Studiu: Coronavirusul ne-ar putea afecta auzul

  • Un studiu recent arată că virusul SARS COV 2 ne poate afecta auzul
  • Din 121 de persoane infectate incluse în studiu, 16 au spus după câteva săptămâni de la vindecare că au probleme cu auzul
  • Autorii studiului susţin că încă nu pot avea concluzii clare legate de această perspectivă
  • Dr. George Mincu, medic primar ORL: Relaţia dintre infecţiile virale şi scăderea auzului este cunoscută de multă vreme
2689 afișări

Cunoşti deja o serie întreagă de sechele pe care infecţia Covid 19 ni le poate provoca pe termen lung. Printre acestea se numără leziunile pulmonare şi oboseala accentuată chiar după o perioadă de câteva luni de la vindecare.

Mai nou însă, experţii din domeniu vorbesc şi despre posibilitatea diminuării sau pierderii auzului în urma infecţiei cu Covid.

Din 121 de persoane adulte care au participat la un studiu după ce au fost internate în spital cu Covid 19, 16 au spus că au probleme cu auzul, la câteva săptămâni de la externarre, potrivit datelor publicate recent de Manchester University şi NHS Foundation Trust.

Autorii studiului au spus, într-adevăr, că simptomele pot fi legate de boală, dar nu au exclus şi o cauză indirectă: administrarea tratamentului anti covid ar putea duce la un fel de toxicitate nervoasă care poate afecta auzul. 

Trebuie să ştii că studiul are neajunsurile sale, pentru că a fost făcut pe un număr foarte mic de oameni, aşa că specialiştii  nu pot avea concluzii clare şi ferme în acest sens.Totuşi, chiar şi aşa, lumea medicală cercetează această nouă perspectivă.

 Medicul primar ORL George Mincu spune că relaţia dintre infecţiile virale şi scăderea auzului este cunoscută de multă vreme. În acest sens sunt virusuri precum virusul rujeolic sau cel rubeolic,  de exemplu, care pot produce scăderi de auz. Coronavirusul ar putea avea şi el acelaşi efect.

”Cum se produc acestea? Se spune despre coronavirus că poate determina microtrombi arteriali, circulaţia sângelui la nivelul urechii este fină, deosebit de fină, şi un microtromb intraarterial poate produce obstrucţia acelei reţele fine de arteriole care nu mai irigă celulele auditive, care mor, şi îşi pierd astfel capacitatea de a transforma energia mecanică, sunetul , într-un influx nervos. Este foarte posibil ca şi medicaţia folosită în ziua de azi, la ora actuală, pentru tratamentul bolii Covid 19 să poată produce deficienţe de auz mai mari sau mai mici, de la caz la caz. Pentru a dovedi nocivitatea tratamentului anti covid sunt necesare studii pe cohorte mari de pacienţi”, a declarat George Mincu, medic primar ORL.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici