10 muncitori răniţi, maşini răsturnate şi copaci căzuţi pe carosabil, după o vijelie în Arad/ 100 de vaci riscă să fie sacrificate; furtuna a lăsat Staţiunea de Cercetare fără curent electric

Zece muncitori au fost răniţi de o uşă ruptă de vânt, mai multe maşini au fost avariate, iar circulaţia s-a desfăşurat cu dificultate, după ce mai mulţi copaci au căzut pe carosabil, din cauza unei vijelii care a avut loc vineri seara la Arad, transmite corespondentul MEDIAFAX.

2943 afișări
Imaginea articolului 10 muncitori răniţi, maşini răsturnate şi copaci căzuţi pe carosabil, după o vijelie în Arad/ 100 de vaci riscă să fie sacrificate; furtuna a lăsat Staţiunea de Cercetare fără curent electric

Arad: 10 muncitori răniţi, maşini răsturnate şi copaci căzuţi pe carosabil, după o vijelie

Sute de copaci au căzut pe carosabil, rupţi din cauza unei furturi extrem de puternice care a durat aproximativ 10 minute. Pe mai multe drumuri din Arad, dar şi pe autostradă, circulaţia a fost restricţionată

Pe DN 69, între Arad şi Timişoara, un camion de 7,5 tone a fost luat de vânt şi aruncat într-un şanţ de la marginea drumului.

Totodată, pe şoseaua care duce către Pădurea Ceala, de la marginea municipiului Arad, nu s-a putut circula din cauză că au fost rupţi circa 30 de copaci.

De asemenea, pe autostrada Arad – Timişoara, un TIR şi un microbuz de marfă s-au răsturnat la trei kilometri distanţă unul de altul, însă nu au fost victime. Tot pe autostradă mai multe indicatoate rutiere au fost smulse de vânt.

Persoane rănite au fost la o fabrică din municipiul Arad, unde zece persoane au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad cu diferite răni, după ce o uşa de sticlă a fost ruptă de vânt.

Judeţul Arad s-a aflat vineri sub cod portocaliu, fiind semnalate intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie, dat şi averse ce pot depăşi 20 de litri pe metrul pătrat.

Arad: 100 de vaci riscă să fie sacrificate; furtuna a lăsat Staţiunea de Cercetare fără curent

O sută din cele 750 de vaci din Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor de la marginea Aradului riscă să fie sacrificate, pentru că sistemul electric de muls nu poate fi folosit, după ce alimentarea cu energie a fost oprită, vineri, în urma furtunii.

Directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad, Gheorghe Săplăcan, a declarat, vineri seara, corespondentului MEDIAFAX, că a sunat la toţi cei care ar putea interveni după ce vijelia a făcut „prăpăd”, însă deocamdată nu are niciun răspuns.

„Timp de 10 minute a fost ca o tornadă, care ne-a făcut prăpăd la staţiune. Acoperişurile, culturile, sediile, moara, absolut totul este praf, descoperit. Încercăm să dregem cumva. Avem 750 de bovine care trebuie încă mulse, dar la ora asta nu avem curent. Am sunat la 112, la Prefectură, îmi spune că dacă nu am morţi nu sunt urgenţa întâia. Am sunat preşedintele Academiei, pe domnul ministrul Tabără, să-l sune pe domnul ministru Daea, să informeze toate forurile. Am sunat pe domnul deputat Căprar, pe domnul deputat Todor (...) ca să pot informa ce s-a întâmplat şi ce a fost aici”, a declarat Săplăcan.

Acesta spune că nu poate estima pagubele în acest moment, „dar sunt de ordinul miliardelor”.

Potrivit lui Săplăcan, au fost afectate şi clădirile care găzduiesc laboratoarele de genetică moleculară, culturile agricole de pe 405 hectare au fost puse la pământ, iar clădirile au fost avariate.

„305 hectare de grâu la pământ, 100 de hectare de rapiţă, la pământ, acoperişurile de la zece hale sunt distruse. În hale am 750 de bovine. Prima grijă acum este să mulgem vacile, dar nu am curent electric, am sunat la uzina electrică, nu răspunde nimeni. (...) Nu se poate să nu mulgem vacile în seara asta, de aia fac eforturi. Nu am victime omeneşti, ceea ce e foarte bine, decât pagube materiale foarte mari. Staţiunea este domeniul public al statului, nu este privat, este domeniul public al statului”, a mai spus directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad.

Întrebat ce se poate întâmpla dacă vacile nu sunt mulse în cursul serii de vineri, directorul Staţiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Arad, a declarat că „dacă nu mulg vacile în seara asta, vă daţi seama că mâine (sâmbătă – n.r.) trebuie să le tai”, referindu-se la 100 din cele 750, restul fiind animale de prăsilă.

Pagube din cauza vijeliei de vineri au mai fost semnalate şi în alte părţi ale judeţului Arad, fiind case cu acoperişurile avariate, maşini răsturnate de vânt pe şosele şi pe autostrada Arad-Timişoara, stâlpi de curent rupţi, dar şi zone în care mai multe gospodării au rămas fără curent electric.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici