Rusia vrea să conserve gazoductele avariate Nord Stream

Gazoductele submarine Nord Stream ale Rusiei, avariate în 2022, vor fi sigilate şi conservate, întrucât nu există planuri imediate de reparare sau de reactivare a acestora, au declarat pentru Reuters surse familiare cu aceste planuri.

1430 afișări
Imaginea articolului Rusia vrea să conserve gazoductele avariate Nord Stream

Rusia vrea să conserve gazoductele avariate Nord Stream

Nord Stream 1 şi Nord Stream 2 au fost construite de Gazprom, companie controlată de statul rus, pentru a pompa 110 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an către Germania, pe sub Marea Baltică.

Trei dintre conducte au fost avariate de explozii în septembrie 2022, iar una dintre conductele Nord Stream 2 a rămas intactă.

Gazprom a declarat că este posibil din punct de vedere tehnic să se repare conductele avariate, dar două surse familiare cu planurile au declarat că Moscova vede puţine perspective de îmbunătăţire a relaţiilor cu Occidentul în viitorul apropiat pentru ca aceste conducte să fie necesare.

Europa şi-a redus drastic importurile de energie din Rusia în ultimul an, în timp ce exporturile Gazprom în afara fostei Uniuni Sovietice aproape că s-au înjumătăţit în 2022, ajungând la un minim post-sovietic de 101 miliarde de metri cubi.

Conform Reuters, o sursă din Rusia a declarat că autorităţile ruse văd proiectul ca fiind „îngropat”. Alte două au spus că, deşi nu există niciun plan de reparare a conductelor avariate, acestea vor fi cel puţin conservate pentru o eventuală reactivare în viitor.

O altă sursă familiarizată cu planurile a confirmat că părţile interesate au în vedere conservarea.

Aceasta ar însemna, cel mai probabil, sigilarea capetelor avariate şi aplicarea unui strat de acoperire în conducte pentru a preveni coroziunea ulterioară din cauza apei de mare.

Un purtător de cuvânt al companiei germane E.ON, care deţine o participaţie la Nord Stream AG, a declarat: „Din câte ştim noi, în calitate de acţionar minoritar, nu a fost luată nicio decizie, nici pentru, nici împotriva restabilirii liniei”.

Moscova a susţinut, fără a furniza dovezi, că Occidentul a fost în spatele exploziilor care au avariat conductele. Luna trecută, Casa Albă a respins ca „ficţiune complete” o informaţie potrivit căreia Washingtonul ar fi responsabil.

Investigaţiile efectuate de Danemarca, Germania şi Suedia nu s-au încheiat încă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici