Anchetă la Iaşi, după ce un profesor de sport a fost acuzat de o elevă că a hărţuit-o sexual

Poliţiştii din Iaşi au deschis un dosar penal pentru hărţuire sexuală pe numele unui profesor de sport de la un colegiu din Paşcani, după ce o elevă şi-a anunţat diriginta că dascălul a sunat-o şi i-a făcut avansuri, cerându-i o relaţie. Convorbirea a fost înregistrată şi a ajuns la anchetatori.

2661 afișări
Imaginea articolului Anchetă la Iaşi, după ce un profesor de sport a fost acuzat de o elevă că a hărţuit-o sexual

Anchetă la Iaşi, după ce un profesor de sport a fost acuzat de o elevă că a hărţuit-o sexual (Imagine: Eric Hood/ istockphoto.com)

Potrivit anchetatorilor, aceasta nu este prima abatare a profesorului, după ce în 2014 a fost sancţionat pentru abuz. Surse din cadrul anchetei susţin că nu este singular cazul tinerei care a decis să rupă tăcerea în ceea ce îl priveşte pe profesorul de sport, însă eleva a înregistrat convorbirea cu dascălul şi i-a dat-o dirigintei.

Pe înregistrarea convorbirii telefonice se aude cum profesorul o invită insistent pe elevă la o cafea, deşi aceasta îi spune că nu stă de vorbă cu necunoscuţi şi încearcă să refuze.

„Vorbesc foarte serios, nu fac mişto, eu sunt om în toată firea, nu sunt un puţoi de ăsta de 18, 21, 25, 19 ani. Sunt om în toată firea şi am vorbit foarte serios. Îmi eşti dragă şi aş vrea să ne vedem să mergem undeva, să îţi fac un cadou, un pulovăraş, un bănut, că tu îmi eşti dragă şi ştiu că şi ţie îţi place viaţa”, ar spune profesorul Petrică Angheluş, potrivit înregistrării.

Înregistrarea convorbirii a ajuns la conducerea şcolii, după ce tânăra de 18 ani, care este din Republica Moldova şi stă la căminul liceului din Paşcani, i-a spus dirigintei ce s-a întâmplat. Şi instituţia de învăţământ a deschis o anchetă internă.

„Domnul profesor nu a dat nicio declaraţie în faţa directorului. Fata a făcut o sesizare, în momentul în care am avut consiliu de administraţie şi am auzit şi înregistrarea. Consider că faptele sunt destul de grave. Verbal se spun multe, eu aştept o sesizare scrisă nu pot să iau măsuri fără”, a declarat presei, prof. Genoveva Şerban, directorul Colegiului “Mihail Sadoveanu” din Paşcani.

Iniţial, profesorul de sport a refuzat să facă vreo declaraţie în faţa presei, la liceu.

Contactat telefonic de corespondentul MEDIAFAX, profesorul Petrică Angheluş a declarat că înainte de izbucnirea acestui scandal nu o cunoştea pe fată şi că a făcut cunoştinţă cu ea în momentul în care directorul şcolii i-a pus faţă în faţă.

„Acum 12-13 zile a venit cu eleva cu o înregistrare la mine şi de faţă cu doamna director am întrebat-o <Noi doi ne-am salutat, ne-am văzut?>. Eleva este eleva şcolii, nici nu am cunoscut-o până în ziua în care a venit la mine, fizic vorbind. Nu este eleva mea, face educaţie fizică cu colegul meu, este în clasa 11-a A, este din Republica Moldova. <Ne-am văzut, ne-am cunoscut, te-am abordat vreodată, am pus mâna pe tine, am discutat ceva? Nu! Poate tu mă cunoşti pentru că eu sunt profesor în şcoală>", a povestit profesorul de sport întâlnirea dintre el şi eleva care îl acuză de hărţuire sexuală.

Dascălul susţine că fata a declarat conducerii că el ar urmări-o la orele de sport pe care fata la are cu colegul său, însă acest lucru i se pare imposibil pentru că în acele intervale orare Angheluş are de predat unor alţi elevi.

Întrebat dacă pe înregistrarea de la care a pornit ancheta este vocea sa, profesorul Petrică Angheluş a declarat că „este posibil”, dar că la data convorbirii nu ştia că fata este elevă a şcolii unde predă.

„Este posibil, dar ce e mai important, eu pe această elevă nu o cunosc, nu ştiam că este eleva şcolii, nu este eleva mea, numărul pot dovedi că îl am de la un fost elev de 26 de ani din oraş şi niciodată în convorbire nu mi-am închipuiit că ea este elevă. Eu nu o cunoşteam la data convorbirilor şi nu ştiam că este elevă a acestei şcoli”, a mai declarat profesorul.

Potrivit unor informaţii, după ce tânăra a făcut publice acuzaţiile către profesor, alte sesizări au fost făcute către Consiliul Judeţean al Elevilor.

„Acuzaţiile către profesor sunt că nu îşi tine orele, că ar fi sunat o elevă din cămin şi că ar fi încercat să aibă o relaţie cu ea. Dar nu sunt sigur pe aceste informaţii pentru că nu le-am putut veriifica”, a explicat Iustin Jalaboi, preşedintele Consiliului Judeţean al Elevilor.

Întrebat dacă există informaţii cum că ar fi fost mai multe eleve în această situaţie, Iustin Jalaboi a declarat că preşedintele Consiliului Şcolar de la Colegiul “Mihail Sadoveanu” a primit în jur de patru reclamaţii de la trei eleve, după ce eleva din Republica Moldova a anunţat conducerea şcolii despre acest fapt.

Poliţia din Iaşi a a deschis o anchetă pentru hărţuire sexuală

„În urma sesizării primite poliţiştii au deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de hărţuire sexuală. Cercetările continuă”, a declarat vineri ag. Adina Lupu, purtător de cuvânt al IPJ Iaşi.

În 2014, Petrică Angheluş a mai fost cercetat de poliţie şi de conducerea şcolii după ce a fost acuzat de tatăl unei eleve că a cerut bani elevilor pentru mobilier scolar, dar şi că îi insulta. Atunci pe numele profesorului a fost dechis un dosar penal pentru abuz, iar conducerea şcolii l-a sancţionat tăindu-i din salariu 15% timp de trei luni. Profesorul a atacat decizia şi a câştigat în instanţă din cauza unui viciu de procedură.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici