Marius Tucă Show | Generalul (r) Lucescu, despre execuţia Ceauşeştilor: În afară de crimă politică, nu pot să o judec

Fostul avocat al cuplului Ceauşescu, la procesul de la Târgovişte din 1989 regretă execuţia fostului lider comunist şi a soţiei sale şi spune că, după condamnarea la moarte a acestora, a părăsit sala de judecată, cu riscul de a fi împuşcat. Detalii în emisiunea Marius Tucă Show de mâine, ora 19.00.

1169 afișări

„N-aş vrea să mă repet, dar în afară de crimă politică nu pot să o judec. Ca să judeci şeful de stat şi soţia lui pentru dezastrul adus ţării, vă rog să mă credeţi că mai târziu am stat şi ne-am mirat, eram singura ţară în Europa care nu avea un ban datorie pentru că s-a plătit datoria externă. Eram singura ţară din lagărul socialist care eram pe cale de a produce bomba atomică. La Turnul Severin se mai vindeau ani în urmă apă tare”, a afirmat fostul avocat al cuplului Ceauşescu, Gen. (r) Constantin Lucescu.

Reamintindu-i-se că în acea perioadă nu se mai putea trăi în România, Constantin Lucescu a subliniat că tot ceea ce s-a realizat în România nu a fost opera lui Ceauşescu, ci a românilor.

„Ştiu. Dar al treilea lucru care a deranjat foarte mult a fost participarea la înfiinţarea unei bănci internaţionale, la paritate cu Fondul Monetar Internaţional. Toate astea n-au fost create de Ceauşesc sau prin munca lui Ceauşescu, să ne înţelegem bine, prin efortul şi sudoarea poporului român. Prin ingeniozitatea inginerilor români, prin umanitatea medicilor care salvau bolnavii cu mijloace minime, prin lipsa şi temerea că orice am spune ne este înregistrat şi putem fi trimişi în judecată, nu pentru că sunt politice, ci pentru tulburarea liniştii publice pentru că nimeni nu voia să creadă, să ştie că la noi sunt şi opozanţi reali”, a afirmat generalul în rezervă.

Întrebat ce simţea şi gândea acum 30 de ani, la momentul procesului şi execuţiei soţilor Ceauşescu, Constantin Lucescu a mărturist că nu la pronunţarea sentinţei a părăsit sala.

„Eu v-am rugat să vă uitaţi la un moment dat în timpul filmului. La pronunţarea soluţiei n-am putut să asist. Am plecat. Am plecat. Şi am plecat cu riscul de a încălca ordinul generalului Stănculescu care stabilise cu căpitanul Boieru că cine iese şi nu se supune să fie împuşcat direct”, a dezvăluit fostul avocat.

Constantin Lucescu a catalogat execuţia Ceauşeştilor drept o oribilitate, care îţi provoacă tresăriri în somn, şi a spus că însuşi fostul şef al SRI, Virgil Măgureanu a avut îndoieli asupra modului în care au procedat la Târgovişte.

„Şi atunci, vorbind cu doctorul, mai cu seamă că am fost... cu el stăteam şi l-am rugat că ne trebuie o hârtie care să constate decesul. E o oribilitate care e greu de descris în cuvinte. Este modul în care te culci şi te scoli tresărind. Ce-am făcut? La plecare, am avut doi înaintea... eram cu Popa Gică la plecare şi la sosirea pe baza sportivă seara. Şi aud pe profesorul Măgureanu, era cu Gelu Voican, <om fi făcut bine, n-om fi făcut bine> şi răspunsul lui Gelu Voican, sec, ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat <dacă am făcut prost, ăştia de la justiţie sunt de vină>. Având în buzunar hârtia semnată de preşedintele Iliescu”, a mai spus fostul avocat.

Emisiunea Marius Tucă Show va fi transmisă miercuri, 27 noiembrie 2019, de la ora 19.00, pe Mediafax.ro.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
tuca,
ceausescu,
lucescu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici