Amenzii între 500 şi 1.000 de lei dacă părinţii nu-şi trimit copiii la şcoală

Părinţii, tutorii sau susţinătorii legali vor fi amendaţi cu sume între 500 şi 1.000 de lei dacă nu îşi trimit copiii la şcoală, aceştia având dreptul de a alege forma de învăţământ şi felul educaţiei minorilor.

27 afișări
Imaginea articolului Amenzii între 500 şi 1.000 de lei dacă părinţii nu-şi trimit copiii la şcoală

Amenzii între 500 şi 1.000 de lei dacă părinţii nu-şi trimit copiii la şcoală (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit proiectului legii educaţiei naţionale, părinţii, tutorii sau susţinătorii legali sunt obligaţi să ia măsuri pentru asigurarea frecvenţei şcolare a elevului în învăţământul obligatoriu.

"Nerespectarea acestei prevederi din culpa părintelui, a tutorelui legal instituit sau a susţinătorului legal constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă între 500 de lei şi 1.000 de lei. Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii se fac de către persoane anume desemnate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării şi Ministerul Administraţiei şi Internelor, printr-o metodologie comună", se arată în proiectul de act normativ pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea.

Părintele sau tutorele are dreptul de a alege forma de învăţământ şi felul educaţiei copilului minor, respectiv dacă urmează învăţământul obligatoriu în limba română sau în limba unei minorităţi naţionale. Tot acesta hotărăşte şi cu privire la învăţarea de către copil a religiei.

În termen de zece luni de la data intrării în vigoare a legii educaţiei, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării va elabora normele metodologice, regulamentele şi instrucţiunile ce decurg din aplicarea actului normativ, care vor fi publicate în Monitorul Oficial.

Guvernul îşi angajează, marţi, răspunderea asupra proiectelor de lege privind educaţia naţională, salarizarea unitară a personalului bugetar şi reorganizarea unor autorităţi şi instituţii publice, în trei şedinţe comune succesive ale celor două Camere ale Parlamentului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici