Ungureanu: România vrea să clarifice cu Rusia problemele încă în suspensie

România îşi propune un dialog mai intens cu Rusia pentru clarificarea şi rezolvarea unor probleme aflate încă în suspensie, cu intenţia de a avea un parteneriat în primul rând economic cu statul rus, bazat pe respect şi beneficii reciproce, a declarat, sâmbătă, premierul Mihai Răzvan Ungureanu.

432 afișări
Imaginea articolului Ungureanu: România vrea să clarifice cu Rusia problemele încă în suspensie

Mihai Răzvan Ungureanu (Imagine: Raul Stef/Mediafax Foto)

Premierul român a răspuns astfel unei întrebări a jurnaliştilor, adresate la finalul şedinţei comune de guvern România-Republica Moldova, privind perspectivele politicii după apropriatele alegeri din Rusia şi modul în care cele două ţări vor fi influenţate de rezultatul acestor alegeri, după ce anterior i-a spus, zâmbind, jurnalistului să treacă la următoarea întrebare.

"Raporturile dintre noi şi Federaţia Rusă se desfăşoară pe cel puţin două paliere: în interiorul Uniunii Europene, ca stat membru în cazul nostru, şi în raportul bilateral nemijlocit dintre Bucureşti şi Moscova. Trebuie să privim Federaţia Rusă ca un posibil partener în primul rând economic şi credem că un dialog pragmatic, aşezat pe înţelegeri foarte clare, dar şi pe explicaţii foarte clare, foloseşte ambelor Capitale. Credem totodată că este nevoie de un plus de dialog care să clarifice şi să rezolve chestiuni aflate în suspensie. Ca partener economic, Federaţia Rusă poată fi într-adevăr importantă pentru România, în condiţiile în care există respect pentru angajamente şi beneficiu mutual", a spus Ungureanu.

Importanţa unui parteneriat cu Federaţia Rusă a fost evocată şi de premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, în conferinţa de presă comună cu prim-ministrul Ungureanu, oficialul moldovean prezentând atât importanţa economică a statului rus, cât şi implicarea acestuia în problemele din Transnistria.

"Republica Moldova are nevoie de un parteneriat corect cu Federaţia Rusă. Noi vom continua să avem relaţii bune cu Federaţia Rusă, deoarece, dincolo de relaţiile actuale, privim lucrurile în perspectivă, iar Federaţia Rusă este un paretener economic important al ţării noastre şi participantă în procesul de reglementare al conflictului transnistrean", a spus Filat.

Premierul rus Vladimir Putin, candidatul favorit la alegerile prezidenţiale de duminică, a confirmat că actualul şef al statului, Dmitri Medvedev, îl va înlocui în postul de prim-ministru, conform unui acord încheiat în trecut, potrivit unui interviu cu presa străină, citat de AFP.

Putin, care nu putea candida pentru un al treilea mandat de preşedinte după cele din perioada 2000-2008, l-a lăsat la preşedinţie pe Medvedev, un apropiat al său care va permite acum revenirea sa Kremlin.

Vladimir Putin, care este premier de aproape patru ani, este marele favorit al alegerilor prezidenţiale de duminică, iar susţinătorii săi contează pe o victorie din primul tur.

Putin a precizat că a convenit de mult timp cu Medvedev cu privire la acest scenariu, care prevedea că cel mai popular dintre ei va candida la preşedinţie în 2012.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici