"Alma Mater" cere deblocarea posturilor din învăţământul superior

Federaţia "Alma Mater" cere ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, deblocarea cât mai rapidă a posturilor din învăţământul superior, pentru a putea fi organizate concursurile de promovare a cadrelor didactice şi precizează că acest lucru nu va produce creşteri ale cheltuielilor bugetare.

147 afișări
Imaginea articolului "Alma Mater" cere deblocarea posturilor din învăţământul superior

"Alma Mater" cere deblocarea posturilor din învăţământul superior (Imagine: Mediafax Foto)

"Ţinând cont de starea actuală a corpului didactic universitar, îmbătrânit şi micşorat prin pensionări, se impune în mod imperios, ca ultima şansă, organizarea concursurilor de promovare a cadrelor didactice şi în primul rând accesul la sistemul de învăţământ superior a tinerilor absolvenţi cu performanţe deosebite, pentru realizarea dezideratelor de profesionalism, calitate şi relevanţă internaţională ale acestuia", se arată într-un document al Federaţiei Naţionale Sindicale "Alma Mater" adresat ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu.

Potrivit legislaţiei actuale, respectiv Legea învăţământului, Legea privind Statutul personalului didactic şi OUG 1/2010, este posibilă scoaterea la concurs a posturilor vacante din învăţământul superior, precizează sursa citată.

"Menţinerea permanentă a posibilităţii de promovare este factorul cel mai stimulativ al atragerii celor mai valoroşi absolvenţi spre acest domeniu, al îmbunătăţirii calităţii personalului didactic şi implicit al creşterii calităţii activităţilor de predare şi de cercetare din învăţământul superior", scriu reprezentanţii Federaţiei "Alma Mater" în documentul citat.

Totodată, federaţia sindicală consideră că organizarea concursurilor de promovare, precum şi intrarea tinerilor absolvenţi în sistemul superior se impune pentru că dezvoltarea programelor de master şi a şcolilor doctorale, cu restricţiile specifice acestora privind calificarea personalului de predare şi coordonare, coroborată cu pensionarea cadrelor didactice, conduc la imposibilitatea acoperirii activităţilor aferente acestor programe de studii.

Reprezentanţii Federaţiei "Alma Mater" mai arată că amânarea promovării pentru al doilea an consecutiv conduce la imposibilitatea plăţii preparatorilor cu peste trei ani vechime şi, respectiv, 10 ani pentru învăţământul medical, datorită lipsei acestei categorii din noua grilă de salarizare.

"Criteriile de promovare aplicate în ultimii ani, criterii care sunt corecte prin prisma performanţelor impuse, sunt eficiente pentru rezolvarea problemelor mai sus amintite numai dacă există o permanenţă a organizării concursurilor de promovare a cadrelor didactice. Totodată, este nevoie de o întinerire sănătoasă a corpului didactic universitar, ceea ce implică deschiderea concursurilor de ocupare a posturilor didactice de debut în cariera universitară", precizează sursa citată.

Federaţia "Alma Mater" menţionează în documentul adresat ministrului Educaţiei că solicitarea de deblocare a posturilor din învăţământul superior, didactice şi nedidactice, nu afectează alocaţiile bugetare privind finanţarea de bază, pentru că aceasta se face pe număr de studenţi.

"Având în vedere cele de mai sus cât şi faptul că termenele impuse de legislaţie pentru organizarea acestor concursuri nu sunt încă depăşite, dar ţinând cont şi de afirmaţiile publice ale Domniei voastre privind viitorul învăţământului românesc, Federaţia Naţională Sindicală «Alma Mater» vă solicită deblocarea cât mai rapidă a posturilor din învăţământul superior", se arată în finalul documentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici