Asimptomaticii nu scapă de internare! Medic: trebuie să mergem la ei să-i liniştim, fac depresie, urlă!

  • Persoanele asimptomatice vor fi externate după 10 zile de la internare
  • Ministrul Sănătăţii a luat decizia externării asimptomaticilor după 4 luni de la primul caz Covid
  • Timp de mai bine de 3 luni pacienţii cronici nu au avut acces în spitale, pentru tratament
  • Dr. Băicuş, medic la Spitalul Colentina: În ţări precum Marea Britanie, Suedia sau Franţa pacienţii asimptomatici nu sunt internaţi
6577 afișări
Imaginea articolului Asimptomaticii nu scapă de internare! Medic: trebuie să mergem la ei să-i liniştim, fac depresie, urlă!

Probabil ai auzit de povestea medicului Mihai Muntean din Târgu Mureş. A stat mai bine de o lună internat în Clinica de Boli Infecţioase 1, în speranţa că se vor negativa testele. La început medicul a avut o formă uşoară de Covid, dar după o săptămâna nu a mai avut niciun simptom al bolii.

Şi ca el au fost mulţi. Medicul Băicuş de la Spitalul Colentina spune că, de multe ori a fost nevoit să meargă să-i liniştească pe pacienţii asimptomatici internaţi în unitatea sanitară pentru că aceştia nu mai suportau internarea fără rost şi făceau depresii.

În ţările civilizate, precum Marea Britanie, Suedia, Danemarca sau Franţa aceşti pacienţi nu sunt internaţi în spital nici măcar o zi, spune medicul.  Sute de medici din România au semnat o petiţie prin care au cerut ministerului să lase asimptomaticii acasă. 

Ministrul Sănătăţii a semnat abia la aproape patru luni de la primul caz de Covid din ţara noastră şi după ce spitalele s-au umplut, ordinul conform căruia pacienţii asimptomatici sunt externaţi după zece zile de la internare, cu izolare la domiciliu dacă sunt pozitivi. În tot acest timp mii de pacienţi nu au avut acces în spitale. 

Nelu Tătaru s-a răzgândit după ce la mijlocul lui aprilie avea de gând să -i plaseze pe asimptomatici în aşa zise zone tampon, fie hoteluri, fie spaţii special destinate acestui lucru.

Ce ai tu de făcut? Respectă în continuare cu stricteţe regulile de igienă şi de distanţare. Virusul este nou iar specialiştii încă studiază în ce grad asimptomaticii transmit mai departe infecţia.

”Este o perioadă foarte lungă în care am fost departe de familie, nu am avut cum sau cu ce să-i ajut, nu mai vorbim de partea de activitate profesională care nu a fost posibilă. Cele mai grele situaţii sunt cele în care aştept rezultatul din ziua recoltării”, a declarat Mihai Muntean, medic ginecolog din Tg.Mureş.

”Sunt oameni care stau o lună jumătate şi de aia spitalele sunt pline. Nu numai că primim asimptomatici, dar unii dintre ei se negativează după săptămâni. Trebuie să mergem să-i liniştim pe pacienţii asimptomatici care fac depresie, urlă”, a declarat Cristian Băicuş, medic primar medicină internă – Şeful Secţiei Medicala II la Spitalul Colentina.

”În măsura în care avem un număr de cazuri asimptomatice sau uşoare, avem în spitalele suport o anumită capacitate, 40-50%, atunci vom decide ca aceste cazuri asimptomatice sau uşoare să treacă, dar mai intâi într-o zonă tampon, pentru a nu intra în familie”, declara Nelu Tătaru pe 13 aprilie.

”Nu mergem pe premiza că asimptomaticul nu transmite virusul. Depinde de încărcătura virală şi sunt asimptomatici care au încărcătură virală mai redusă şi atunci riscul de contaminare este mai mic”, spune medicul Doina Azoicăi, Preşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

 

 

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici