Acţiune a IICCMER de deshumare a unui veteran de război ucis de Securitate, în Caraş-Severin

O acţiune organizată de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) pentru deshumarea arheologică a rămăşiţelor lui Ioan Ienea, un veteran din al Doilea Război Mondial împuşcat de Securitate în 1950, va avea loc, vineri, în Caraş-Severin.

277 afișări

Conform unui comunicat de presă transmis, miercuri, de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER), instituţia, în parteneriat cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei (MNIT), va organiza, vineri, în localitatea Verendin, comuna Luncaviţa, judeţul Caraş-Severin, o acţiune de investigaţii pentru deshumarea pe cale arheologică a osemintelor lui Ioan Ienea, împuşcat de Securitate în 17 februarie 1950, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ioan Ienea, cunoscut şi sub porecla de Budarcă, s-a născut în Verendin, în 1909, fiind încorporat în armată, unde şi-a însuşit cunoştinţe de armurier. Ulterior, a participat la acţiuni militare pe fronturile celui de-al Doilea Război Mondial, dobândind statutul de veteran de război.

După instaurarea regimului comunist, în zona Banatului s-au înfiinţat mai multe grupări armate de rezistenţă anticomunistă, cea mai importantă fiind a colonelului Ion Uţă, un ofiţer de carieră care a fost prefect al judeţului Severin între 1941 şi 1943. Apoi, el a demisionat din armată şi s-a înscris în PNŢ-Maniu, fiind preşedinte al PNŢ Lugoj. După 1946, colonelul a început să fie urmărit de autorităţile comuniste şi s-a refugiat în Munţii Banatului, unde a condus un grup de partizani anticomunişti.

Colonelul Uţă a fost ucis în 1949, într-o confruntare armată cu trupele de securitate, în zona satului Borlovenii Noi, din Caraş-Severin, dar organizaţia sa a continuat însă să existe până în 1955, când toţi membrii ei au fost pe rând capturaţi şi/sau ucişi.

Ioan Ienea a fost considerat un susţinător al acestei grupări, întrucât membrii acesteia apelau frecvent la serviciile sale pentru repararea şi întreţinerea armamentului. În 1949, autorităţile l-au arestat în satul natal, însă a reuşit să evadeze, refugiindu-se în zona muntoasă din jurul Verendinului, unde a stat împreună cu câţiva partizani din gruparea colonelului Uţă. După un timp, el a revenit în sat, unde a stat ascuns în gospodăria unei surori, iar noaptea mergea acasă pentru a-şi amenaja o ascunzătoare săpată sub casă.

După ce adăpostul a fost finalizat, Ioan Ienea a stat ascuns acolo, autorităţile aflând despre ascunzătoare de la un cumnat al său, pe care l-au torturat. Astfel, în februarie 1950, casa lui Ioan Ienea a fost înconjurată de un pluton de soldaţi din trupele de Securitate, iar el a fost surprins în ascunzătoarea de sub casă, fiind împuşcat în cap de un soldat şi murind la scurt timp.

Cadavrul a fost transportat în faţa Primăriei din Verendin, unde a fost expus sub pază două zile, apoi a fost îngropat de soldaţi în afara cimitirului, fără ca vreo rudă, preotul sau alţi consăteni să poată participa la înhumare.

Potrivit comunicatului, împuşcarea lui Ioan Ienea s-a făcut arbitrar, nefiind bazată pe o sentinţă emisă de o instanţă judecătorească. Omorul a fost comis la ordin, din motive politice şi pe timp de pace.

Acţiunea de deshumare va fi făcută de o echipă specializată de arheologi, condusă de Gheorghe Petrov, arheolog expert la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi IICCMER, alături de Paul Scrobotă, colaborator IICCMER de la Muzeul de Istorie din Aiud, şi Horaţiu Groza, colaborator IICCMER de la Muzeul de Istorie din Turda.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici