Viorel Ştefan, avizat pentru funcţia de Ministeru al Finanţelor Publice: Este întrebarea cu care mă culc noaptea şi mă trezesc dimineaţa. Am dormit ca un bebeluş, 3 ore de somn/ Ce a promis Viorel Ştefan în timpul audierilor

Viorel Ştefan, propunerea pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice, a fost avizat pozitiv miercuri în comisia parlamentară cu 19 voturi pentru, 11 împotrivă şi o abţinere, la ieşirea de la audieri declarând că este importantă creşterea absorbţiei de fonduri europene.

552 afișări
Imaginea articolului Viorel Ştefan, avizat pentru funcţia de Ministeru al Finanţelor Publice: Este întrebarea cu care mă culc noaptea şi mă trezesc dimineaţa. Am dormit ca un bebeluş, 3 ore de somn/ Ce a promis Viorel Ştefan în timpul audierilor

Viorel Ştefan, propunerea pentru Ministerul Finanţelor Publice, avizat cu 19 voturi pentru

Ce a promis Viorel Ştefan în timpul audierilor

Scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% până la 1 ianuarie 2018, TVA zero de la tranzacţionarea imobilelor din acest an şi anularea oricărei taxe ce nu poate fi plătită online. Acestea sunt câteva din promisiunile făcute de Viorel Ştefan, propunerea PSD pentru Ministerul Finanţelor.

În prezentarea strategiei pe care o va aplica din momentul în care va prelua portofoliul Finanţelor, Viorel Ştefan s-a angajat să modifice modul în care sunt trataţi contribuabilii, dar şi să reducă povara fiscală. “Ne angajăm ca toate taxele să se achite la un singur ghişeu. Informatizarea sistemului public va fi prioritatea zero. Orice taxă care nu va putea fi platită online se va anula. De asemenea, nici o instituţie nu va mai avea dreptul să solicite un act care se află deja la o lată instituţie publică. Vom extinde cota zero de TVA pentru vânzările de locuinţe şi la activităţile de publicitate. Vânzările pentru proprietăţile a căror valoare este sub 100.000 de euro nu se va mai impozita. Ceea ce depăşeşte această valoare se va impozita cu 3% pe diferenţa dintre valoarea imobilului şi cei 100.000 de euro. Îmi doresc să elimin din taxe. Sunt taxe nebănuit de iraţionale, care ne fac să pierdem timpul pe la ghişee”, a declarat, în cadrul audierilor Viorel Ştefan.

Acesta a mai spus că va fi modificat regimul de impozitare a veniturilor la 10% din 1 ianuarie 2018, de la 16% cât este în prezent, iar pentru salariile sub 2.000 de lei cota de impozitare va fi zero. De asemenea, contribuţiile sociale vor scădea la 35% faţă de 39% cât sunt în acest moment.

Pe de altă parte, impozitul pe terenul agricol lucrat va fi zero, la fel ca şi pentru utilajele agricole, dar se va dubla taxa pe terenurile nelucrate.

“Creşterea salariului minim nu va genera şomaj. Vrem să scoatem România din capcana salariilor mici. În românai nu mai există meseriaşi fiindcă toţi au plecat ca să-şi câştige traiul”, a răspuns Ştefan la una dintre întrebările care i-au fost adresate, prin care se arată că majorarea salariului minim va conduce la creşterea ratei şomajului.

Ştire iniţială

Viorel Şefan recunoaşte că din momentul în care i s-a făcut propunerea să preia ministerul, o problema esenţială, la care încearcă noapte de noapte să găsească rezolvarea, este modul în care vor creşte venturile bugetare.

"Este întrebarea cu care mă culc noaptea şi mă trezesc dimineaţa. Vorba cuiva am dormit ca un bebeluş- 3 ore de somn, după care o repriză de veghe şi iar trei ore de somn. Răspunsul îl găsesc în creşterea economică, 5,5% în medie, ultima prognoză a FMI dă o creştere de 5%, deci confrmarea creşterii economice se va reflecta într-un plus de resurse la bugetul de stat. A doua resursă nevalorificată o reprezintă fondurile europene. Sper să nu greşesc, 30% se regăseşte în venituri bugetare ca fonduri europene, aportul poate fi consistent. Nu trebuie să neglijăm creşterea gradului de colectare. Întrebările colegilor mei au ţintit acest lucru, gradul de colectare este nesatisfăcător, măsurile coercitive ale ANAF şi-au atins limita şi se impune o activitte a ANAF care să stabilească gradul de conformare. Unii nu plătesc din rea-credinţă, alţii din neştiinţă şi de aceea introducerea consultantului fiscal ar putea duce la creşterea gradului de conformare voluntară", a declarat Viorel Ştefan, care a avut parte de cea mai lungă audiere de o oră ş jumătate în comisia de resort.

Acesta a mai declarat că este nevoie de modernizarea legii privind evaziunea fiscală şi trebuie întărită forma de recuperare a banilor.

În timpul audierilor din comisia parlamentară, Ştefan a făcut referire la TVA zero la pt activitatile de publicitate de la 1 ianuarie 2018 si la tranzactionarea imobilelor din acest an, impozit pe venit 10 la sută de la 1 ian 2018 faţă de 16 la sută acum, pentru veniturile lunare sub 2000 lei cota zero, contribuţiile sociale să scadă la 35 la sută de la 39 cât sunt azi. Totodată, Viorel Ştefan a vorbit şi despre debirocratizare spunând că e nevoie ca toate taxele să fie platite online sau la un singur ghişeu şi ceea ce nu se poate plăti online se va anula.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici