Aplicaţia destinată justiţiabililor, „Info dosar - Fişă dosar”, lansată la Curtea de Apel Constanţa

Curtea de Apel Constanţa a lansat, vineri, aplicaţia „Info dosar - Fişă dosar”, prin care justiţiabilii pot obţine informaţii legate de traseul dosarului în cadrul instanţei, data înregistrării, obiectul, stadiul procesual, termenele de judecată şi dispoziţiile, transmite corespondentul MEDIAFAX.

3064 afișări
Imaginea articolului Aplicaţia destinată justiţiabililor, „Info dosar - Fişă dosar”, lansată la Curtea de Apel Constanţa

Aplicaţia destinată justiţiabililor, „Info dosar - Fişă dosar”, lansată la Curtea de Apel Constanţa

Aplicaţia „Info dosar - Fişă dosar” a fost dezvoltată de echipa de informaticieni ai Curtea de Apel Cluj şi implementată în anul 2013. De atunci, a fost preluată de mai multe instanţe, în prezent oferind servicii justiţiabililor implicaţi în dosare înregistrate pe rolul tribunelelor şi judecătoriilor arondate curţilor de apel din Cluj, Oradea, Timişoara, Târgu Mureş, Suceava, Craiova, Iaşi şi Galaţi.

„Aplicaţia reprezintă în primul rând un beneficiu pentru justiţiabili, care se vor putea informa pe cale electronică, în timp real, cu privire la toate elementele care privesc un dosar - termene, soluţii, documente dosar”, a spus preşedintele Curţii de Apel Constanţa, Gabriel Lefter.

Aplicaţia „Info dosar - Fişă dosar” disponibilă publicului pe site-ul https://curteapelconstanta.eu vine în sprijinul persoanelor cu afaceri judiciare la instanţele din circumscripţia teritorială a Curţii de Apel Constanţa, al avocaţilor, consilierilor juridici şi al altor persoane interesate, oferindu-le informaţii detaliate despre procesele aflate pe rol.

Prin accesarea aplicaţiei se pot obţine informaţii despre dosarele înregistrate la toate instanţele din raza curţii: Curtea de Apel Constanţa, Tribunalul Constanţa, Tribunalul Tulcea, Judecătoria Constanţa, Judecătoria Medgidia, Judecătoria Mangalia, Judecătoria Hârşova, Judecătoria Tulcea, Judecătoria Babadag şi Judecătoria Măcin,

„Un alt câştig major este degrevarea unor compartimente din instanţe, spre exemplu, compartimentele de arhivă. La doi ani de la implementarea aplicaţiei de către Curtea de Apel Cluj, s-a constatat că volumul de cereri de studiu al dosarelor în arhivă s-a redus cu 95% faţă de perioada anterioară. Şi munca unor părţi din personal responsabile cu atribuţii privind eliberarea de copii din dosar se reduce, documentele fiind accesibile părţilor, nu mai există deloc cereri de eliberare de copii din dosar”, a mai arătat Gabriel Lefter, precizând că prin posibilitatea vizualizării rezoluţiilor din dosare se poate ajunge la o scurtare a perioadelor procedurale ceea ce duce la o urgentare în soluţionarea dosarelor.

La Constanţa, preţul estimativ al implementării aplicaţiei a fost de 17.900 de lei, „acest lucru datorită îmbunătăţirii unora dintre echipamentele deja existentela nivelul Curţii de Apel”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici