UNPR propune introducerea unui impozit pe averea afişată

UNPR va propune, în cadrul coaliţiei guvernamentale, introducerea unui impozit pe averea afişată, a declarat marţi, după şedinţa BPPN, preşedintele executiv al partidului, Gabriel Oprea.

57 afișări
Imaginea articolului UNPR propune introducerea unui impozit pe averea afişată

UNPR propune introducerea unui impozit pe averea afişată (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Ministrul Apărării a afirmat că ieşirea din criză este un obiectiv în primul rând de natură socială, nu unul privit strict în termeni de cifre şi statistici.

Oprea a precizat că UNPR va propune coaliţiei guvernamentale introducerea unui impozit pe averea afişată.

"Dacă vorbim despre solidaritate, trebuie să vorbim şi despre împărţirea costurilor acestei crize. Cei care au puţin trebuie să suporte puţin, cei care au mai mult trebuie să suporte mai mult din povara dificultăţilor economice", a afirmat el.

Preşedintele executiv al UNPR a reiterat sprijinul pe care partidul îl oferă actualului guvern, sub condiţia ridicării la 31 decembrie a măsurilor de austeritate, considerând că România nu îşi poate permite o criză guvernamentale şi politică.

"România a fost pe muchie de cuţit şi a evitat la limită haosul politic şi economic. (...) Fac apel la toţi liderii, atât de la putere, cât şi de la opoziţie, să înţeleagă măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că prioritară este salvarea economiei şi nu salvarea propriilor cariere sau o propriilor partide politice", a mai spus Oprea.

El nu a dat detalii despre nivelul de la care s-ar putea aplica acest impozit pe bogăţia afişată, menţionând doar că o lege similară există în Grecia.

Preşedintele de onoare al UNPR, Cristian Diaconescu, a afirmat că, pe lângă reducerile de salarii şi pensii, necesare reechilibrării bugetului, Guvernul trebuie să propună şi măsuri anticriză.

În acest sens, el a precizat că administraţia centrală şi locală trebuie restructurată, eliminându-se relaţiile clientelare, dar şi revizuindu-se unele trepte de salarizare.

Diaconescu a acuzat "discrepanţele de venituri" înregistrate de unii funcţionari reprezentanţi ai statului în regiile şi societăţile cu capital majoritar de stat şi a propus reevaluarea tuturor contractelor colective de muncă la nivelul societăţilor cu capital majoritar de stat.

De asemenea, UNPR solicită Guvernului stoparea procedurilor de acte adiţionale la aceste contracte, precum şi verificarea respectării criteriilor de rentabilitate atunci când reprezentanţii statului în companiile naţionale au stabilit fondurile de salarii.

"Sunt companii de stat care, prin mijloace artificiale, şi-au sporit veniturile, argumentând sporiri salariale care nu au acoperire în eficienţă şi în rentabilitate", a spus Diaconescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici