Un minister pentru fonduri UE condus de Marian Sârbu sau Leonard Orban, în discuţia Băsescu-Boc

Înfiinţarea unui minister de Afaceri Europene, condus de liderul UNPR Marian Sârbu sau de consilierul prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european, şi care să gestioneze inclusiv proiectele finanţate din fonduri UE, a fost discutată de preşedintele Băsescu cu premierul Boc, susţin surse politice.

1043 afișări
Imaginea articolului Un minister pentru fonduri UE condus de Marian Sârbu sau Leonard Orban, în discuţia Băsescu-Boc

Un minister pentru fonduri UE condus de Marian Sârbu sau Leonard Orban, în discuţia Băsescu-Boc (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Varianta înfiinţării unui astfel de minister, care să gestioneze proiectele finanţate din fonduri UE, a fost analizată în discuţia preşedintelui cu premierul. Este însă o procedură de durată, fiind necesar şi avizul Parlamentului", au declarat agenţiei MEDIAFAX sursele citate.

Potrivit acestora, printre persoanele care ar putea fi instalate la conducerea noului minister s-ar afla liderul UNPR Marian Sârbu şi consilierul prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european al României.

Marian Sârbu s-a aflat joi la Palatul Victoria, în timpul întâlnirii dintre şeful statului şi premier.

Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat, recent, pentru MEDIAFAX, că în coaliţie a avut loc o discuţie privind posibilitatea înfiinţării unui minister al Afacerilor Europene, dar că nu s-a luat nicio decizie.

Potrivit unor oficiali europeni, acest subiect a fost adus la cunoştinţa premierului Boc în discuţii purtate cu acesta. Ideea unui minister nu a fost explicit formulată, fiind folosită expresia "orice iniţiativă". S-a luat însă în calcul faptul că în alte ţări, unde au fost înfiinţate ministere de specialitate, s-a constatat o îmbunătăţire a ratei de absorbţie a fondurilor.

Surse UE au declarat pentru MEDIAFAX că oficialii Comisiei Europene doresc desemnarea unui responsabil politic pentru gestionarea pe orizontală a problematicii fondurilor europene, iar acest responsabil politic nu ar prelua autorităţile de management de la ministere dar ar gestiona aspecte precum licitaţiile.

Băsescu a fost joi la Guvern, înaintea unei şedinţe a şefului Guvernului cu miniştrii privind fondurile europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici