„Evoluția fenomenelor meteorologice este una îngrijorătoare și acesta este motivul pentru care am convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă. Sunt mai multe zone sensibile și trebuie să acționăm cu precauție, deoarece solul e deja saturat și reacția e foarte rapidă la orice precipitație suplimentară, orice diferență, chiar și de 10 milimetri, este importantă. În contextul în care cantitatea de precipitații înregistrată de la 1 mai și până în 26 mai 2025 este de 103.0 l/mp, față de o medie climatologică multianuală de 66.5 l/mp, și având în vedere și ploile prognozate până la finalul lunii, este posibil să înregistrăm o lună mai 2025 în top 5 cele mai ploioase luni mai din istorie. Probleme mai delicate pot apărea în județul Brașov, la acumularea Săcele, unde specialiștii ANAR sunt și rămân în zonă oricât e necesar. De asemenea, urmărim cu atenție impactul precipitațiilor din bazinul superior al râului Prut, din Ucraina, dar și bazinul hidrografic al Târnavelor. Atenție sporită trebuie să fie și în județele Brașov, Covasna, Harghita și Mureș. Este posibil ca în zona montană să apară probleme pe râurile mici care reacționează foarte violent, deoarece apele nu se mai infiltrează în sol și curgerea e foarte rapidă. Posibil să fie probleme și în zona Botoșani sau Suceava, care sunt sub avertizare meteo de cod portocaliu, iar specialiștii ANAR trebuie să fie pregătiți de intervenție dacă este cazul”, a declarat ministrul Mircea Fechet.
El a cerut atenție sporită în toată țara, precum și o coordonare bună cu Prefecturile și autoritățile publice locale, care trebuie să comunice cu populația din zonele care pot fi afectate.
ANM a emis marți o informare meteorologică valabilă până joi, la ora 10.00. Fenomenele vizate sunt ploi însemnate cantitativ și intensificări ale vântului. Până joi dimineața, în Moldova, Maramureș, cea mai mare parte a Transilvaniei, Munteniei și Dobrogei va ploua și se vor acumula local 20…30 l/mp și pe arii restrânse peste 40…60 l/mp. Temporar, vântul va avea intensificări în cea mai mare parte a țării, cu viteze la rafală în general de 40…50 km/h, iar în zona montană înaltă de peste 80…90 km/h. De asemenea, au fost emise și avertizări Cod galben, Cod portocaliu și Cod roșu de ploi și inundații.