Acord pe directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea de familie a părinţilor

Un acord politic provizoriu a fost obţinut, joi, între preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, deţinută de România, şi Parlamentul European pe directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea de familie a părinţilor şi îngrijitorilor, anunţă Ministerul Muncii.

153 afișări
Imaginea articolului Acord pe directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea de familie a părinţilor

Acord pe directiva privind echilibrul dintre viaţa profesională şi cea de familie a părinţilor

Acest acord urmează să fie andosat de către Consiliul Uniunii Europene.

"Acordul de astăzi (joi- n.r.) este binevenit. Reprezintă un impuls extrem de puternic în promovarea egalităţii între femei şi bărbaţi pe teritoriul Uniunii Europene. Această directivă va încuraja participarea femeilor pe piaţa muncii, dar şi împărţirea responsabilităţilor de îngrijire între femei şi bărbaţi. Va ajuta, de asemenea, la micşorarea diferenţei de salarizare între aceştia", a declarat Marius Budăi, ministrul Muncii.

Directiva prevede, printre altele, ca părinţii sau îngrijitorii să aibă posibilitatea de a-şi lua concediu paternal plătit 10 zile lucrătoare în jurul datei naşterii copilului, plata urmând a fi la nivelul stabilit în Uniunea Europeană pentru concediul maternal. Dreptul la acest concediu paternal nu este condiţionat de un loc de muncă anterior, însă este posibil ca plata concediului paternal să fie legată de o cerinţă pentru existenţa a şase luni de muncă.

Totodată, directiva conţine şi dreptul individual la patru luni de concediu parental, din care două luni sunt netransferabile între părinţi şi sunt plătite, nivelul plăţii fiind stabilit de statele membre.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici