A fost ales cuvântul anului 2022: gaslighting

Dicţionarul Merriam-Webster a ales „gaslighting” cuvântul anului 2022, care înseamnă acţiunea de a induce în eroare în mod grosolan pe cineva, în special pentru propriul avantaj.

670 afișări
Imaginea articolului A fost ales cuvântul anului 2022: gaslighting

A fost ales cuvântul anului 2022: gaslighting

"Gaslighting" înseamnă, relatează CNN, "acţiunea sau practica de a induce în eroare în mod grosolan pe cineva, în special pentru propriul avantaj". A fost ales cuvântul de top al acestui an pentru că a devenit "cuvântul favorit pentru percepţia înşelăciunii".

Gaslighting este, de obicei, un termen mai complex decât a minţi din senin. Gaslighting este când cineva înşeală ca parte a unui "plan mai mare", a arătat dicţionarul Merriam-Webster.

Termenul "gaslighting" înglobează o parte din ceilalţi termeni comuni asociaţi cu dezinformarea - "deepfakes" şi "fake news".

"În această epocă a dezinformării, a ştirilor false, a teoriilor conspiraţioniste, a trolilor de pe Twitter, gaslighting a apărut ca un cuvânt al timpului nostru", a declarat dicţionarul.

Potrivit Merriam-Webster, în acest an s-a înregistrat o creştere de 1.740% a căutărilor pentru acest termen, iar interesul a rămas ridicat pe tot parcursul anului.

"Gaslighting" a devansat alţi termeni legaţi de evenimente specifice care au avut loc în 2022. Printre aceştia se numără: "oligarh", care a înregistrat un vârf de interes după invazia Rusiei în Ucraina, „regina consoarta" sau "omicron".

În timp ce alte cuvinte frecvent căutate, precum "omicron" sau "regina consoarta”, reflectă evenimente sau episoade specifice din 2022, "gaslighting" se referă la un fenomen care nu este trecător, ci mai degrabă o parte înrădăcinată a vieţii noastre, conform Merriam-Webster.

Termenul "gaslighting" se datorează piesei din 1938 şi filmului "Gaslight" din 1944 (la rândul său un remake al unui film din 1940). În ambele, un bărbat rău încearcă să-şi păcălească proaspăta soţie, făcându-o să creadă că îşi pierde minţile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
gaslighting,
cuvânt,
an

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici