Prima pagină » Știri externe » SUA și Rusia discută despre restabilirea fluxurilor de gaz rusesc către Europa

SUA și Rusia discută despre restabilirea fluxurilor de gaz rusesc către Europa

În mijlocul tensiunilor uriașe în relațiile energetice dintre Europa și Rusia, oficiali din Washington și Moscova au discutat despre posibilitatea ca Statele Unite să ajute la reluarea vânzărilor de gaz rusesc pe continent. Donald Trump presează Rusia pentru un acord de pace în Ucraina, sugerând că redeschiderea pieței europene pentru gazul rusesc ar putea contribui la sfârșitul războiului. „Ar fi o greșeală de dimensiuni istorice”, a afirmat șefa Comisiei Europene în sesiunea de miercuri a Parlamentului European, potrivit informațiilor furnizate joi de Reuters.
SUA și Rusia discută despre restabilirea fluxurilor de gaz rusesc către Europa
Maria Miron
08 mai 2025, 19:46, Economic

Președintele american Donald Trump forțează un acord de pace în Ucraina, sugerând că redeschiderea pieței europene de gaze pentru Rusia ar putea contribui la aceasta. Surse apropiate discuțiilor bilaterale susțin că reintegrarea Rusiei în piața de gaze a Uniunii Europene ar putea sprijini un acord de pace cu Vladimir Puțin, care a declarat că Rusia este gata să reia exporturile de gaz către Europa, dacă există voință politică pentru acest lucru.

Deși majoritatea țărilor europene au căutat surse alternative de aprovizionare, câteva state au continuat să importe gaze din Rusia, iar oficiali ai acestei industrii spun că alți clienți ar putea reveni după semnarea acordului de pace. Pierderea majorității pieței europene de gaze, în urmă cu trei ani, a avut un impact sever asupra economiei Rusiei, care furnizează acum doar 19% din necesarul de gaze al Europei, față de 40 % anterior. Livrările gazelor rusești se realizează, în prezent, mai ales sub formă de gaze naturale lichefiate și prin conducta TurkStream, care trece prin Turcia.

Investitorii americani ar putea fi intermediarii gazului rusesc înapoi în Europa

Discuțiile recente au explorat posibilitatea ca investitori americani să dețină participații în conducta Nord Stream, în cea care traversează Ucraina sau chiar în Gazprom. De asemenea, firmele americane ar putea deveni cumpărători de gaze rusești, transportându-le în Europa, inclusiv în Germania. O altă idee discutată ar fi ca un cumpărător american să preia gazul rusesc și să-l exporte în Europa, pentru a reduce opoziția politică europeană față de reluarea livrărilor. „Dacă acest nivel de angajament între Rusia și SUA continuă, este foarte probabil să fie reluate fluxurile de gaz rusesc… implicând intermediari americani”, au spus surse familiarizate cu discuțiile dintre reprezentanții celor două state, preluate de sursa citată.

„Gazprom ar lua în considerare vânzarea de gaze către Europa dacă un nou proprietar ar prelua controlul asupra rețelei de gaze dintre Rusia și Europa”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. El a subliniat, în aprilie, că Moscova este dispusă să vândă gaze, știind că anumite țări europene sunt în continuare interesate de achiziționarea acestora.

Gazprom controlează conductele Nord Stream 1 și 2 care traversează Marea Baltică, susținute de firme europene cu participații. Printre statele care continuă să cumpere gaze din Rusia se numără Ungaria și Slovacia, care le primesc prin conducta TurkStream, iar Belgia, Franța, Olanda și Spania importă gaz lichefiat de la compania rusă Novatek, în baza unor contracte pe termen lung.

Comisia Europeană se opune: „Rusia a demonstrat că nu este un furnizor de încredere”

Ursula von der Leyen, șefa Comisiei Europene, se opune categoric reluării furnizărilor de energie din Rusia, declarând că ar fi o greșeală istorică: „Unii încă spun că ar trebui să redeschidem robinetul gazului și petrolului rusesc. Ar fi o greșeală de dimensiuni istorice și nu vom lăsa să se întâmple acest lucru,” a declarat ea, în sesiunea de miercuri a Parlamentului European, insitând că „Rusia a demonstrat, iar și iar, că nu este un furnizor de încredere.”

Propunerea executivului european, de interzicere a unor noi contracte pentru gazele rusești până în 2025 și eliminarea importurilor din acordurile existente până în 2027, va fi dezbătută în luna iunie și necesită aprobarea Parlamentului European și a majorității statelor membre. Ungaria și Slovacia și-au exprimat deja opoziția fermă față de acest plan.

Citește și