Viitorul minister al Afacerilor Europene va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale şi, probabil, Autoritatea de Audit

Viitorul minister al Afacerilor Europene va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) din subordinea premierului şi, probabil, Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi, nu şi autorităţile de management, urmând să fie condus de o persoană cu rang de ministru.

2187 afișări
Imaginea articolului Viitorul minister al Afacerilor Europene va coordona Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale şi, probabil, Autoritatea de Audit

Viitorul minister al Afacerilor Europene va coordona ACIS şi, probabil, Autoritatea de Audit (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Noul minister va coordona ACIS şi, probabil, Autoritatea de Audit, dar nu şi autorităţile de management, care au proiecte în derulare. Nu poţi schimba regulile în timpul jocului", au declarat agenţiei MEDIAFAX surse oficiale, la finalul reuniunii comitetului interministerial privind absorbţia fondurilor EU, şedinţă condusă de premierul Emil Boc.

Ministerul va fi totodată abilitat să reprezinte toate instituţiile guvernamentale în faţa Comisiei Europene în problematica fondurilor europene.

"Noul minister va reprezenta pe toată lumea la Bruxelles în ceea ce priveşte fondurile UE", au arătat sursele.

Potrivit acestora, ministerul va fi condus de o persoană cu rang de ministru, dar nu neapărat cu "portofoliu plin", care nu a fost încă stabilită.

Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale a fost trecută, în primăvara acestui an, din subordinea Ministerului Finanţelor în coordonarea directă a primului-ministru, pentru monitorizarea absorbţiei fondurilor europene. Autoritatea îndeplineşte rolul de coordonator naţional al asistenţei în relaţia cu UE.

Autoritatea de Audit de pe lângă Curtea de Conturi este singura autoritate naţională competentă să efectueze audit public extern pentru fondurile nerambursabile de preaderare acordate României de Uniunea Europeană prin programele PHARE, ISPA şi SAPARD, pentru fondurile structurale şi de coeziune, pentru Fondul European de Garantare în Agricultură, pentru Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, pentru Fondul European pentru Pescuit, precum şi pentru fondurile acordate în perioada postaderare.

Autoritatea de Audit este un organism independent din punct de vedere operaţional faţă de Curtea de Conturi şi faţă de celelalte autorităţi responsabile cu gestionarea şi implementarea fondurilor comunitare nerambursabile.

Surse politice au declarat anterior agenţiei MEDIAFAX că înfiinţarea unui minister de Afaceri Europene, condus de liderul UNPR Marian Sârbu sau de consilierul prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european, şi care să gestioneze inclusiv proiectele finanţate din fonduri UE, a fost discutată de preşedintele Băsescu cu premierul Boc, în întâlnirea avută, joi, la Palatul Victoria.

"Este însă o procedură de durată, fiind necesar şi avizul Parlamentului", au declarat agenţiei MEDIAFAX sursele citate.

Potrivit acestora, printre persoanele care ar putea fi instalate la conducerea noului minister s-ar afla liderul UNPR Marian Sârbu şi consilierul prezidenţial Leonard Orban, fost comisar european al României.

Marian Sârbu s-a aflat joi la Palatul Victoria, în timpul întâlnirii dintre şeful statului şi premier.

Prim-vicepreşedintele PDL Sorin Frunzăverde a declarat, recent, pentru MEDIAFAX, că în coaliţie a avut loc o discuţie privind posibilitatea înfiinţării unui minister al Afacerilor Europene, dar că nu s-a luat nicio decizie.

Potrivit unor oficiali europeni, acest subiect a fost adus la cunoştinţa premierului Boc în discuţii purtate cu acesta. Ideea unui minister nu a fost explicit formulată, fiind folosită expresia "orice iniţiativă". S-a luat însă în calcul faptul că în alte ţări, unde au fost înfiinţate ministere de specialitate, s-a constatat o îmbunătăţire a ratei de absorbţie a fondurilor.

Surse UE au declarat pentru MEDIAFAX că oficialii Comisiei Europene doresc desemnarea unui responsabil politic pentru gestionarea pe orizontală a problematicii fondurilor europene, iar acest responsabil politic nu ar prelua autorităţile de management de la ministere dar ar gestiona aspecte precum licitaţiile.

Băsescu a fost joi la Guvern, înaintea unei şedinţe a şefului Guvernului cu miniştrii privind fondurile europene.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici