Udrea: România creşte, dar să fim atenţi la criza internaţională. Nu avem voie să mărim salarii şi pensii

Elena Udrea scrie, sâmbătă, pe blogul său, că "România creşte", dar că trebuie acordată mare atenţie crizei economice internaţionale, astfel că nu trebuie dat "frâu liber" tentaţiei pentru "creşteri populiste de pensii şi salarii".

513 afișări
Imaginea articolului Udrea: România creşte, dar să fim atenţi la criza internaţională. Nu avem voie să mărim salarii şi pensii

Udrea: România creşte, dar să fim atenţi la criza internaţională. Nu avem voie să mărim salarii şi pensii (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Într-o postare intitulată "România creşte, dar trebuie să fim foarte atenţi la criza economică internaţională", ministrul Dezvoltării şi Turismului susţine că principalul subiect căruia trebuie să-i fie acordată atenţie în această perioadă este situaţia economică internaţională.

"Chiar dacă Statele Unite au reuşit să ridice plafonul datoriei publice, chiar dacă liderii principalelor ţări din Uniunea Europeană au decis acordarea unui nou sprijin financiar Greciei, dar şi susţinerea Portugaliei şi Irlandei, lucrurile par a se înrăutăţi de la o zi la alta, ba chiar de la o oră la alta. Se pare că pierderile de pe bursele din Europa şi SUA în ultima săptămână se ridică la peste 1 trilion de dolari americani - adică PIB-ul României pe aproape 6 ani", adaugă Udrea.

Elena Udrea menţionează că, în timp ce în alte ţări presa monitorizează de la minut la minut evoluţia pieţelor financiare, "la noi este o tăcere suspectă, aproape impusă".

"Ceea ce mă face să cred că televiziunile de ştiri, altfel pricepute la toate, fie nu înţeleg ce se întâmplă, fie nu vor să prezinte ceea ce se petrece în afara României, tocmai pentru a da vina pe actuala guvernare, în cazul unor noi dificultăţi", apreciază vicepreşedintele PDL.

Udrea susţine că datele arată că România a făcut progrese semnificative în ultimul an, de la "o economie bolnavă, obligată mereu să se împrumute", ajungând la un anumit nivel de stabilitate, lucru observat şi de Fondul Monetar Internaţional, şi de Comisia Europeană, de instituţiile de evaluare financiară care au crescut rating-ul României, dar şi de presa internaţională care dă ţara noastră ca exemplu, în timp ce rating-urile unor ţări cu economii mult mai puternice sunt ameninţate cu prăbuşirea, iar rating-ul SUA este scăzut pentru prima dată în istorie.

"Cu toate aceste veşti bune, venite dinspre execuţia bugetară pe primele 6 luni, din perspectiva păstrării creşterii economice, dar şi a avansului prognozat pentru 2012, suntem însă direct influenţaţi de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Legat de criza din 2008-2009, am auzit mereu sintagma «too big to fail». Ei bine, acum auzim sintagma «too big to save» referitoare la Italia şi Spania, ceea ce este cu adevărat îngrijorător. De aceea, aşa cum fac şi reprezentanţii Băncii Naţionale, invit la prudenţă. Nu avem voie să dăm frâu liber tentaţiei pentru creşteri populiste de pensii şi salarii. Românii au trebuit să facă sacrificii mult prea mari ca economia naţională să se stabilizeze, pentru ca ele să fie anulate acum de dorinţa celor din USL de a ajunge la putere", mai scrie Elena Udrea.

Ea aminteşte că, în 21 iunie, la consultările de la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu le-a propus lui Victor Ponta şi Crin Antonescu formarea unui Comitet de monitorizare şi analiză a evoluţiei crizei economice internaţionale, pentru a putea preveni eficient efectele pe care aceasta le-ar putea avea asupra României.

"Neînţelegând nimic, dar dorind să pară preocupaţi şi înţelepţi, cei doi au cerut înfiinţarea unui Comitet de monitorizare a crizei economice interne. Preşedintele i-a corectat, explicându-le că nu este nevoie să monitorizeze criza economică internă, deoarece Guvernul a luat măsurile corecte şi a reuşit stabilizarea economiei, dar că trebuie să fim foarte atenţi la ceea ce se întâmplă în exterior. Efectele se pot resimţi şi la noi, chiar dacă, prin ceea ce am făcut în ultimul an, suntem mult mai pregătiţi acum decât în 2008 şi 2009 să trecem printr-un eventual al doilea val al crizei economice. Şi uite că, la o lună de la acel moment, îngrijorările şi prudenţa Preşşedintelui se dovedesc realiste şi întemeiate. Cu ochii la ce se întâmplă în jurul nostru, pentru a putea reacţiona în caz de nevoie, trebuie să facem tot ce este posibil să stimulăm economia naţională şi să continuăm procesul de reformă. Doar aşa vom avea o creştere economică sustenabilă. Avem nevoie să dăm dovadă de un optimism moderat: România se află pe drumul cel bun, dar trebuie să fim atenţi la efectele crizei economice internaţionale", susţine Elena Udrea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici