OMS avertizează: Îndulcitorii artificiali nu ajută la slăbit

  • Oamenii ar trebui să evite utilizarea îndulcitorilor pentru a ajuta la controlul greutăţii, au declarat liderii mondiali din domeniul sănătăţii.
  • Consumul de zaharuri libere este legat de creşterea obezităţii şi de creşterea numărului de cazuri de diabet, boli cardiovasculare, cancer şi carii dentare.
  • Îndulcitorii săraci sau fără calorii sunt utilizaţi în locul zahărului pentru a îndulci alimentele şi băuturile şi pot fi găsiţi în produse precum deserturi şi mâncăruri gata preparate, prăjituri, băuturi, gumă de mestecat şi pastă de dinţi.
  • Multe persoane adaugă îndulcitori fără zahăr în propriile alimente şi băuturi ca alternativă la zahăr.
542 afișări
Imaginea articolului OMS avertizează: Îndulcitorii artificiali nu ajută la slăbit

OMS avertizează: Îndulcitorii artificiali nu ajută la slăbit

Noile orientări ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) îndeamnă oamenii să nu utilizeze îndulcitorii fără zahăr ca instrument de control al greutăţii.
 
Potrivit acesteia, consumul de zaharuri libere a fost asociat cu creşterea numărului de persoane supraponderale sau obeze, precum şi cu creşterea numărului de cazuri de diabet zaharat de tip 2, boli cardiovasculare, cancer şi carii dentare, potrivit Independent.
 
Având în vedere că se pune accentul pe reducerea consumului de zahăr, OMS a declarat că "interesul pentru îndulcitorii fără zahăr ca o posibilă alternativă s-a intensificat".
 
Datorită capacităţii îndulcitorilor artificiali şi naturali de a conferi un gust dulce fără calorii, unii au susţinut că aceştia pot contribui la prevenirea supraponderalităţii sau a obezităţii.

OMS a întreprins o analiză a studiilor care au examinat impactul îndulcitorilor

În total, cercetătorii OMS au examinat date din 283 de studii efectuate pe adulţi, copii, femei însărcinate sau populaţii mixte.
 
Aceasta a declarat că rezultatele sugerează că "utilizarea NSS nu conferă niciun beneficiu pe termen lung în ceea ce priveşte reducerea grăsimii corporale la adulţi sau copii".
 
Dar autorii au spus că, pe termen scurt, utilizarea NSS poate duce la o pierdere minoră în greutate "atunci când utilizarea lor duce la o reducere a aportului total de energie".
 
OMS a mai spus că ar putea exista "efecte nedorite" legate de utilizarea pe termen lung, cum ar fi un risc crescut de diabet de tip doi, boli cardiovasculare şi deces.
 
Dar autorii au spus că sunt necesare cercetări suplimentare.
 
Înlocuirea zaharurilor libere cu NSS nu ajută la controlul greutăţii pe termen lung", a declarat Francesco Branca, directorul pentru nutriţie şi siguranţă alimentară al OMS.
 
„Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalităţi de a reduce aportul de zaharuri libere, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, cum ar fi fructele, sau alimente şi băuturi neîndulcite. SNG nu sunt factori dietetici esenţiali şi nu au nicio valoare nutritivă”.
 
„Oamenii ar trebui să reducă cu totul dulceaţa din alimentaţie, începând de la începutul vieţii, pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea”.
 
Ca urmare a studiului, OMS a publicat un nou ghid condiţionat care recomandă să nu se utilizeze SNE pentru a controla greutatea corporală sau pentru a reduce riscul de boli netransmisibile.

Recomandare

Recomandarea se aplică tuturor, cu excepţia celor cu diabet preexistent.
 
De asemenea, se aplică produselor de îngrijire personală şi de igienă care conţin NSS, cum ar fi pasta de dinţi, crema de piele şi medicamentele.
 
Comentând ghidul, Dr. Duane Mellor, dietetician înregistrat şi lector senior la Aston Medical School, a declarat: „În general, acest raport evidenţiază faptul că înlocuirea universală a zahărului cu îndulcitori nu este neapărat ideală, deoarece este puţin probabil ca acest lucru să îmbunătăţească singur calitatea alimentaţiei şi să producă schimbările necesare pentru a controla greutatea pe termen lung”.
 
„Probabil că cel mai bine este să nu rămânem cu zaharuri pentru a evita îndulcitorii, deşi - răspunsul este să încercăm să reducem consumul de zahăr. Pentru unii, acest lucru ar putea include utilizarea unor cantităţi mici de îndulcitori în alimente şi băuturi ca o modalitate de a reduce aportul total de zahăr”.
 
„Îndulcitorii pot avea încă un loc ca o tranziţie sau ca o piatră de hotar pentru a ajuta oamenii să îşi reducă aportul de zahăr”.
 
Dr. Ian Johnson, cercetător în domeniul nutriţiei şi cercetător emerit la Institutul Quadram din Norfolk, a declarat: „Nu este nevoie de un nou tip de zahăr. Acest nou ghid se bazează pe o evaluare minuţioasă a celei mai recente literaturi ştiinţifice şi subliniază faptul că utilizarea îndulcitorilor artificiali nu este o strategie bună pentru a obţine o pierdere în greutate prin reducerea aportului de energie din alimentaţie”.
 
„Cu toate acestea, acest lucru nu trebuie interpretat ca o indicaţie că aportul de zahăr nu are nicio relevanţă pentru controlul greutăţii. O alternativă mai bună la utilizarea îndulcitorilor artificiali este reducerea consumului de produse manufacturate care conţin zaharuri libere, cum ar fi băuturile îndulcite cu zahăr, utilizarea fructelor crude sau uşor procesate ca sursă de dulceaţă şi, poate, pe termen lung, încercarea de a reduce gustul general pentru dulceaţă”.
 
Asociaţia Internaţională a Îndulcitorilor consideră că este un deserviciu să nu recunoaştem beneficiile pentru sănătatea publică ale îndulcitorilor cu conţinut scăzut/ fără calorii şi este dezamăgită de faptul că concluziile OMS se bazează în mare parte pe dovezi cu grad scăzut de certitudine din studii observaţionale, care prezintă un risc ridicat de cauzalitate inversă.
 
NSS aprobate pentru utilizare în Marea Britanie includ acesulfam K, aspartam, eritritol, zaharină, sorbitol, glicozide steviolice, sucraloză şi xilitol.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici