Aproximativ 15.000 de credincioşi, la Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei din judeţul Constanţa

Aproximativ 15.000 de pelerini s-au adunat, joi, la mănăstirea ce poartă hramul Sfântului Apostol Andrei din comuna constănţeană Ion Corvin, pentru a-l prăznui pe cel care este considerat creştinătorul şi protectorul românilor. Slujba este oficiată de către un sobor de 13 ierarhi.

457 afișări
Imaginea articolului Aproximativ 15.000 de credincioşi, la Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei din judeţul Constanţa

Aproximativ 15.000 de credincioşi, la Mănăstirea Sfântul Apostol Andrei din judeţul Constanţa

Sute de credincioşi din judeţul Constanţa, dar şi din judeţele limitrofe au poposit încă de miercuri seară la mănăstirea ridicată în vecinătatea peşterii din judeţul Constanţa în care a sălăşluit Sfântul Apostol Andrei.

Noaptea a trecut fără incidente, oamenii rugându-se pentru sănătatea lor şi a celor dragi.

De asemenea, credincioşii au putut cinsti moaştele sfinţilor Teodosie de la Balta şi Matrona, aduse din Ucraina.

Începând cu ora 9.00, la mănăstirea ”Peştera Sf. Ap. Andrei” a fost oficiată Sfânta Liturghie de către un sobor de 13 ierarhi din ţară şi din străinătate, pe lângă Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie fiind prezenţi şi IPS Ambrozie, Mitropolit de Durostorum (Bulgaria), IPS Alexandru, Mitropolit de Pereiaslav-Hmelniţk şi Vişnevsk, vicar al Mitropoliei Kievului (Ucraina), IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, PS Ignatie, Episcopul Huşilor, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Galaction, Episcopul Alexandrei şi Teleormanului, PS Ieronim Sinaitul, Episcop vicar - patriarhal, delegat al PF Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, P Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, PS Damanschin Dorneanu, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor şi PS Tihon, Episcop vicar de Tiberias (Bulgaria).

Autorităţile au luat măsuri speciale de securitate în zonă, fiind prezente echipaje de Poliţie şi Jandarmerie şi ambulanţe. La această manifestare, peste 200 de jandarmi, dar şi poliţişti asigură măsurile de ordine publică. Dispozitivele de ordine sunt formate din echipe de patrulare pedestră şi auto, precum şi echipe de intervenţie mobile. De asemenea, două echipaje de pompieri militari au fost dislocate din subunitate şi amplasate în vecinătatea mănăstirii pentru asigurarea unui răspuns prompt în situaţia producerii unor evenimente nedorite.

Sărbătoarea va continua în Constanţa, pe scena Casei de Cultură, unde, începând cu ora 18.00, va avea loc concertul de muzică patriotică şi colinde ”Sus inima, români!” susţinut de către Corala bărbătească ortodoxă ”Armonia” şi Muzica Militară a Muzica Militară a Forţelor Navale Române. Locurile puse la dispoziţie gratuit s-au epuizat în primele două zile de la punerea invitaţiilor la dispoziţia publicului. De aceea, Arhiepiscopia Tomisului i-a rugat pe cei care nu au mai găsit invitaţii să nu încerce forţarea accesului în sală, întrucât supraaglomerarea sălii ar încălca normele de securitate, iar spectacolul nu s-ar mai putea desfăşura. Evenimentul este organizat de către Arhiepiscopia Tomisului în parteneriat cu Statul Major al Forţelor Navale Române şi ANCCSR.

Prăznuit în fiecare an în ziua de 30 noiembrie, creştinătorul românilor se bucură de o evlavie deosebită în rândul credincioşilor.

Prăznuit în fiecare an la 30 noiembrie, creştinătorul românilor se bucură de o evlavie deosebită în rândul credincioşilor. Istoriografia, bazată pe izvoare literare, arată că, după tragerea la sorţi, Sfântul Apostol Andrei a primit misiunea de a predica Evanghelia Mântuitorului Hristos în ţinuturile Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea este cunoscut drept ”apostolul românilor”.

Conform istoricilor bisericeşti, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras din Grecia de astăzi, prin răstignire cu capul în jos pe o cruce în formă de X, numită ”crucea Sfântului Andrei”.

La aproximativ 80 de kilometri de Constanţa, în apropierea localităţii Ion Corvin, se află peştera în care s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei. În anii 1930 cunoscutul teolog Ioan Dinu a amenajat peştera unde a trăit Sf. Andrei. PS Chesarie Păunescu, episcopul Constanţei, a sfinţit acest aşezământ în 23 iulie 1944. În perioada comunistă, acesta a fost desfiinţat, dar reactivat în anul 1990. Tot atunci a devenit schit, iar trei ani mai târziu a devenit mănăstire de călugări.

Anual, pelerini din întreaga ţară poposesc la această mănăstire pentru a sta preţ de câteva minute în Peştera Sfântului Andrei şi pentru a se închina la relicvariul ce conţine o parte din moaştele Sfântului, dăruite în anul 2003 de către Mitropolia Kefaloniei din Grecia.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici