ANALIZĂ: Profesor român - Situaţia dascălilor din Turcia, atentat la libertatea educaţiei. O naţiune fără elită intelectuală este în pericol

Profesori şi magistraţi români reacţionează la măsurile luate în ultima perioadă de regimul Erdogan, susţinând că arestarea unor judecători şi procurori dar şi înlocuirea unor cadre didactice reprezintă un derapaj al statului de drept şi un atentat la libertatea educaţiei.

2834 afișări
Imaginea articolului ANALIZĂ: Profesor român - Situaţia dascălilor din Turcia, atentat la libertatea educaţiei. O naţiune fără elită intelectuală este în pericol

ANALIZĂ: Profesor român: Situaţia dascălilor din Turcia, atentat la libertatea educaţiei (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

"În Turcia, mii de judecători sunt destituiţi şi arestaţi, iar cei rămaşi sunt sub teroarea de a fi următorii pe listă. În condiţiile acestea, nu mai putem vorbi despre justiţie independentă, şi, implicit, nici despre stat de drept. Am păstrat legatura cu colegii din Yarsav, asociaţie a magistraţilor membră în MEDEL. O parte dintre ei au fost suspendaţi şi arestaţi. Yarsav a atras atenţia de ani de zile asupra derapajelor tot mai grave din Turcia. Din păcate, toate aceste semnale au fost ignorate de instituţiile europene. Ei ne-au spus că singura acuzaţie ce li se aduce colegilor arestati este aceea că numele lor se află pe o lista, comunicată la nivelul întregii ţări, listă care s-a mărit în zilele trecute" a declarat pentru MEDIAFAX judecătorul Dana Gîrbovan, preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR).

Acesta a afirmat că toate acţiunile colegilor de breaslă au ca scop aducerea în atenţia instituţiilor europene a situaţiei din Turcia.

"Gravitatea problemelor de azi este rodul ignorării problemelor mai mici din trecut, care au crescut în timp. Cred că aceasta este lecţia pe care nu doar România, ci şi Europa, trebuie să o înveţe. Sunt valori fundamentale ale democraţiei de la care nu poţi să abdici" a mai spus Dana Gîrbovan pentru agenţia MEDIAFAX.

O reacţie a venit şi din partea unui membru al Consiliului Superior al Magistraturii. "Am colegi turci care au fost arestaţi acum trei zile şi au fost suspendaţi din funcţie pentru simpla vină de a fi membri într-o asociaţie profesională care în ultimii ani a luat poziţii tranşante faţă de presiuni sau imixtiuni ale politicului în justitie. E inadmisibil ce se intâmplă în Turcia cu justiţia. Mă îngrozesc măsurile luate de politic şi am îndoieli mari că o ţara în care justiţia este anihilată mai poate fi numită 'democraţie'", a declarat pentru MEDIAFAX Cristi Danileţ, membru CSM.

Şi preşedintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, judecătorul Bogdan Mateescu a comentat, pentru agenţia MEDIAFAX, situaţia magistraţilor din Turcia, spunând că "acţiunile în forţă îndreptate împotriva structurilor statului de drept, în special împotriva judecătorilor, prin intensitatea şi numărul lor, se încadrează într-un tipar istoric dureros specific marilor mişcări sociale aferente unor vremuri pe care le considerăm apuse, demonstreaza caracterul fragil al evoluţiei democratice şi şochează o lume întreagă. Statul de drept nu trebuie sa fie subsecvent intereselor politice, nici chiar celor de natură militară. Trebuie să fim solidari cu colegii noştri din Turcia, dar de asemenea trebuie sa învăţămân din aceste evenimente regretabile să nu permitem niciodată derapaje de la statul de drept, oricât de neînsemnate ar părea, sub niciun pretext, construcţia democratică edificată cu eforturi deosebite putându-se nărui într-o clipa, iar consecinţele asupra drepturilor cetăţenilor, inclusiv asupra siguranţei lor fiind devastatoare".

Contactate de MEDIAFAX, instituţii precum Parchetul General, cele din subordine şi CSM au refuzat să comenteze.

2.700 de judecători şi procurori au fost destituiţi sau arestaţi de regimul Erdogan după tentativa eşuată de lovitură de stat din cursul săptămânii trecute.Totodată, 15.200 de angajaţi ai Ministerului Educaţiei au fost disponibilizaţi.

"Cred că este un atentat la libertatea educaţiei, profesorii au menirea să educe, să instruiască, dar au în acelaşi timp dreptul la oţiuni politice, dreptul să facă parte din partide politice şi mai ales să aibă opinii politice. Dincolo de orice opinie personală sau ce apartenenţă avem, trebuie să facem educaţie şi sunt convins că aceşti profesori făceau educaţie. Cred că s-a produs un abuz, nu poţi îndepărta din şcoli şi din universităţi oameni fără să le prezinţi acuze pe bază de dovezi şi mă îndoiesc că s-au produs dovezi în legătură cu anumite atitudini ale lor care ar fi prejudiciat sistemul de învăţământ din Turcia. O naţiune fără elită intelectuală este în pericol", a declarat pentru MEDIAFAX Aurel Pop, rectorul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi profesor universitar de Istorie.

Un alt cadru didactic, Mircea Miclea, este de părere că sistemul educaţional din Turcia riscă să devină unul ideologizat.

"Această decizie, această epurare arată că regimul se pregăteşte pentru o schimbare pe termen lung, pentru că o intervenţie la nivelul educaţional înseamnă că nu vrei să controlezi doar prezentul, ci vrei să controlezi şi viitorul pe termen lung al ţării şi atunci numeşti numai acei profesori care sunt confortabili. Deci, decizia aceasta nu este doar o decizie de a control prezentul, ci şi viitorul şi de aceea este în detrimentul societăţii turceşti. În plus, auzind că profesorilor universitari li se interzice posibilitatea de a călători în afara ţării, îmi aduce aminte de ce se întâmpla în vremea regimului lui Ceauşescu. Se doreşte controlul ideologic al prezentului şi al viitorului, se doreşte îndoctrinarea oamenilor. Peste 10 ani, dacă va continua aşa, Turcia ar pierde competenţe enorme, copiii nu vor mai avea contact cu persoane foarte competente în domeniile lor, iar sistemul educaţional va fi unul foarte ideologizat, adică se vor preda numai acele lucruri care îi convin regimului. Din moment ce îi îndepărtezi pe „indezirabili”, înseamnă ci tu vrei o educaţie ideologizată, în care nu adevărul este valoarea principală, ci atitudinea faţă de lider. Va fi o îndoctrinare totală, se va întâmpla ceea ce va vrea marele conducător. Îşi vor reveni? Probabil, dar cu costuri enorme, cu generaţii pierdute", a declarat pentru MEDIAFAX profesorul universitar şi fost ministru al Educaţiei Mircea Miclea.

Sindicatele româneşti din educaţie susţin că au încercat să ţină legătura cu două sindicate mari din Turcia.

"Noi am trimis adrese de două zile, la cele două sindicate mari din Turcia. E un abuz ce se întâmplă. Unul dintre sindiate a mai avut probleme în trecut, când au fost arestaţi vreo 300 de profesori, tot de Erdogan. Nu e noutate, dar nu a fost de o asemenea amploare cum este acum. Este alarmant, 15.000 de profesori arestaţi. Cred că lucrurile au luat-o pe un drum greşit, însă nu cred că vor rămâne aşa. Părerea mea este că regimul acesta nu mai are mult, adică nu e vorba de câteva persoană, e vorba de zeci de mii de profesori, judecători, poliţişti", a declarat pentru MEDIAFAX Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

În total, circa 50.000 de militari, poliţişti, judecători, alţi funcţionari publici şi profesori au fost suspendaţi din funcţii ori arestaţi preventiv după tentativa de lovitură de stat din noaptea de 15 spre 16 iulie din Turcia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici