Acord în UE cu privire la recunoaşterea calificărilor profesionale: ”Cine doreşte să lucreze într-un stat membru o va putea face mult mai uşor”

Parlamentul European, Comisia Europeană şi preşedinţia irlandeză a UE au ajuns la un acord de principiu asupra unei mai bune recunoaşteri a calificărilor profesionale în ţările europene, în special sub forma unei cărţi profesionale electronice.

1111 afișări
Imaginea articolului Acord în UE cu privire la recunoaşterea calificărilor profesionale: ”Cine doreşte să lucreze într-un stat membru o va putea face mult mai uşor”

Acord în UE cu privire la recunoaşterea calificărilor profesionale: ”Cine doreşte să lucreze într-un stat membru o va putea face mult mai uşor” (Imagine: Shutterstock)

Acordul obţinut miercuri seara şi care urmează să fie oficial adoptat de Parlamentul European şi Consiliu, reprezentant al statelor membre, se referă la anumite revizuiri ale unei directive europene privind calificările porfesionale, în scopul de a încuraja şi simplifica mobilitatea lucrătorilor în Europa.

"Angajaţii care doresc să lucreze într-un alt stat membru o vor putea face mult mai uşor fiindu-le recunoscute mult mai repede calificările", scrie comunicatul eurodeputatei franceze Constance Le Grip, din partea PPE.

Cartea electronică, în cadrul unei mobilităţi temporare, va înlocui procedurile de declarare existente şi le va permite angajaţilor să furnizeze servicii fără alte formalităţi în ceea ce priveşte calificările", a explicat comisarul european însărcinat cu Piaţa internă, Mochel Barnier, într-un comunicat.

Documentul va fi introdus doar pentru profesiile care doresc să se folosească de el. Barnier a salutat faptul că "două profesii foarte mobile, infirmierii şi inginerii, au arătat deja un veritabil interes" pentru acest document.

Directiva introduce, între altele, o actualizare a condiţiilor de formare, inclusiv o mai mare transparenţă în ceea ce priveşte formarea continuă pentru mai multe profesii, precum medici, dentişti, farmacişti, infirmieri, moaşe, veterinari sau chiar arhitecţi.

Pentru a completa o mobilitate care va deveni mai simplă şi mai rapidă, mai ales în sectorul medical, directiva propune să întărească siguranţa pacienţilor şi consumatorilor în general, dezvoltând un mecanism de alertă şi clarificând regulile privind cunoştinţele lingvistice ale specialiştilor imigranţi.

"Această directivă modernizată va răspunde penuriei de forţă de muncă în Uniunea Europeană, venind în ajutorul celor care caută angajaţi specializaţi, mai ales tineri", a subliniat Barnier.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici