Video INCIDENTE la secţiile de votare din străinătate: Gaze lacrimogene la Torino şi Paris. Peste 360.000 români din diaspora au votat până la ora 23.00 - FOTO, VIDEO

Mai mulţi români care aşteptau să voteze în faţa secţiei din Torino, în jurul orei locale 20.45, au avut nevoie de îngrijiri medicale, după ce, potrivit relatărilor unor persoane aflate acolo, jandarmii ar fi intervenit cu gaze lacrimogene. Forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene, duminică seară, în faţa secţiilor de votare de la Paris, unde sute de oameni protestează, la ora transmiterii acestei ştiri, pentru că nu au putut să voteze, secţiile de votare închizându-se. Mediafax.ro transmite în timp real evenimentele de la secţiile de votare din străinătate.

27768 afișări

UPDATE 01:20 - Peste 360.000 români au votat în diaspora; cei mai mulţi - în Italia, Spania şi R. Moldova

Peste 360.000 români din diaspora au votat până la ora 23.00 la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, faţă de peste 150.000 la scrutinul din 2 noiembrie, cei mai mulţi votanţi înregistrându-se în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Potrivit rezultatelor centralizate de Biroul Electoral Central din cele 294 de secţii de votare din străinătate, până la 23.00, ora României, au votat 362.692 de români.

Cei mai mulţi au votat în Italia - 94.758, în Spania - 83.153, Republica Moldova - 35.630, Marea Britanie - 24.474, Franţa - 16.114 şi Germania - 16.716.

În Belgia au votat 11.435 persoane, iar în Austria - 9.565.

De asemenea, 4.852 au votat în Danemarca, 4.491 în Cipru, 3.842 în Olanda 3.451 în Grecia, 3.249 în Ungaria şi 2.850 în Portugalia.

În SUA, au votat 11.363 de persoane, iar în Canada 3.907.

La primul tur al alegerilor prezidenţiale, până la ora 23.00 votaseră 153.677 de români.

Astfel, în 2 noiembrie, până la ora 23.00 în Spania votaseră 33.053 de români, în Republica Moldova - 21.980, Marea Britanie - 7.977, Germania - 7.320 - şi în Franţa - 7.119. În Belgia votaseră 5.951 de persoane, în Austria - 2.933, iar în Cipru - 1.784.

Zeci de mii de români au stat la cozi la secţiile de votare din Europa, unii dintre ei aşteptând încă de la orele 5.00-6.00 dimineaţa, înainte de deschiderea secţiilor de votare.


UPDATE 23:30 - Mulţimi de oameni aşteaptă în continuare să voteze în New York, cu 5 ore înainte de încheierea votului

UPDATE  - Muhuleţ: BES a transmis o circulară către secţiile din străinătate - votarea se închide la ora 21.00

Biroul electoral pentru secţiile de votare din străinătate a transmis o circulară către toate secţiile din diaspora să respecte prevederile legale potrivit cărora votarea se închide la ora 21.00, a anunţat, duminică, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

”Am văzut şi eu imaginile cu documentele de la Torino, la o televiziune. Nu pot să comentez mai mult decât atât. Am luat legătura cu colegii de la Biroul 48 (pentru secţiile de votare din străinătate n.r.), ne-au spus că încearcă să vorbească cu cineva de la secţia de votare de acolo. Au transmis circulară către toate secţiile de votare din străinătate să respecte prevederile legale şi că votarea se închide la ora 21.00”, a spus Marian Muhuleţ, întrebat despre incidentele de la unele secţii de votare din străinătate.

UPDATE 23:25 - Mai mulţi poliţişti şi circulaţie restricţionată la Ambasada României din Bruxelles

Mai mulţi poliţişti se aflau duminică seara în faţa Ambasadei României de la Bruxelles, unde mii de persoane aşteaptau la coadă pentru a vota, relatează postul de televiziune RTL Belgium, în pagina electronică, menţionând că strada unde se află reprezentanţa este închisă circulaţiei.

Mii de cetăţeni români care locuiesc în Belgia sau nordul Franţei s-au deplasat duminică în comuna Uccle din Bruxelles, unde se află trei din cele patru secţii de votare din Belgia.

Mai mulţi români din Franţa au preferat să meargă să voteze la Bruxelles, sperând că vor avea de aşteptat mai puţin la coadă.

Potrivit RTL, coada se întindea pe distanţe de câteva sute de metri duminică seara.

În acest context, la ora locală 21.00 (22.00, ora României) în zonă au fost trimise mai multe echipe de poliţişti, iar circulaţia pe strada unde se află ambasada a fost închisă.

"I-am spus ambasadorului că ar trebui să accelereze procesul în secţiile de votare pentru ca lucrurile să meargă mai repede şi cât mai mulţi oameni posibil să voteze cât mai repede posibil", a declarat Armand de Decker, primarul comunei Uccle din Bruxelles.

Totuşi, potrivit ambasadorului Ştefan Tinca, situaţia este sub control.

"Am început pregătirile normale în urmă cu câteva luni şi am reuşit în ultimele săptămâni să ameliorăm, să asigurăm un flux optim. În opinia mea, (sectiile de de vot) funcţionează deja la o viteză maximă", a declarat duminică ambasadorul României în Belgia pentru RTL.

"Sperăm că lucrurile se vor calma un pic", a adăugat el.

UPDATE - Austria: Toţi cei peste 8.000 de români care s-au prezentat la urne au reuşit să voteze

Toţi cei peste 8.000 de cetăţeni care s-au prezentat la cele trei secţii de vot organizate pe teritoriul Austriei la scrutinul de duminică au reuşit să îşi exprime opţiunea electorală, fapt posibil şi datorită sprijinului acordat de aproximativ 20 de voluntari.

 Încă de la ora locală 20.00, în faţa secţiilor de vot din Viena nu se mai aflau alegători, precizează un comunicat al MAE.

O tânără din grupul de voluntari a explicat că după primul tur de scrutin, mai mulţi tineri au înaintat o plângere ambasadei, care i-a invitat la discuţii.

"Iniţial am fost opt sau zece la discuţiile de la ambasadă, iar echipele de voluntari le-am format ulterior sunând alţi prieteni", a explicat ea.

Tânăra a precizat că printre măsurile luate pentru fluidizarea fluxului de alegători au fost crearea echipelor de voluntari, care au verificat încă de afară validitatea declaraţiilor completate pe propria răspundere, dar şi a actelor de identitate, astfel încât atunci când au intrat în sediile în care funcţionau secţiile de votare nu s-a mai pierdut timp pentru verificare. De asemenea, a menţionat şi crearea paginii de Facebook unde au fost postate în timp real informaţii cu privire la situaţia votului.

UPDATE 22:30 - Incidente şi la secţiile de votare de la Paris, unde s-a intervenit cu gaze lacrimogene

La închiderea urnelor la ora locală 21.00 (22.00, ora României), câteva sute de români au rămas în faţa porţilor, nereuşind să voteze.

De asemenea, mai multe persoane care au votat sunt blocate în curtea ambasadei, întrucât nu li se dă voie să iasă.

"Ultimii care au votat sunt ţinuţi la porţi în curte pentru a-i lăsa să iasă toţi odată. În spatele porţilor, oamenii urlă: «Nu plecăm!! Vrem să votăm!!»", scrie o tânără prezentă la secţia de vot de la Ambasada din Paris.

De partea cealaltă, cei care au rămas afară strigă: "Hoţii!", Hoţii!", "Demisia".

Forţele de ordine au folosit gaze lacrimogene împotriva românilor care nu vor să plece.

UPDATE 22:10 - Gaze lacrimogene la Torino, în faţa secţiei de votare, unde se află încă sute de români

Câteva sute de persoane se aflau, duminică, în jurul orei locale 20.45, în faţa secţiei de votare din Torino - Italia, unde la un moment dat au fost împrăştiate gaze lacrimogene.

Potrivit unor relatări ale românilor aflaţi la coadă pentru a-şi exercita dreptul la vot, gazele lacrimogene ar fi fost împrăştiate de către forţele de ordine italiene.

În urma incidentului, unele persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. 

Unii dintre românii aflaţi la coadă şi care voiau să voteze au reacţionat vehement, huiduind şi scandând: "Hoţii! "Hoţii!".

Mai multe filmuleţe cu incidentul de la Torino au fost postate pe Facebook de către consilierul local din Verbania Adrian Chifu. În imaginile respective se poate vedea mult fum provenit de la gazele lacrimogene şi oameni care-şi acoperă feţele cu fulare. El prezintă unul dintre filmuleţe astfel: "E război la Torino! Au dat cu gaze jandarmii! Stat român, ruşine!"

De asemenea, un alt român aflat la coadă, Pavel Croitoru, a postat pe aceeaşi reţea de socializare poze cu oameni întinşi pe jos, afectaţi de gazele lacrimogene, şi care primesc ajutor de la ceilalţi oameni.

 

UPDATE 21:21 Ambasadorul la Dublin cere BEC să prelungească votarea; Muhuleţ: Votarea se încheie la 21:00

Ambasadorul României la Dublin, Manuela Breazu, a cerut, duminică seară, Biroului Electoral Central, prelungirea programului de vot, în condiţiile în care mai mult de 2.000 de români stau încă la coadă pentru a vota.

Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a confirmat că această solicitare a fost primită.

El a spus, într-o declaraţie de presă, că procesul de votare începe la 7.00 dimineaţa şi se încheie la ora 21.00: "În momentul actual, textul de lege este foarte precis: votarea începe la 7.00 dimineaţa şi se încheie la ora 21.00".

El a reiterat faptul că ministrul de externe, Teodor Meleşcanu, nu a trimis BEC nicio cerere pentru prelungirea votării în diaspora.

UPDATE 20:53 - Aproape 285.000 de români au votat în diaspora până la 19.00, ora României

Aproape 285.000 de persoane au votat în diaspora până la 19.00, ora României, cei mai mulţi, peste 18.000, votând în Marea Britanie.

Potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Central (BEC), la 19.00, ora României, în diaspora au votat 284.970 de români.

În Marea Britanie, au votat 18.030 de români, dintre care 8.387 la cele trei secţii de votare din Londra.

În Franţa au votat 13.032 de persoane, dintre care 5.800 la cele două secţii din Paris.

În Germania au votat 11.426 de persoane.

UPDATE 20:45 - Câteva mii de români, încă la coadă la secţiile de votare din Londra, Munchen, Republica Moldova

La Paris, la secţiile de votare de la Ambasadă şi ICR cozile s-au scurtat, însă duminică seară, la ora 20.30, ora României, mai erau aproximativ 1.000 de românii care aşteptau să voteze. Oamenii sunt nemulţumiţi că după ore în şir de aşteptare nu au reuşit încă să voteze, iar din când în când scandează.

 Şi la ICR Londra peste 1.000 de romîni aşteaptă încă la coadă, unii dintre ei de cel puţin nouă ore.

La secţia de votare din Munchen, la ora transmiterii acestei ştiri mai aşteptau să ajungă la urne aproximativ 800 de români, ca şi la Chişinău, unii dintre ei aşteptând să voteze de mai bine de 11 ore.

UPDATE 20:00  - New York: 840 de persoane votaseră până la ora prânzului; alte câteva sute aşteaptă

Peste 800 de persoane votaseră, până la ora prânzului, la Consulatul României din New York şi alte câteva sute de persoane aşteaptă la coadă care se întinde de-a lungul a două străzi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Comisia de votare a fost suplimentată la 7 persoane faţă de 3 data trecută, iar secţia de vot a fost mutată într-o sală mai încăpătoare, astfel că 840 de persoane au votat până în jurul orei locale 12.00, aproape de două ori şi jumătate mai mult decât la turul precedent.

De această dată, însă, şi numărul celor care aşteaptă este mai mare. Câteva sute de persoane aşteaptă la coadă, aşteptarea durând în prezent aproximativ două - trei ore.

Politia metropolitană are un echipaj stationat pe strada pe care se află intrarea la secţia de vot din incinta consulatului, pentru a asigura fluiditatea traficului.

UPDATE 19:30 - Sute de români, la cozi în Montreal pentru vot

Sute de români au fomat cozi şi în Montreal pentru a vota în turul II al alegerilor prezidenţiale.

Imagini: Monica Medea

UPDATE 19:07 - Lazurca: Cozi foarte mari la Chişinău; îi îndemn pe români să voteze la secţii din afara capitalei

Situaţia a început să se tensioneze la Chişinău duminică după-amiază pe măsură ce cozile de la secţiile de vot pentru prezidenţiale s-au îngroşat, condiţii în care ambasadorul României, Marius Lazurca, i-a îndemnat pe români să se ducă să voteze la secţiile de votare din apropierea Capitalei.

Românii din R. Moldova s-au prezentat la vot cu două ore înainte de deschiderea urnelor şi au stat ore în şir la coadă. Dacă la început timpul de aşteptare era de o oră, două, cei care au venit după ora 10:00 au reuşit să voteze după 5 ore de stat.

După-amiază oamenii au început să forţeze gardurile de protecţie şi au scandat "Vrem să votăm!" şi "Ruşine!". Carabinierii (jandarmii moldoveni - n.r.) încearcă să păstreze ordinea.

"Interesul pentru scrutin este foarte mare. Deşi am eficientizat cu mult procesul de vot, cozile sunt foarte mari în Chişinău. Îi îndemn pe românii din Chişinău, care au posibilitatea, să meargă şi să-şi exercite dreptul de vot la secţiile de votare din Hânceşti, Călăraşi, Orhei. Secţiile din Ialoveni şi Chişinău sunt foarte aglomerate", a declarat, pentru Unimedia, Marius Lazurca, Ambasadorul României în R. Moldova.

La secţia de la Ialoveni, o femeie şi-a uitat paşaportul dar a plecat cu ştampila, astfel că votul a fost oprit pentru 15 minute.

Pe de altă parte, presa din R. Moldova susţine că secţiile din Chişinău, Ialoveni, Hânceşti şi Orhei sunt aglomerate.

Potrivit datelor de la ora 10:00, la Chişinău au votat un număr dublu de persoane faţă de primul tur.

ProTV Chişinău susţine că până la ora 16:00 au votat, potrivit unor surse, aproximativ 23.000 de români.

Pe 2 noiembrie la cele 21 de secţii din R. Moldova au votat aproape 20.000 de români.

UPDATE 19:00 - Sute de români au stat la rând chiar şi cinci ore pentru a vota în Florenţa - presă

Sute de români aşteaptă la coadă pentru a vota într-o secţie de votare amenajată în oraşul italian Florenţa, relatează site-ul publicaţiei La Repubblica, prezentând imagini.

Sute de români au aşteptat aproximativ cinci ore pentru a vota la secţia amenajată pe strada Agnolo din Florenţa.

Potrivit ziarului La Repubblica, românii au aşteptat calmi şi nu s-au înregistrat incidente.

Mii de cetăţeni români aşteaptă ore întregi pentru a vota în secţii amenajate în Torino, Veneţia, Bologna şi Roma.

UPDATE 18:29 - Muhuleţ: Preşedintele secţiei de votare 151 din Londra a cerut BEC prelungirea votării după ora 21.00

Preşedintele secţiei de votare 151 din Londra a cerut Biroului Electoral Central să dispună prelungirea după ora 21.00 a programului de votare la această secţie, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.

Potrivit acestuia, solicitarea urmează să fie discutată de membrii BEC.

El a adăugat că mai multe persoane au trimis la BEC cereri pentru prelungirea votării, însă aceasta este singura ”oficială” până la această oră.

UPDATE - Germania: Peste 10.000 de români aşteaptă să voteze la cele cinci secţii de vot

Peste 10.000 de români stau, duminică seară, la coadă la secţiile de vot din Germania (Munchen, Stuttgart, Bonn, Berlin şi Hamburg), unde timpul de aşteptare este de ore bune, iar oamenii continuă să vină.

Mihai Rusu, român din diaspora, a povestit pentru MEDIAFAX că a reuşit să voteze după 7 ore de stat la coadă. "Am ajuns la 7.30, erau deja peste 800 de oameni la coadă, şi am ieşit din sala de votare după ora 14:20", a spus acesta, acuzând faptul că logistica este "catastrofală".

"Sunt 7 cabine de vot, 7 ştampile, dar nu sunt prezenţi toţi reprezentanţii biroului secţiei de votare, sunt doar 5, iar procesul este foarte greoi. Se intră prin două părţi şi oamenii sunt triaţi, se intră alternativ de la cele două cozi. Apoi le sunt verificate declaraţiile pe propria răspundere. Totul merge foarte încet, au fost şi cazuri în care oamenii au fost nevoiţi să completeze din nou, dar s-a votat în prima jumătate a zilei cât s-a votat în total în primul tur", a precizat Rusu, potrivit căruia până la ora locală 14:30 au votat 1.700 de persoane.

Acesta a asistat şi la un incident provocat de un grup de 4-5 cetăţeni români, de etnie romă, care nu au dorit să stea la coadă şi au avut o mică altercaţie cu Poliţia.

"Până acum lumea a fost calmă, dar pe măsură ce timpul trece oamenii au devenit teribil de nervoşi, le scade răbdarea şi cer demisia lui Teodor Meleşcanu şi a întregului Guvern", a spus Rusu.

"Ponta, Ponta, nu uita România nu e a ta!", au mai strigat oamenii, potrivit lui Mihai Rusu. Acesta a mai spus că a existat o perioadă de stagnare între 13:00-13:30, când oamenii de la coadă nu au putut vota, pentru a le permite femeilor cu copiii să voteze.

La ora publicării, la Munchen se aflau la coadă circa 3.000 de români. Tot 3.000 de persoane sunt şi la Consulatul de la Hamburg, dar atmosfera este mai liniştită.

De asemenea, la secţiile de vot de la Stuttgart (unde clădirea Consulatului este mică) şi Bonn sunt câte 3.000 de români la coadă, iar la Berlin sunt mai multe sute.

Mai mulţi români şi-au exprimat indignarea pentru faptul că în întreaga Bavarie există o singură secţie de vot, deşi acest land este cel mai mare din Germania ca suprafaţă, iar comunităţi de români sunt împrăştiate în localităţi aflate la sute de kilometri de Munchen.

Totodată, mulţi sunt nemulţumiţi de faptul că România nu are un Consulat în capitala financiară a Germaniei, Frankfurt am Main, unde există o comunitate mare de români, nevoiţi să se ducă sute de kilometri cu trenul sau maşina până la Berlin sau Bonn.

Potrivit datelor anunţate de BEC, până la ora locală 13:00, în Germania au votat 5.635 de persoane.

Conform MAE, la nivelul anului 2013 în Germania trăiesc 236.000 de români.

UPDATE 18:10 - FADERE: Cinci ore pentru a putea vota la Paris, coadă de 5.000 de oameni în Bruxelles

Timpul de aşteptare pentru a putea vota, duminică seară, la Paris este estimat la cinci ore, iar în Bruxelles coada celor care aşteaptă să ajungă la urne este de circa 5.000 de persoane şi s-a solicitat intervenţia Poliţiei, pentru a face un cordon de protecţie, potrivit FADERE.

Tot cinci ore se estimează că au de aşteptat şi românii din Spania care stau la rând în suburbia madrilenă Coslada, conform aceleiaşi surse.

FADERE mai informează că în mai multe secţii de vot "se simte o îmbunătăţire a serviciilor, ca efect al măririi numărului personalului din secţii cu personal MAE". "Totuşi, şi această măsură este absolut insuficientă, având în vedere numărul românilor prezentaţi să-şi exercite dreptul de vot", susţine Federaţia asociaţiilor de români din Europa - FADERE.

"Dacă solicitările FADERE ar fi fost luate în seamă de către Biroul Electoral Central şi de către Ministerul Afacerilor Externe, toate aceste lucruri nu s-ar fi întâmplat. FADERE a cerut în nenumărate rânduri 1.000 secţii de vot şi dublarea numărului personalului în secţiile deja existente. Solicităm, pe această cale, mărirea programului secţiilor de vot, în aşa fel încât toţi românii aflaţi la coadă la ora 21:00 să poată vota", a declarat preşedintele federaţiei, Daniel Tecu.

Cozi de sute şi chiar mii de oameni s-au format, duminică, şi în faţa altor secţii de votare din diaspora.

UPDATE 18:00 - Mii de români stau la coadă pentru a vota în oraşul britanic Portsmouth

Mii de cetăţeni români aşteaptă să voteze la o secţie amenajată în oraşul britanic Portsmouth, situat în sudul Angliei, relatează presa locală.

Potrivit site-ului de ştiri Portsmouth.co.uk, oamenii aşteaptă într-o coadă de sute de metri formată la o secţie de votare din Centrul comunitar Fratton.

Un oficial de la secţia de votare din Portsmouth a declarat că la urne sunt aşteptaţi 10.000 de români.

Oraşul britanic Portsmouth este situat în comitatul Hampshire, într-o zonă de coastă, în sudul Angliei.

UPDATE 17:00 - Mii de români aşteaptă ore întregi pentru a vota în Roma, Veneţia şi Bologna

Mii de cetăţeni români aşteaptă ore întregi pentru a vota în secţii amenajate în Veneţia, Bologna şi Roma, afirmă surse citate de ziarul La Repubblica.

La Veneţia, aproximativ 600 de persoane aşteaptă la voteze la o filială a Institutului Cultural Român, perioada de aşteptare fiind de patru-cinci ore, precizează La Repubblica.

"Cozi nesfârşite şi la Bologna, în faţa Consulatului român, situat pe strada Guelfa", notează publicaţia italiană.

La Roma, autorităţile au interzis circulaţia rutieră pe strada Serafico, unde este coadă la vot în faţa Consulatului României.

UPDATE - Aproximativ 700 de români aşteaptă să voteze în faţa ambasadei României din Dublin. Mulţi au fost îndemnaţi să meargă să voteze la Belfast.

 

 

UPDATE - Sute de români aşteaptă să voteze la Bruxelles

Europarlamentarul Siegfried Mureşan a postat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu românii care aşteaptă să voteze în faţa Ambasadei României de la Bruxelles.

UPDATE 16:25 - Români din Norvegia, 550 de kilometri cu avionul pentru a vota la Oslo

Un grup de zece români care lucrează în oraşul Stavanger din Norvegia au mers cu avionul, duminică, pentru a vota la Ambasada României de la Oslo, situată la o distanţă de peste 550 de kilometri, unde au stat la coadă două ore şi jumătate pentru a-şi exprima opţiunea electorală.

Ioana Stan, una dintre membrele grupului de români, a declarat, duminică, pentru MEDIAFAX că a meritat tot efortul depus pentru a vota la alegeri.

"Suntem un grup de români care lucrăm în Stavanger şi am luat avionul pentru a ajunge să votăm la Ambasada României din Oslo, situată la peste 550 de kilometri distanţă. Am luat bilete dus-întors cu preţ redus, pentru grup, ne-a costat circa 200 de euro, am luat trenul de la aeroport până în centrul capitalei Norvegiei, dar a meritat tot efortul făcut, şi timpul petrecut pe drum, şi distanţa, şi costurile, pentru a putea vota la alegeri. În faţa ambasadei au fost câteva sute de persoane, am stat la coadă două ore şi jumătate până am reuşit să votăm", a spus Stan.

Aceasta a subliniat că lucrează şase zile pe săptămână la o companie de explorări petroliere şi sâmbătă avea zi liberă, dar a făcut schimb pentru a putea vota duminică.

"În primul tur nu am votat, dar acum am făcut schimb cu ziua liberă pentru a putea ajunge la Oslo", a precizat Ioana Stan.

Un alt membru al grupului, Florin Focşăneanu, a spus, la rândul său, că a votat şi în primul tur şi că a meritat să meargă şi în turul al doilea la Ambasada României din Oslo, "indiferent de efortul depus".

UPDATE 16:20 - Cozi kilometrice la secţiile de votare de la Londra. Peste 12.000 de români stau la coadă

Peste 12.000 de români stau la coadă, duminică după-amiază, la cele trei secţii de votare din Londra, oamenii aşteptând ore în şir şi fiind hotărâţi să nu plece, deşi nu sunt convinşi că vor ajunge să voteze, iar afară a început să plouă.

Cozile la cele trei secţii de votare din Londra se întind pe câţiva kilometri, iar oamenii continuă să vină la vot.

Tommy Tomescu, lider al Partidului Europenilor, a declarat, pentru MEDIAFAX, că, potrivit unor estimări oficiale, la cele trei secţii de votare din Londra s-ar afla peste 12.000 de români.

"Cozile sunt kilometrice, la secţia de la Institutul Cultural Român coada se întinde în jurul clădirii, ajungând de unde începe", a apus Tommy Tomescu.

Acesta susţine că partidele din România au fost avertizate înainte de vot că "va fi mai rău" decât în 2 noiembrie, dar nimeni nu a făcut nimic, nici măcar deputaţii de diaspora şi partidele de opoziţie.

"Numărul celor care se aşează la coadă este în creştere. Sunt foarte mulţi", a mai spus Tomescu.

Ela precizat că nu a reuşit să voteze, întrucât se ocupă de împărţirea de ceai şi cafea pentru cei de la coadă.

Conform estimărilor sale, oamenii aşteaptă mai multe ore pentru a vota, la ICR votând cam patru sute de oameni pe oră, iar britanicii care trec prin zonă se opresc să întrebe ce se întâmplă

La rândul său, o altă româncă, Silvia Dan a precizat, pentru MEDIAFAX, că stă la coadă la secţia de la Consulat de la 7.30, ora locală, şi nu reuşise să voteze până la 13.00, ora locală.

La secţia de la Consulat coada se întinde pe o distanţă de aproximativ doi kilometri, fiind peste 2.000 de persoane.

"Totul merge foarte încet, în ritm de melc, nu există acea fluiditate. Eu mai am în faţa mea în jur de 200 de persoane şi cred că mai am de aşteptat cel puţin două ore", a spus românca, precizând că, totuşi, atmosfera ”este în general calmă şi au venit mai mulţi voluntari care au încercat să liniştească spiritele”.

Din când în când, oamenii de la cozi strigă "Jos Ponta!" şi "Vrem să votăm!.

"La un moment dat, au venit doi paznici care le-au cerut oamenilor să nu afişeze pancarte cu  «Jos Ponta!», deoarece nu ar fi corect să fie nominalizat numele unui candidat. Acum domneşte în general un spirit calm, pasiv, se împart ceai, cafea, cornuri. Dar rândurile se îngroaşă, de obicei la Londra oamenii vin să voteze după-amiază, astfel că există pericolul ca spre seară oamenii să se revolte în momentul în care vot constata că nu vor mai putea vota", a mai spus Silvia Dan.

O coada imensă, unde oamenii asteaptă mai bine de doua ore, s-a format şi la sectia de la Portsmouth, la circa 120 de kilometri de Londra.

UPDATE 16:20 - Cozi de un kilometru la secţia de votare din Stuttgart

Mii de români stau la coadă, duminică după-amiază, în faţa secţiei de votare deschise la consulatul onorific din oraşul german Stuttgart, unde aşteaptă pe două rânduri care se întind pe câte un kilometru, unul fiind destinat celor care au venit cu copiii.

Potrivit celor aflaţi la faţa locului, numărul românilor care aşteaptă în stradă să voteze este mult mai mare decât al celor veniţi la urne în primul turul al alegerilor prezidenţiale.

"La Stuttgart, coada e cel puţin dublă faţă de primul tur. Data trecută, am aşteptat şase ore până să pot vota", susţine, pe pagina sa de Facebook, un român care a votat în Stuttgart.

O parte a celor aflaţi la coadă nu cred că vor mai putea ajunge la urne, însă, cu toate astea, nu pleacă din faţa secţiei de votare.

În Luxemburg, coada este de sute de oameni.

 

UPDATE 15:30 - Aproape 115.000 români au votat în diaspora. Cei mai mulţi - în Italia, Spania, Franţa şi Republica Moldova

Aproape 115.000 de români din diaspora au votat până la ora 13.00 la cel de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, de aproape trei ori mai mult faţă de scrutinul din 2 noiembrie, cei mai mulţi votanţi înregistrându-se în Italia, Spania, Republica Moldova, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Potrivit rezultatelor centralizate de Biroul Electoral Central din 263 din cele 294 de secţii de votare din străinătate, până la 13.00, ora României, au votat 114.607 români.

Cei mai mulţi au votat în Italia - 29.262, în Spania - 24.077, Republica Moldova - 15.328, Marea Britanie - 5.893, Franţa - 5.685 şi Germania - 5.635.

În Belgia au votat 4.213 persoane, în Austria - 3.106 şi în Cipru 1.724.

De asemenea, 1.324 de români au votat în Grecia, 1.522 în Danemarca şi 1.542 în Olanda.

La primul tur al alegerilor prezidenţiale, până la ora 13.00 votaseră 40.206 de români, potrivit datelor centralizate de BEC din 262 din cele 294 de secţii de votare. 

Astfel, în 2 noiembrie, până la ora 13.00 în Spania votaseră 6.959 de români, în Republica Moldova - 9.087, în Franţa - 2008, Germania - 1.560, Marea Britanie - 1.243. În Austria, votaseră 845 de persoane, în Belgia - 1.732, iar în Cipru - 643.

În Birmingham, românii stau la coadă şi câte patru ore pentru alegerea viitorului şef de stat.

 

 

UPDATE 15:30 Coadă de sute de oameni în Londra

La Londra, în stradă aşteaptă să voteze sute de români. Mulţi dintre ei stau la rând de două sau chiar trei ore şi cred că abia peste o oră vor ajunge să pună ştampila pe buletinul de vot.

UPDATE 14:30 - Peste 4.000 de români protestează la Munchen

"Peste 4.000 de oameni protestează la Consulatul României de la Munchen, întrucât sunt teribil de supăraţi şi nemulţumiţi de modul de organizare din partea Ministerului de Externe şi Guvernului şi cer demisia lui Ponta", a declarat, pentru MEDIAFAX, Mihai Rusu, membru al diasporei române din Germania.

El a spus că mulţi dintre cei care aşteaptă la coadă au venit de la distanţe de peste 300 de kilometri pentru a vota întrucât secţia de votare de la Munchen este singura din întreaga Bavarie.

Mihai Rusu a venit la vot, împreună cu mai mulţi prieteni, încă de la deschiderea urnelor, iar până la ora transmiterii acestei ştiri el şi cei din grupul său nu reuşiseră să voteze.

Rusu estimează că va mai trebui să aştepte alte două ore pentru a putea vota. 

"Demisia, demisia Ponta!", "Noi de aici nu plecăm până nu votăm!", strigă oamenii la coadă.

Până la ora locală 13.00 (14.00, ora României), din cei 4.000 de oameni care stau la coadă reuşiseră să voteze 1.355.

Mihai Rusu consideră că situaţia de la Munchen şi de la alte secţii din diaspora reprezintă "o gravă încălcare a dreptului de vot”

UPDATE 13:30 - Jandarmi italieni, la Consulatul român de la Torino,  unde 5.000 de oameni stau la coadă

Jandarmi italieni au sosit, pentru a asigura ordinea, la Consulatul român de la Torino, unde peste 5.000 de oameni stau la coadă pentru a-şi exercita dreptul de vot.

La orele prânzului, la Consulatul român de la Torino au sosit mai mulţi jandarmi italieni pentru a asigura ordinea, în condiţiile în care peste 5.000 de români stau la coadă pentru a vota, iar unii au început să scandeze mesaje antiguvernamentale, nemulţumiţi că trebuie să aştepte ore în şir pentru a putea vota.

UPDATE Zeci de români aşteaptă şi la Oslo să voteze

Zeci de români aşteaptă şi la Oslo să voteze, iar cei prezenti acolo spun că coada este mult mai lungă decât în primul tur de scrutin. Oamenii spun că pentru a ajunge la urne trebuie să aştepte în jur de două ore, iar numărul celor care vin la ambasada României din Oslo este în continuă creştere.

UPDATE  Zeci de români aşteaptă la coadă să voteze în capitala Danemarcei

Zeci de români aşteaptă la coadă să voteze în capitala Danemarcei, Copenhaga, unde numărul cabinelor de vot a fost mărit de la două, câte au fost în primul tur, la opt, duminică.

La primele ore ale dimineţii, spun românii de acolo, votul s-a desfăşurat normal, însă, în jurul prânzului, numărul celor care au venit să-şi exercite dreptul de a alege a crescut, fiecare dintre aceştia aşteptând, în medie, o oră pentru a ajunge la urne.

Coadă este şi la cea de-a doua secţie de votare din Danemarca, deschisă în oraşul Ikast. Cei prezenţi acolo spun că deşi stau de aproximativ trei ore pentru a ajunge la urne, ei preconizează că abia peste încă o oră vor putea în sfârşit să voteze.

UPDATE 12:30 - Atmosferă tensionată la Paris, unde românii sunt nevoiţi să aştepte câteva ore pentru a putea vota

Românii care stau câteva ore la coadă pentru a putea vota la cele două secţii de la Paris scandează mesaje antiguvernamentale şi "Vrem să votăm", unii dintre votanţi cerând prezenţa ministrului de Externe, Teodor Meleşcanu, printre ei.

La cele două secţii de votare de la Paris, numărul românilor care stau la coadă să voteze este estimat de RFI la 5.000 de persoane, primii venind să voteze încă înainte de deschiderea urnelor.

Potrivit unor martori oculari, atmosfera este tensionată, oamenii strigând "Vrem să votăm!", "Jos Ponta!", "Jos comuniştii!", dar nu până în prezent nu s-au înregistrat incidente.

UPDATE 11:15 - Ambasadorul Ioan Jinga stă la coadă la ICR Londra să voteze

Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, aşteaptă alături de numeroşi români să voteze la ICR Londra, unde coada la secţia de votare era de peste 1.000 de oameni încă de la ora locală 8.00.

Ambasadorul României la Londra, Ion Jinga, aşteaptă la coadă să voteze la secţia de votare de la sediul ICR.

La 8:00, la o oră de la deschiderea scrutinului, se formase deja o coadă de peste 1.000 de oameni.

Potrivit unor martori oculari, procesul de vot merge "relativ repede", timpul de aşteptare fiind de aproximativ o oră.

Cozi s-au format de la primele ore ale dimineţii şi la celelalte două secţii din capitala britanică, de la Ambasadă şi Consulat.

 

Primii români au venit încă din timpul nopţii şi au aşteptat deschiderea urnelor.

În Marea Britanie, unde, potrivit datelor MAE, trăiesc circa 144.000 de români, au fost înfiinţate 11 secţii de vot.

UPDATE 10:15 - Peste 3.000 de oameni, la cozi la Consulatul din Torino. Oamenii se plâng că sunt ţinuţi ”ca la Zoo”

Peste 3.000 de români aşteaptă să voteze, la ora transmiterii acestei ştiri, în faţa Consulatului României de la Torino, unii dintre aceştia reclamând că, după ce se intră în grupuri de câteva zeci de persoane, se închid porţile cu lanţuri, iar ei sunt ţinuţi ”ca la grădina zoologică”.

Adrian Chifu, consilier local în Verbania, a declarat la Realitatea TV că în prezent peste 3.000 de români stau la cozi în faţa Consulatului de la Torino, aşteptând să voteze.

”Se intră în grupuri de câte 50 de persoane, apoi se închide poarta. Suntem ţinuţi ca la grădina zoologică, cu lanţurile puse la porţi. Cerem Ministerului Afacerilor Externe să ia măsuri”, a afirmat Chifu.

 

Primii români s-au aşezat la coadă în faţa Consulatului de la Torino încă de la ora 6.00.

În Italia trăiesc cei mai mulţi români din dispora, respectiv aproximativ 993.000, potrivit datelor MAE, dar numărul lor a scăzut în ultimii ani. În consecinţă, Ministerul de Externe a decis ca la alegerile prezidenţiale de anul acesta să reducă, faţă de 2009, numărul secţiilor de votare, de la 55 la 51.

Publicaţia La Stampa a scris, în 3 noiembrie, că scrutinul prezidenţial din România a generat tensiuni la Consulatul român din Torino, unde au existat doar trei secţii de votare pentru aproximativ 50.000 de persoane, iar oamenii au stat ore în şir la coadă.

UPDATE 09:30 - Sute de oameni aşteaptă la Chişinău să voteze; cozile s-au format încă de la ora 5.00

Câteva sute de persoane aşteaptă la rând, duminică dimineaţă, la cele patru secţii de votare din Chişinău, cozile formându-se încă din jurul orei 5.00, cu două ore înainte de începerea votului pentru alegerea preşedintelui României.

Sute de români s-au prezentat la cele patru secţii de votare din Chişinău (două la Consulat şi câte una la Ambasadă şi la ICR) încă de la ora 5.00 dimineaţa, cu două ore înainte de deschiderea urnelor, la ora locală 7.00 (aceeaşi cu ora României).

Românii din Republica Moldova au la dispoziţie 21 de secţii de votare pentru a-şi alege preşedintele.

În primul tur al alegerilor prezidenţiale, zeci de români din Republica Moldova nu au putut să voteze până la închiderea urnelor la secţiile din capitală şi la cea din Ialoveni, în apropiere de Chişinău.

La primul tur al alegerilor prezidenţiale, în Republica Moldova au votat aproape 20.000 de persoane.

UPDATE 09:00 - Mii de români la cozi în faţa secţiilor de votare din Paris, Torino, München, Viena

La Paris, unde sunt amenajate două secţii de votare, la deschiderea secţiilor sute de oameni erau deja la coadă.

Alexandru Urdaş, coordonator al Ligii Studenţilor din Franţa, aflat la Paris, a spus că în faţa secţiilor de votare s-au format două cozi, la una dintre acestea aflându-se aproximativ 800 de oameni, iar la cealaltă peste 1.000 de persoane.

”Cam 800 de oameni sunt la coada mai mică şi peste o mie la cealaltă. 800 coada mai mica si peste o mie. Poliţia e cu noi, e linişte, a început ploia. Toată lumea este foarte motivată” a afirmat Urdaş la Realitatea TV.

 

 

El a spus că se intră în grupuri organizate şi că ”totul merge foarte repede”, însă cozile sunt mult mai mari faţă de primul tur al alegerilor.

Situaţia de la Paris nu este singulară, mii de români stând la cozi şi în faţa secţiilor de votare din Torino, München, Berlin sau Viena.

Munchen

 

 

De asemenea, în Spania, la Alcala de Henares, de la 4.45, ora locală, sute de români stăteau la coadă în faţa secţiei de votare, potrivit Digi24.  

UPDATE Zeci de români din diaspora, la coadă încă de sâmbătă seară pentru a putea vota

Primul român din diaspora care a votat la alegerile de duminică este un clujean stabilit în Noua Zeelandă, unde singura secţie de votare, aflată la Auckland, s-a deschis sâmbătă la 20.00, ora României.

Pentru a fi siguri că vor ajunge la urne, zeci de români stabiliţi în Europa de Vest s-au aşezat la coadă încă de sâmbătă seară.

La München, câţiva tineri s-au aşezat la rând, în faţa secţiei de votare, cu mai bine de 12 ore înainte de deschiderea urnelor. În fotografii postate pe Facebook, tinerii, care au venit la secţia de votare cu un steag al României, au în mâini periuţe de dinţi.

Şi la secţia de votare organizată la ICR Londra, mai mulţi români au ajuns încă de sâmbătă seara. Ei au adus pancarte cu mesaje precum "Nu vă înghesuiţi", "Ţin rând pentru democraţie" şi "Vrem să votăm!".

Tot în Anglia, zeci de români aflaţi la sute de kilometri de secţiile de votare s-au mobilizat pe Facebook pentru a închiria autocare cu care să ajungă la vot. Preţul unui loc în autocar a variat între 11 şi 13 lire sterline, dus-întors.

La fel au făcut români stabiliţi în Suedia, la Göteborg, care au închiriat un autobuz pentru a ajunge să voteze la secţia din capitala Danemarcei, Copenhaga.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici