Aproape 2.000 de medici au părăsit ţara în acest an. Multe specialităţi rămân neacoperite

Plecarea medicilor din România este un fenomen negativ întrucât multe specialităţi rămân neacoperite, numai în primele luni ale anului peste 1.900 de doctori au părăsit ţara pentru a lucra în unităţi sanitare din UE, a declarat joi preşedintele CMR, Vasile Astărăstoae.

503 afișări
Imaginea articolului Aproape 2.000 de medici au părăsit ţara în acest an. Multe specialităţi rămân neacoperite

Aproape 2.000 de medici au părăsit ţara în acest an. Multe specialităţi rămân neacoperite (Imagine: Mediafax Foto/)

"Numai în primele nouă luni au plecat 1.900 de medici din România. Reprezentantul Ordinului Medicilor Francezi, prezent recent la Iaşi a spus că peste 2.000 de doctori români sunt înscrişi în această organizaţie şi practică medicina. Totodată, în Franţa lucrează ca doctori peste 6.000 de medici români", a precizat preşedintele Colegiului Medicilor din România, la Adunarea Generală a CMR organizată cu ocazia alegerilor pentru Comisia superioară de disciplină.

Astărăstoae a precizat că exodul medicilor face ca în prezent, în România să existe 1,9 medici la 1.000 de locuitori sau 2,2 dacă sunt adunaţi şi stomatologii, în timp ce media europeană este 3,7 la 1.000 de locuitori.

"Din păcate sistemul de sănătate este subfinanţat cronic, este o incoerenţă, inegalitate şi neechitate în sistemul sanitar, România alocând în continuare cea mai mică sumă din PIB pentru sănătate, sub 3%, în timp ce în UE este alocat între 5-6% din PIB", a adăugat preşedintele CMR.

Potrivit acestuia, în România autorităţile vorbesc că a crescut de şase ori consumul de medicamente deşi statisticile europene arată că România este pe ultimul loc (cu 7-10 ori mai mic decât în UE) la consumul de medicamente şi are în acelaşi timp cea mai mare rată de îmbolnăvire din zonă.

"În acest context şi salariul personalului medico-sanitar este printre cele mai mici din Europa, el fiind mai mic chiar decât cel al unui secretar comunal. În plus după aderarea la UE medicii au primit o singură recomandare: să plece din ţară", a precizat Astărăstoae.

În opinia preşedintelui CMR, medicii români îşi doresc realizare profesională care să depindă strict de muncă şi meseria lui, venituri corespunzătoare şi respect din partea societăţii.

La rândul lui, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, prezent la Adunarea Generală a CMR, a spus că plecarea medicilor este o problemă reală. "Plecarea medicilor este o problemă reală un fenomen îngrijorător şi soluţiile trebuie căutate împreună cu Colegiul Medicilor din România şi cu alte structuri", a precizat ministrul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici