Ambasadorul SUA, despre eliminarea vizelor: Un subiect complicat, dar România merge în direcţia bună

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm, a declarat, miercuri, la Alba Iulia, în privinţa eliminării vizelor pentru cetăţenii români, că este ”un subiect complicat”, adăugând însă că ”România merge în direcţia bună” în ceea ce priveşte reducerea numărului aplicanţilor cărora li se refuză viza.

556 afișări
Imaginea articolului Ambasadorul SUA, despre eliminarea vizelor: Un subiect complicat, dar România merge în direcţia bună

Ambasadorul SUA, despre eliminarea vizelor: Un subiect complicat, dar România merge în direcţia bună (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Întrebat, miercuri, la Alba Iulia, de jurnalişti, când ar putea românii să călătorească în SUA fără vize, Hans Klemm a răspuns că acesta este ”un subiect complicat”, precizând că eliminarea vizelor se va putea face în două moduri: ”prin îndeplinirea condiţiilor de către ţara noastră sau prin schimbarea legislaţiei americane în acest domeniu”.

”Acesta este un subiect complicat. Dar ceea ce aş vrea să spun este că administraţia Obama a lucrat cu Congresul SUA pentru a schimba legea. Dacă se va schimba va permite românilor şi altor cetăţeni din ţări din Europa de Est să beneficieze de Visa Waiver Program (n.r. - programul de vize al SUA)”, a spus Hans Klemm.

Potrivit diplomatului american, la fel ca şi în alte ţări, imigraţia este ”un subiect foarte sensibil” în Statele Unite, iar acest lucru ar putea fi cauza pentru care Congresul nu adoptă rapid schimbarea legislaţiei.

Hans Klemm a mai spus că, în ceea ce priveşte îndeplinirea condiţiilor pentru eliminarea vizelor pentru cetăţenii români, ”România merge în direcţia bună”, deşi mai are criterii de atins cum ar fi, spre exemplu, reducerea numărului aplicanţilor cărora li se refuză în prezent viza.

”Numărul aplicanţilor cărora li se refuză viza trebuie să ajungă la un anumit nivel. România merge în direcţia bună, însă nu a ajuns încă la acel nivel, nu a ajuns să îndeplinească condiţiile impuse. Poate este nevoie de puţin mai mult timp, dar, repet, România merge în direcţia bună”, a precizat Klemm.

Aproximativ 42.000 de români au solicitat, în anul fiscal 2014, viză temporară turistică sau de business în Statele Unite ale Americii, iar numărul celor respinşi a scăzut la sub 10 la sută, declara, în luna aprilie 2015, consulul general al Ambasadei SUA la Bucureşti, Henry Leighton.

Ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a făcut, miercuri, o vizită personală de informare la Alba Iulia, unde a avut întâlniri cu reprezentanţii administraţiei locale.

Diplomatul a avut o întâlnire cu primarul Mircea Hava la sediul Primăriei Alba Iulia, după care a asistat la ceremonialul de schimbare a Gărzii Cetăţii şi apoi a vizitat mai multe obiective din Cetatea Alba Carolina.

La finalul vizitei, Hans Klemm a afirmat că Alba Iulia este un oraş „curat” şi că, din punctul său de vedere, este o destinaţie foarte atractivă pentru cetăţenii români şi europeni, dar poate fi şi pentru cetăţenii americani dornici să afle lucruri despre Transilvania.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici