Aproape 60.600 de gospodării din ţară nu sunt încă electrificate. Cât va costa racordarea lor la reţeaua electrică

Racordarea la reţeaua electrică a celor aproximativ 60.600 de gospodării care nu beneficiază de acest serviciu presupune costuri de 211 milioane de euro, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, directorul de dezvoltare al Electrica SA, Marian Geantă.

850 afișări
Imaginea articolului Aproape 60.600 de gospodării din ţară nu sunt încă electrificate. Cât va costa racordarea lor la reţeaua electrică

Electricitate (Imagine: Shutterstock/Publimedia)

Geantă a afirmat că în mediul rural sunt 60.584 de gospodării neelectrificate, amplasate în 2.100 de localităţi. Dintre acestea, 96 de localităţi sunt complet neelectrificate.

În zonele deservite de Electrica şi de filialele companiei de stat se află 32.223 de gospodării neracordate la reţele de energie electrică, în 1.071 de localităţi.

De asemenea, în regiunile în care operează distribuitorii privaţi de energie, respectiv E.ON (Germania), CEZ (Cehia) şi Enel (Italia), sunt 28.361 de gospodării fără acces la energie, în 1.029 de localităţi.

Geantă a precizat că judeţele cu cele mai multe gospodării neelectrificate sunt Harghita, Alba şi Caraş-Severin.

"În contextual actual, Electrica nu îşi mai poate permite lucrări sociale cu timp de recuperare mare. (...) Recuperarea banilor investiţi din profiturile obţinute în urma vânzării energiei nu este, în
majoritatea cazurilor, o soluţie care să răspundă cerinţelor actuale din domeniul economic. Amortizarea acestor investiţii poate ajunge până la zeci şi chiar sute de ani, vânzarea de energie electrică fiind la valori foarte reduse", potrivit datelor prezentate de Electrica.

Premierul Emil Boc anunţa la începutul anului trecut că în 2012 va fi finalizat programul de electrificare a tuturor gospodăriilor neracordate la reţeaua de energie electrică.

Calendarul anunţat iniţial de autorităţi arăta că programul ar fi trebuie să fie fie realizat încă din anul 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici