Zgonea vrea să fie analizată oportunitatea votului prin corespondenţă şi pentru cetăţenii din ţară

Valeriu Zgonea spune că este necesară implementarea cât mai rapidă a votului prin corespondenţă, în baza unui consens între actorii instituţionali şi societatea civilă, el opinând totodată că se impune o analiză serioasă asupra oportunităţii implementării acestui sistem şi pentru cetăţenii din ţară.

133 afișări
Imaginea articolului Zgonea vrea să fie analizată oportunitatea votului prin corespondenţă şi pentru cetăţenii din ţară

Valeriu Zgonea (Foto: Octav Ganea / Mediafax Foto)

"E necesară implementarea cât mai rapidă a votului prin corespondenţă, în baza unui consens între actorii instituţionali şi reprezentanţii societăţii civile. Susţin dezvoltarea unor mecanisme simplu de înţeles, care să nu birocratizeze excesiv procesul şi să fie cât mai transparente, poate chiar să implice folosirea infrastructurii electronice, dacă partenerii de dialog sunt de acord cu acest model", a scris Zgonea, joi, pe contul său de Facebook. ‪

Preşedintele Camerei Deputaţilor a adăugat că "‎PSD‬ îsi doreşte ca noua lege a votului prin corespondenţă să întărească încrederea cetăţenilor din străinătate şi a partenerilor ţării în instituţiile româneşti".

"Desigur, în opinia mea, se impune o analiză serioasă asupra oportunităţii implementării acestui sistem şi pentru cetăţenii din ţară", a mai notat Zgonea.

Recent, PSD l-a mandatat pe preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, să elaboreze un set de principii care să stea la baza legii votului prin corespondenţă şi să le trimită AEP, instituţie care va elabora, la rândul său, proiectul pe această temă.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, luni, că Valeriu Zgonea a finalizat proiectul privind principiile legii votului prin corespondenţă, care va fi trimis către AEP pentru observaţii, urmând apoi discuţiile în Parlament.

"Valeriu Zgonea ne-a spus că a finalizat proiectul de principii care trebuie să se regăsească în acest proiect de lege, care vor fi transmise către AEP, care într-un termen rezonabil să ne trimită partidelor parlamentară o formă pe care să putem să o discutăm şi adoptăm rapid, să fie aplicată la alegerile parlamentare din 2016", a spus Dragnea.

Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a arătat că liberalii atrag atenţia că parlamentarii şi AEP nu trebuie să omită opinia celor din Diaspora în privinţa legii votului prin corespondenţă, iar proiectul liberalilor este singurul care conţine prevederi agreate de cetăţenii români din străinătate.

Voicu, preşedintele Comisiei de Cod electoral, a mai spus că partidele trebuie să se mobilizeze la începutul sesiunii parlamentare pentru a adopta cât mai rapid legea votului prin corespodenţă, până cel mai târziu la începutul lunii noiembrie, pentru a putea fi aplicată la viitoarele alegeri lesgialtive.

De altfel, PNL a adoptat sâmbătă o rezoluţie prin care cere partidelor politice să adopte în regim de urgenţă Legea votului prin coresponenţă, până la 1 noiembrie, pentru a putea fi aplicată la alegerile parlamentare din 2016.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici