, fără ca cine să spună că este deţinătorul adevărului absolut (...) Un alt lucru extraordinar e că am ajuns şi la concluzia că putem să convenim că nu ne înţelegem. Ei au şi anunţat că o să continue protestele.... Ok, dar iertaţi-mă hai să ne înţelegem că guvernul nu poate să atace sau să suspende sau să facă nu ştiu ce la ceva ce nu există”, a declarat la România TV Mihai Tudose.

El a ţinut să precizeze că modificarea legilor Justiţiei se află pe agenda Parlamentului.

”Avem executiv şi legislativ. Eu am anunţat la începutul mandatului că guvernul nu intră să modifice Coduri penale sau asimilate (...) fiindcă pentru asta există Parlamentul, ca for de dezbatere şi reprezentativ pentru naţiunea română, lucru pe care partenerii de discuţie, reprezentanţii ONG-urilor l-au solicitat în ianuarie anul acesta, dacă vă aduceţi aminte, când tot ei, tot în stradă, tot în faţa clădirii Guvernului aveau ca principal obiectiv să nu se întâmple chestiile astea în guvern, să se ducă la Parlament. Ghici ce? Sunt la Parlament acum. Repet, lucrurile nu s-au mărginit numai la legile justiţiei, acolo le-am explicat, au înţeles, deci recunosc că au înţeles, ne-au înţeles?? E nevoie de mai multă transparenţă, de explicaţii... Le-am explicat şi cu Comisia de la Veneţia că noi nu putem să cerem noi un punct de vedere la Comisia de la Veneţia, nefiind guvernul iniţiator, dar putem să vorbim, să întrebăm, să-i cerem la curent, ceea ce o vom face”, a mai spus premierul.

El a mai spus că i-a informat deja pe parlamentarii social-democraţi despre întâlnirea cu protestatarii.

”Domniile lor au vrut, ştiu eu, nişte remanieri în guvern. <Faceţi remanierile când câştigaţi alegerile. Atunci faceţi voi remanieri, până atunci nu>. Şi am convenit că este util dialogul cu societatea civilă, dând şi exemplul nu ştiu Uniţi salvăm Roşia Montană. ... Una este să o salvăm de distrugere chimică şi aşa mai departe şi alta e să o salvăm în ghilimele de orice, în sensul că am stabilit că avem acolo o rezervă importantă de aur şi tocmai am stabilit că numai ne atingem de ea niciodată în viaţa asta, ceea ce nu este în regulă. Şi atunci exacerbarea (...) poziţiilor de ambele părţi nu este ok sau radicalizarea (...) Nu, există cale de dialog şi am convenit că vom avea în continuare un dialog pe diverse teme şi că pe anumite zone chiar semnalele trase de societatea civilă că e vorba de sănătate, că e vorba de servicii publice, că e vorba de funcţionare, de birocraţie, sunt bine venite şi vom ţine cont de ele”, a adăugat premierul.

Mihai Tudose a exclus varianta emiterii unei ordonanţe de urgenţă pentru prorogarea legilor Justiţiei.

”Nu m-am gândit la aşa ceva şi le-am spus-o şi domniilor lor. În primul rând, nu poţi să vorbeşti azi despre aşa ceva, legile respective neexistând”, a ţinut să puncteze Tudose.

El a ţinut să mai afirme că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu va fi remaniat din cauza solicitării protestatarilor.

”Nu ONG-ul stabileşte cine face parte dintr-un guvern (...) Guvernul este emanaţia Parlamentului. Altfel, în orice zi a săptămânii, chiar şi în zilele libere sau sărbătorile legale, o să vină cineva căruia nu o să-i placă de cineva”, a conchis premierul Tudose.

Premierul Mihai Tudose s-a întâlnit, miercuri, la Palatul Victoria, cu delegaţii celor 43 de organizaţii civice care au cerut o discuţie privind legile Justiţiei şi modificările la Codurile Penale. Întrevererea a durat peste două ore.

La întâlnire au participat 7 reprezentanţi ai organizaţiilor civice: Alexandru Socol – Corupţia Ucide; Ciprian Ciocan – Vă Vedem din Sibiu, Laurenţiu Ştefănescu – Iniţiativa Timişoara, Marius Deaconu – Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Mihai Poliţeanu – Iniţiativa România, Mihai Tudorică - #REZISTENŢA, Radu Dumitriu – delegat al organizaţiilor din Diaspora.

Reprezentantul Iniţiativa România, Mihai Poliţeanu, a precizat, după întrevederea cu premierul Mihai Tudose, că întâlnirea cu acesta pe tema legilor Justiţiei nu a fost „îmbucurătoare” şi că, în consecinţă, protestele vor continua până vor fi stopate modificările la legislaţia penală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici