USL: În listele electorale permanente pot fi înscrise 14,8-14,9 milioane de persoane

USL consideră că în listele permanente pot fi înscrise 14,8-14,9 milioane de persoane, în condiţiile în care din cifra iniţială de 18,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot se scad 3,5 milioane de persoane cu acte expirate, cu reşedinţa în străinătate sau cu drepturile electorale interzise.

799 afișări
Imaginea articolului USL: În listele electorale permanente pot fi înscrise 14,8-14,9 milioane de persoane

USL: În listele electorale permanente pot fi înscrise 14,8-14,9 milioane de persoane (Imagine: Mircea Rosca/Mediafax Foto)

"Dacă plecăm de la aceste date (transmise de Guvern, n.r.) vom asista la următoarea concluzie: la început s-a vehiculat cifra de 18,2 milioane de cetăţeni cu drept de vot; dacă din ei scădem 3,5 milioane de cetăţeni care nu au acte de identitate pentru că au expirat sau pierdut, persoane care au reşedinţa stabilită în străinătate, sau care au drepturi electorale interzise, ajungem la 14,8-14,9 milioane de persoane care pot fi înscrise în listele electorale permanente", a declarat, luni, preşedintele interimar al PNL Bucureşti, Eugen Nicolăescu.

El a precizat că, în aceste condiţii, raportat la cifra de 14,7 milioane de cetăţeni cu drept de vot care ar trebui să se regăsească pe listele electorale permanente, s-au prezentat la vot 8,4 milioane, adică aproximativ 60% din listele electorale permanente, şi au votat pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Bsăescu 7,5 milioane, adică 53% din populaţia aflată înregistrată în listele electorale permanente.

"De fapt, pentru demitere au votat mai mult de 50% plus unu din cetăţenii aflaţi pe listele electorale permanente, deci mai mult decât necesarul cerut", a spus Nicolăescu.

El a spus că listele electorale permanente care se întocmesc în România pentru cetăţenii cu domiciliul în România pot cuprinde numai cetăţeni cu drept de vot din România, care au reşedinţa stabilită în ţară, a precizat, luni, preşedintele interiamr al PNL Bucureşti, Eugen Nicolăescu.

"Azi ştim, ca urmare a cifrelor comunicate de Guvern, că în România sunt persoane cu drept de vot care au rezidenţa în România şi care au rezidenţa în străinătate; sunt persoane care nu pot avea drept de vot pentru că nu au acte de identitate cu care să se poată verifica identitatea şi, în consecinţă, nu au cum să reprezinte persoane cu drept de vot, sau sunt persoane cu drepturile electorale interzise prin legislaţie. Ca atare, listele electorale permanente care se întocmenc în România pentru cetăţenii cu domiciliul în Romnia pot cuprinde numai cetăţeni cu drept de vot cu domiciliul în România, care au reşedinţa stabilă în România", a spus Nicolăescu.

El a spus că, în aceste condiţii, CC are suficiente informaţii ca să poată să ia o decizie corectă, legală, care să dovedească faptul că referendumul a fost desfăşurat şi organizat potrivit prevederilor legale.

Întrebat ce va afce USL adcă CC nu va lua în calcul cifrele transmise de Guvern, Nicolăescu a răspuns: "Din punct de vedere politic, nu cred că o instituţie în România nu poate să nu ţină cont de date oficiale şi să nu ţină cont de votul cetăţenilor. Dacă, prin absurd, CC se va pune în afara statului de drept (...) atunci USL va trebui să facă tot ce depinde din punct de vedere politic ca să apere votul a 7,5 milioane de cetăţeni, iar acest lucuru îl vom decide la vremea respectivă".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici