APADOR-CH cere amânarea intrării în vigoare a codurilor în materie penală semnalând deficienţe

APADOR-CH solicită amânarea intrării în vigoare a codurilor în materie penală şi cere autorităţilor ca, în loc de extinderea posibilităţilor de interceptare a convorbirilor telefonice, să fie înlăturate infracţiunile greşit introduse în noul Cod penal, potrivit unui comunicat al ONG-ului.

228 afișări
Imaginea articolului APADOR-CH cere amânarea intrării în vigoare a codurilor în materie penală semnalând deficienţe

APADOR-CH cere amânarea intrării în vigoare a codurilor în materie penală semnalând deficienţe (Imagine: Franck Hamel/Mediafax Foto)

Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului în România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) consideră că noul Cod de procedură penală permite interceptarea convorbirilor telefonice şi înainte de înştiinţarea suspecţilor şi "reafirmă că anchetarea infracţiunilor nu trebuie să se rezume sau să se axeze pe interceptări telefonice, întrucât astfel se ajunge la o încălcare gravă şi necontrolabilă a vieţii private".

Astfel, asociaţia consideră că este necesară prevederea din noul Cod de procedură penală potrivit căreia suprevegherea tehnică a persoanelor (care include şi interceptarea convorbirilor telefonice) se poate dispune numai după începerea urmăririi penale.

Totodată, reprezentanţii APADOR-CH spun că nu sunt justificate temerile exprimate în spaţiul public de unele autorităţi în sensul că interceptările telefonice nu-şi vor putea atinge scopul de a proba săvârşirea infracţiunilor, în condiţiile în care ele nu vor putea fi dispuse decât după înştiinţarea suspecţilor că sunt urmăriţi penal.

"În realitate, articolul 307 din noul Cod de procedură penală prevede că persoanei care a dobândit calitatea de suspect i se aduc la cunoştinţă, înainte de prima sa audiere, această calitate, fapta pentru care este suspectată, încadrarea juridică a acesteia şi drepturile procesuale. Deci, articolul 307 prevede expres că suspectul trebuie înştiinţat cu privire la calitatea sa, nu imediat ce a fost începută urmărirea penală, ci doar înainte de prima sa audiere. Or, termenul dintre începerea urmăririi penale şi prima audiere a suspectului, termen care poate fi de una - două luni, este suficient pentru interceptarea comunicaţiilor suspectului", se arată în comunicatul organizaţiei.

Astfel, APADOR-CH "îşi exprimă opoziţia faţă de o eventuală modificare a noului Cod de procedură penală în sensul reintroducerii posibilităţii interceptării comunicaţiilor mai înainte de începerea urmăririi penale".

În acelaşi timp, APADOR-CH constată "lipsa de interes a autorităţilor de a remedia adevăratele deficienţe ale noilor reglementări penale", respectiv ale noului Cod penal, care ar trebui să intre în vigoare la 1 februarie 2014, împreună cu noul Cod de procedură penală.

În acest context, reprezentanţii asociaţiei reamintesc faptul că, încă din anul 2009, când noul Cod penal se afla în faza de proiect, a atras public atenţia asupra pericolului pentru libertatea presei pe care-l reprezintă noua infracţiune de "presiuni asupra justiţiei" (articolul 276 din noul Cod penal).

APADOR-CH a solicitat eliminarea din proiectul noului Cod penal a infracţiunii de presiuni asupra justitiei, care "nu constituie lege previzibilă în sensul Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, întrucât textul articolului 276 este redactat extrem de larg, vag, ambiguu şi permite săvârşirea de abuzuri prin care se va împiedica punerea în discuţia liberă a membrilor comunităţii a unor chestiuni de interes public privind buna funcţionare a autorităţilor publice".

Reprezentanţii asociaţiei au mai argumentat că articolul 276 "instituie o protecţie excesivă atât pentru judecător, cît mai ales pentru organele de urmărire penală în situaţia în care o persoană ar face, pe durata procedurii judiciare în curs «declaraţii publice» cu privire la săvârşirea de către aceştia «a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legată de instrumentarea respectivei cauze» pentru a-i «influenţa sau intimida»".

"Un judecător nu poate şi nu trebuie să se lase influenţat sau intimidat de declaraţii - chiar şi publice - ale uneia din părţi. Iar în privinţa organelor de urmărire penală, este lesne de înţeles că nimeni nu va mai avea curajul să se plângă public împotriva unor abuzuri pe care acestea - în primul rând, poliţia - încă le mai comit pe durata cercetării penale", au mai arătat reprezentanţii asociaţiei.

APADOR-CH a mai atras atenţia şi asupra "pericolului pe care-l reprezintă pentru funcţionarea normală a unui sistem democratic" şi următoarele infracţiuni, în modul deficitar în care au fost reglementate în noul Cod penal: articolul 271 - Obstrucţionarea justiţiei, articolul 277 - Compromiterea intereselor justiţiei, articolul 278 - Încălcarea solemnităţii şedinţei, articolul 284 - Asistenţa şi reprezentarea neloială, articolul 303 - Divulgarea informaţiilor secrete de stat, articolul 304 - Divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, articolul 371 - Tulburarea ordinii şi liniştii publice, articolul 405 - Propaganda pentru război, articolul 407 - Divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională şi articolul 434 - Sustragerea de la luarea în evidenţa militară.

"APADOR-CH constată că decidenţii politici, indiferent de culoarea politică dominantă, au manifestat consecvenţă doar în ignorarea sistematică a semnalelor critice ale societăţii civile. În consecinţă, APADOR-CH solicită amânarea intrării în vigoare a noului Cod penal şi, implicit, a noului Cod de procedură penală până la finele vacanţei judecătoreşti, pentru remedierea deficienţelor semnalate", se mai arată în comunicatul organizaţiei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici