60 de mineri au pornit într-un marş de protest de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu la Bucureşti: Ne vom opri la Guvern - FOTO

60 de sindicalişti din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie au plecat în marş din faţa Sucursalei Electrocentrale Rovinari, îndreptându-se către Bucureşti, minerii protestând astfel faţă de situaţia Complexului Energetic Oltenia şi solicitând salvarea acestuia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

3147 afișări
Imaginea articolului 60 de mineri au pornit într-un marş de protest de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu la Bucureşti: Ne vom opri la Guvern - FOTO

60 de mineri au pornit într-un marş de protest de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu la Bucureşti (Imagine: Octav Ganea/ Arhiva Mediafax Foto)

Sindicatele din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME) au decis să organizeze "un marş al disperării”, în cadrul căruia minerii şi energeticienii să parcurgă pe jos distanţa de la locul de muncă până în Bucureşti, pentru depunerea unui memorandum, susţinut şi de semnăturile celorlalţi angajaţi.

”Dorim să atragem atenţia asupra a ceea ce se întâmplă în piaţa de energie, asupra legislaţiei primare şi secundare din această piaţă, legislaţie care face ca noi, producătorii de energie pe lignit, să scoatem lignitul, îl procesăm, îl transportăm, îl transformăm în termocentrale în energie electrică, îl injectăm în reţea şi luăm 17 bani pe kilowatt-oră, acasă oamenii îl plătesc cu 60 de bani, aproape 70% din preţul plătit se duce în buzunarul băieţilor deştepţi, că sunt din distribuţie, că sunt din transport.(...) Nu se poate ca nişte băieţi deştepţi să ia populaţiei atâţia bani pe energia electrică, în timp ce noi, producătorii clasici, vindem foarte jos şi cu preţuri din ce în ce mai mici şi ne ducem spre insolvenţă", a declarat, pentru MEDIAFAX, Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie, care participă la marş.

Salariaţii solicită păstrarea locurilor de muncă din Oltenia, care depind de energia produsă pe bază de cărbune şi vor prezenta propuneri pentru salvarea Complexului Energetic Oltenia.

"Ne vom opri la Bucureşti, la Guvern. Am trimis un memorandum prin care arătăm cum s-a ajuns aici şi soluţiile noastre. Vom depune şi miile de semnături pe care le-am strâns şi le vom strânge pe acest traseu, de susţinere a Complexului Energetic Oltenia, am strâns de la angajaţi în jur de 8.000 de semnături”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie.

Sindicaliştii au anunţat că vor organiza la final şi un miting în faţa Guvernului, în semn de nemulţumire faţă de propunerea Complexului Energetic Oltenia, care a anunţat că 2.000 de oameni ar trebui să fie disponibilizaţi începând cu data de 1 iulie.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici