În câţiva ani, boala Alzheimer va putea fi depistată printr-un test de sânge

  • Potrivit unui studiu publicat în jurnalul JAMA, citat de The New York Times, recent a fost dezvoltat un test de sânge care poate diagnostica boala Alzheimer la fel de precis ca alte metode, mai scumpe sau invazive.
  • Testul face diagnosticul mai simplu, mai accesibil şi disponibil pe scară largă, venind în ajutorul pacienţilor, al medicilor şi al cercetătorilor.
  • Astfel de teste ar putea fi disponibile în doi-trei ani, grăbind cercetările pentru găsirea unui tratament şi oferind un diagnostic pentru pacienţii cu demenţă care doresc să ştie dacă suferă de Alzheimer.
474 afișări
Imaginea articolului În câţiva ani, boala Alzheimer va putea fi depistată printr-un test de sânge

Profimedia

Un test de sânge dezvoltat recent pentru Alzheimer a putut diagnostica boala la fel de exact ca prin alte metode, care prezintă dezavantajul că sunt mult mai scumpe sau invazive, au declarat marţi oamenii de ştiinţă. 
 
Aproape şase milioane de oameni din Statele Unite suferă de Alzheimer şi aproximativ 30 de milioane la nivel mondial, iar până în 2050 se prevede dublarea numărului celor afectaţi de boală.
 
Modificările creierului care duc la apariţia simptomelor bolii Alzheimer pot să apară decenii înainte ca orice alte semne ale afecţiunii să fie vizibile.
 
Potrivit unui studiu publicat în JAMA şi prezentat la Conferinţa Internaţională a Asociaţiei pentru Alzheimer, testul a identificat semne ale bolii degenerative, mortale, cu 20 de ani înainte de apariţia unor probleme de gândire şi memorie la persoanele cu o mutaţie genetică care cauzează Alzheimer.
 
Un astfel de test ar putea fi disponibil pentru utilizare clinică în cel puţin doi-trei ani, au estimat cercetătorii şi alţi experţi, oferind un mod uşor accesibil de a diagnostica dacă persoane cu probleme cognitive au avut Alzheimer mai degrabă decât un alt tip de demenţă, care ar putea necesita tratament sau un prognostic diferit. Un test de sânge ca acesta ar putea fi utilizat şi pentru a prezice dacă cineva care nu prezintă simptome ar putea dezvolta Alzheimer.
 
Experţii au spus că testele de sânge vor accelera căutarea de noi terapii, făcând mai rapide şi mai ieftine studiile clinice, un proces care acum durează adesea ani de zile şi costă milioane de dolari, deoarece se bazează pe metode scumpe, cum sunt tomografiile craniene cu emisie de pozitroni şi puncţiile lombare, prin care se recoltează lichid cefalorahidian.
 
Într-un studiu realizat pe 1.402 de persoane din trei grupuri diferite, din Suedia, Columbia şi Statele Unite, testul, care măsoară o formă de proteină tau, care în Alzheimer se acumulează în interiorul celulelor creierului, s-a dovedit a fi extraordinar de precis, fiind la fel de bun ca scanările PET sau testarea lichidului cefalorahidian şi a fost aproape la fel de exact ca cea mai definitivă metodă de diagnostic, autopsiile.
 
Testul a măsurat de şapte ori mai multe proteine tau, numite p-tau217, la persoanele cu Alzheimer decât la persoanele fără nici o demenţă sau cele cu alte tulburări neurologice, cum ar fi demenţa frontotemporală, demenţa vasculară sau boala Parkinson, a afirmat dr. Oskar Hansson, profesor la Universitatea Lund.
 
În prezent, diagnosticul Alzheimer se face în mare parte cu evaluări clinice ale memoriei şi deficienţei cognitive, precum şi interviuri cu membrii familiei şi îngrijitorii pacienţilor. Diagnosticele sunt deseori inexacte, deoarece medicii au dificultăţi în a distinge boala Alzheimer de alte demenţe şi condiţii fizice care implică deficienţă cognitivă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici