Viziunea USL: Cele opt regiuni de dezvoltare devin şi centre ale administraţiei regionale

Viziunea USL privind administraţia publică şi dezvoltarea regională prevede ca cele opt regiuni de dezvoltare să devină şi centre ale administraţiei regionale, iar Guvernul să desemneze opt prefecţi ai regiunilor, a precizat, sâmbătă, al Sala Palatului, liderul PSD Victor Ponta.

3326 afișări
Imaginea articolului Viziunea USL: Cele opt regiuni de dezvoltare devin şi centre ale administraţiei regionale

Viziunea USL: Cele opt regiuni de dezvoltare devin şi centre ale administraţiei regionale

Preşedintele social-democrat a precizat că trebuie ca în perioada 2012-2016 să se construiască instituţii noi, una dintre acestea fiind un consiliu regional condus de un preşedinte ales, care să reprezinte aleşii locali.

Ponta a spus că trebuie, de asemenea, construită o Cameră superioară a Parlamentului, respectiv Senatul, care să reprezinte în special interesele politice ale puterilor regionale.

"Senatul va trebui să preia sarcina legiferării în ce priveşte dezvoltarea regională", a spus Ponta.

El a spus că şi sistemul judiciar trebuie adaptat, astfel încât fiecare regiune să aibă o Curte de Apel.

Potrivit viziunii USL, Consiliul regional va avea un preşedinte ales direct de cetăţeni, cu membri cu atribuţii în domenii executive şi buget propriu.

Ponta a arătat că Guvernul va desemna opt prefecţi, dar nu care să fie şefii preşedinţilor de consilii regionale sau judeţene sau a primarilor, ci să reprezinte Guvernul şi să sprijine regiunile.

Liderul PSD a vorbit şi despre înfiinţarea unui Consiliu economic şi social regional, cu rol consultativ în luarea deciziilor executive şi cu atribuţii stabilite prin dezbatere publică.

"Fiecare regiune trebuie să-şi dezvolte un centru economic, cultural, administrativ, o mare universitate, spital regional, insfrastructură rutieră regională, aeroport internaţional, centru sportiv, centru de afaceri, centru cultural", a spus Ponta.

El a arătat că discuţia despre capitala regiunilor este "o nouă diversiune" şi că fiecare regiune trebuie să-şi dezvolte un centru economic, unul politico-administrativ, unul cultural şi unul universitar.

Ponta a mai arătat că în 2012 va avea loc trecerea de atribuţii şi de competenţe de la Guvern către regiuni şi se va desfiinţa Ministerul Dezvoltării Regionale.

Ponta a arătat că, în 2014, USL propune ca aleşii locali să aleagă, la rândul lor, un consiliu regional, indirect.

"Vreau ca primarii din România să nu mai fie cerşetori la Guvernul României, ci să fie stăpâni pe banii lor şi pe banii comunităţilor lor", a spus Ponta.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici