Video Tusk, despre Brexit: Riscul de rupere a UE este real deoarece procesul de negociere este fragil. Iohannis: E foarte important ca Marea Britanie să rămână în UE - VIDEO

Riscul de rupere a Uniunii Europene este real, având în vedere fragilitatea procesului de negociere, a declarat preşedintele Consiliului Europan, Donald Tusk, luni la Bucureşti, după o întrevedere cu preşedintele Klaus Iohannis.

"Este timpul să începem să ascultăm argumentele celorlalţi mai mult decât le ascultăm pe ale noastre. E natural ca în negocieri poziţiile să devină mai ferme, pe măsură ce ne apropiem de momentul deciziei, dar riscul de rupere este real deoarece acest proces este cu adevărat foarte fragil. Trebuie să-l abordăm cu atenţie. Ceea ce s-a rupt nu poate fi reparat", a declarat Tusk la Palatul Cotroceni, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Iohannis.

Preşedintele Consiliului European, care are o serie de discuţii cu liderii europeni înaintea Consiliului din 18 – 19 februarie, a concluzionat că "acesta este un moment critic" în istoria Uniunii Europene.

Tusk a dat asigurări că propunerea sa, pe tema unei eventuale ieşiri a Marii Britanii din UE, "este justă şi echilibrată", iar chestiunea beneficiilor sociale continuă să fie printre cele mai importante aspecte în cadrul negocierilor.

"În România, ca şi în alte ţări UE, chestiunea beneficiilor sociale continuă să fie una dintre cele mai importante. Vă asigur că propunerea cu care am venit este justă şi echilibrată. Mecanismul de salvgardare cu privire la accesul la prestaţii sociale nu este destinat aplicării cetăţenilor UE care lucrează în acest moment în Marea Britanie. Această propunere protejează libertatea de mişcare şi ajută Marea Britanie să-şi rezolve îngrijorările pe care le are cu privire la accesul la beneficii sociale", a declarat Donald Tusk.

"Există o serie de chestiuni politice rămase nerezolvate pe care va trebui să ne punem de acord. Acestea includ chestiunile referitoare la schimbarea tratatului, un aşa-numit mecanism de tip frână de urgenţă pentru ţările care nu sunt în zona euro, mecanismul de salvgardare, accesul la beneficii sociale şi noţiunea unei Uniuni mai integrate", a mai spus Tusk.

La rândul său, preşedintele Klaus Iohannis a reiterat poziţia României pe tema Brexit. "Noi considerăm că este foarte important ca Marea Britanie să rămână în interiorul Uniunii Europene. UE are nevoie de Marea Britanie şi Marea Britanie are nevoie de UE. Aceasta este poziţia noastră pe care am exprimat-o cu toate ocaziile", a declarat preşedintele.

De asemenea, Iohannis a spus că propunerile lui Donald Tusk sunt convergente cu poziţia României şi a subliniat importanţa liberei circulaţii în interiorul UE.

Negocierile în vederea finalizării unui acord între UE şi Londra vizând să determine Marea Britanie să rămână în Europa intră în linie dreaptă cu un turneu-fulger al preşedintelui Consiliului European Donald Tusk în mai multe capitale, inclusiv la Bucureşti, înaintea unui summit la Bruxelles.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

comentează și tu Momentan sunt 8 comentarii
Taguri:
DONALD TUSK ,
KLAUS IOHANNIS ,
COMENTARII
 • unu 17 feb 2016

  Nu mai vorbiti aiurea,destramare ue inseamna razboi.Ue nu vrea razboi

 • oltean-...mi se rupeeeeee...!!!... 16 feb 2016

  Mi se'ndoaie,mi se face ca la oaie.Capisci???
  Mi se rupe ca iese si perfidul Albion din UE....
  Mi se rupe si mi se falfaie ca se ,,rupe" UE-a...!...
  UE-a mamii voastre de UE-isti...!...
  UE-a a ajuns WC-ul islamistilor.De aia mi se rupe de UE.

 • autor 16 feb 2016

  Nu are treabă cu euro , bețivanii de englezi au liră , iar Iohannis trebuie să aibă o poziție dură , nu să facă compromisuri nu englezii l-au făcut președinte , să apere drepturile cetățenilor români, dacă nu să facem referendum să ne exprimăm noi poziția față de englezoi

 • vezi toate comentariile
COMENTEAZĂ ŞI TU
Eroare: Câmpurile marcate cu roşu nu sunt valide!
Comentariul a fost adǎ ugat!

Cod captcha invalid!

Introdu numǎrul din imagine:

* Faceţi click pe imagine pentru a genera alt numǎr
ŞTIRILE ZILEI
Versiunea: mobil  |  completa
ULTIMA ORĂ
RASTURNARE TOTALA de situatie in cazul mortii patronului Hexi Pharma. Care ar putea fi ADEVARATA CAUZA a decesului. ANUNTUL procurorilor