Un comisar european exclude activarea articolului 7 pentru România, după criticile din raportul MCV

Comisarul european pentru Migraţie şi Afaceri Interne Dimitris Avramopoulos nu consideră că ar putea fi activat articolul 7, prin care un stat membru poate pierde dreptul de vot în Consiliul UE, în cazul României, în contextul criticilor din raportul MCV publicat marţi.

1214 afișări
Imaginea articolului Un comisar european exclude activarea articolului 7 pentru România, după criticile din raportul MCV

Un comisar european exclude activarea articolului 7 pentru România, după criticile din raportul MCV

Oficialul european a adăugat că obiectivele de referinţă privind sistemul judiciar din România rămân deschise.

„Mergi prea departe. Raportul se concentrează pe paşii deja luaţi de autorităţile române şi bulgare din noiembrie 2018. Raportul în cazul Bulgariei arată că progresul a continuat în ultimul an şi notează angajamentul autorităţilor bulgare să continue eforturile de a se adresa provocărilor rămase. Pe această bază, Comisia concluzionează că progresul este suficient pentru a ridica MCV şi continuarea monitorizării a provocărilor rămase prin alte proceduri naţionale şi la nivelul UE. Comisia va aştepta opinia Consiliului European şi a Parlamentului European, înainte de a lua decizia finală”, a declarat Dimitris Avramopoulos, comisarul european pe Migraţie, Afaceri Interne şi Cetăţenie, întrebat despre posibilitatea ca articolul 7 din Tratatul UE să fie activat în cazul României.

„În privinţa României, involuţiile din noiembrie 2018 au continuat şi România nu s-a angajat cu recomandările adiţionale din noiembrie 2018. Astfel, toate obiectivele de referinţă rămân deschise pentru România. Comisia e încrezătoare că România va putea da un imbold nou la a îndeplini obiectivele din MCV”, a completat comisarul european.

Comisia Europeană subliniază, într-un comunicat privind raportul MCV, că s-a constatat, în România, o involuţie faţă de progresele din anii precedenţi, ceea ce reprezintă o sursă de preocupare majoră, subliniind că regretă că ţara noastră nu a pus în aplicare recomandările din 2018.

CE a adoptat, marţi, ultimul raport privind evoluţia situaţiei din România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, în contextul angajamentelor asumate de ţara noastră în cadrul mecanismului de cooperare şi de verificare (MCV).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici