Acord între judeţele Arad şi Bekes (Ungaria), pentru intervenţii în situaţii de urgenţă la frontieră

Autorităţile pentru situaţii de urgenţă din judeţele Arad şi Bekes (Ungaria) au semnat un acord de cooperare transfrontalieră, care le permit să acţioneze în zona de graniţă în cazul unor catastrofe, fără a exista ulterior pretenţii materiale, documentul reglementând şi procedurile de intervenţie.

79 afișări
Imaginea articolului Acord între judeţele Arad şi Bekes (Ungaria), pentru intervenţii în situaţii de urgenţă la frontieră

Acord între judeţele Arad şi Bekes (Ungaria), pentru intervenţii în situaţii de urgenţă la frontieră (Imagine: Publimedia/Shutterstock)

Potrivit unui comunicat de presă remis, marţi, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Arad, un acord de cooperară transforntalieră a fost semnat cu instituţia similară din judeţul ungar Bekes, respectiv Direcţia Judeţeană de Apărare Împotriva Catastrofelor Bekes, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Acordul are ca scop realizarea condiţiilor unui răspuns prompt şi eficient, în cazul producerii în zona de frontieră a unor situaţii de urgenţă ce impun concentrarea masivă de forţe şi mijloace şi asigurarea acestora prin colaborare şi sprijin reciproc, fără pretenţii materiale ulterioare", se arată în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al ISU Arad, George Pleşca, a precizat, pentru MEDIAFAX, că în urma semnării acordului, autorităţile pot interveni rapid, la solicitarea statului vecin, la situaţii de urgenţă, în caz că se află mai aproape de locul producerii acestora decât echipele ţării în care s-a produs evenimentul.

Totodată, se intervine cu forţe de sprijin la evenimente majore, care nu pot fi acoperite de forţele locale, ori dacă acestea nu dispun de echipamente suficiente pentru a face faţă situaţiei.

Echipajele de intervenţie solicitate vor putea trece graniţa fără formalităţi.

"Acordul prevede situaţiile exacte pentru care se intervine, procedura de solicitare a intervenţiei statului vecin, categoriile de forţe ce intervin, modul de trecere a frontierei, acordarea asistenţei medicale personalului rănit pe timpul intervenţiei şi cum se realizează comanda forţelor", precizează comunicatul.

Documentul a fost semnat de către şeful ISU Arad, Ioan Bogdănescu Ioan, şi omologul său din Bekes, Toth Tibor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici