Asistenţii Secţiei ATI a Spitalului de Arşi, închisă în urma filmării bolnavului cu larve pe răni: Facturile la utilităţi n-au fost plătite din martie/ Ce spune ministerul - VIDEO

Asistenţii Secţiei ATI a Spitalului de Arşi au declarat, joi, că facturile la utilităţi n-au fost plătite din martie şi că se tem că unitatea sanitară ar putea fi închisă, directorul medical al unităţii precizând, pentru MEDIAFAX, că aceştia nu cunosc foarte bine situaţia.

817 afișări
Imaginea articolului Asistenţii Secţiei ATI a Spitalului de Arşi, închisă în urma filmării bolnavului cu larve pe răni: Facturile la utilităţi n-au fost plătite din martie/ Ce spune ministerul - VIDEO

Asistenţii Secţiei ATI a Spitalului de Arşi, închisă în urma filmării bolnavului cu larve pe răni: Facturile la utilităţi n-au fost plătite din martie

Totodată, medicii Secţiei ATI a Spitalului de Arşi reclamă faptul că nu şi-au mai primit bonurile de masă şi se tem că nu vor mai primi salariile, având în vedere că plata lor se face prin Casa de Asigurări de Sănătate, care plăteşte pentru fiecare pacient ars care vine în secţia ATI.

"Noi tot timpul stăm cu frica dacă ne primim sau nu salariile. Mereu se aud zvonuri că nu primim salariile. Bonurile de masă nu le-am primit. Urmează să luăm a doua tură. Nu este vina noastră că ATI nu funcţionează. Noi am venit la muncă. Luna trecută nu am luat bonurile, vedem ce se întâmplă luna asta. Din personal deja a plecat şi avem de gând foarte mulţi să plecăm. ATI este închis. Când vin pacienţi mai grav, sunt băgaţi în cele două post operatorii deschise special pentru aşa ceva. Numai că nu avem cazuri în fiecare zi. Nu muncim la capacitate maximă, dar asta nu e vina noastră. De la 1 octombrie trebuia să primim un spor de sută la sută. Nu l-am primit. În ATI suntem vreo 25 de angajaţi", a declarat Claudia Muşat, asistent medical principal ATI.

"Oamenii sunt îngrijoraţi de lipsa de implicare a Ministerului Sănătăţii, de faptul că a cedat 260.000.000 de lei către fondul de rezervă al Guvernului. Ministerul trebuia să se gândească la faptul că, atunci când a închis acest spital, nu aveau cum să îşi realizeze contractul cu casa şi oamenii ăştia sunt în pericol să nu îşi primească salariile. ATI aducea 80 la sută din bugetul acestui spital. Salariaţii depind de secţia ATI. Am vorbit cu cei din conducerea spitalului, au spus că vor încerca să plătească salariile până la sfârşitul anului, dar vor încerca, nu e nimic sigur. Totul depinde de secţia ATI şi marii arşi, contractul este cu Casa de Asigurări pe câţi pacienţi se internează aici şi vor fi externaţi", a declarat Viorel Huşanu, preşedinte Sanitas Bucureşti.

În replică, Ministerul Sănătăţii a anunţat că nu se ocupă de plata utilităţilor unităţilor sanitare, reacţia instituţiei venind după ce, joi, mai mulţi asistenţi medicali ai Secţiei ATI din cadrul Spitalului de Arşi au declarat că utilităţile publice nu au mai fost plătite din luna martie.

"În urma informaţiilor transmise de Primăria Sectorului 1 în legătură cu Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri facem precizarea că, potrivit legii, Ministerul Sănătăţii nu plăteşte utilităţile unităţilor sanitare. Ministerul Sănătăţii asigură, în schimb, alături de autorităţile publice locale, finanţarea investiţiilor în spitale. În acest context, amintim faptul că MS a aprobat toate cererile primite din partea acestei unităţi sanitare. De asemenea, facem precizarea că după finalizarea lucrărilor de revonvare a secţiei de terapie intensivă, Spitalul de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri va intra în programul “Acţiunea Prioritară Arsuri”, prin care va fi asigurată o finanţare corespunzătoare îngrijirii pacienţilor mari arşi. În plus, personalul implicat în îngrijirea acestor pacienţi primeşte un spor de 100%", potrivit unei informări a Ministerului Sănătăţii remisă joi MEDIAFAX.

Pe de altă parte, directorul medical al spitalului, Cristian Niţescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că asistenţii nu cunosc situaţia în care se află unitatea sanitară, dar a recunoscut că există probleme financiare.

"Acestea sunt zvonuri. Bonurile de masă într-adevăr nu s-au primit în luna anterioară, dar o să se primească, deci a fost un decalaj. Au primit salariile până acum fără nicio problemă. Acestea sunt nişte poziţii neoficiale, nişte poziţii ale unor oameni din spital care nu ştiu foarte bine situaţia, deci utilităţile sigur că ne descurcăm destul de greu financiar, dar o să se plătească probabil. Probabil că, în primul rând, spitalul ar trebui să le plătească, dar momentan este un pic mai greu cu banii din cauza faptului că este secţia încă în renovare", a declarat directorul medical al Spitalului de Arşi, Cristian Niţescu.

Primarul Sectorului 1 al Capitalei, Dan Tudorache, a anunţat că secţia ATI va fi deschisă în luna decembrie.

"Vreau că această secţie să fie la un nivel modern, chiar dacă spaţiul nu ne permite. Spre exemplu, sunt cinci paturi pentru mari arşi. În mod normal trebuia să avem baie pentru fiecare pat. În funcţie de spaţiu, facem ce putem din această clădire. Investiţia va fi mult mai mare de 250.000 de euro, o să vedem la final, în decembrie. Este vorba şi de aparatură medicală. Ministerul Sănătăţii nu a investit nimic. Cred că lucrările sunt undeva la 80% în acest moment. Ar fi culmea, noi să investim şi spitalul să nu mai funcţioneze pentru că nu are personal. Ar fi culmea să vină Ministerul Sănătăţi şi să îl închidă. O să am o discuţie cu ministrul Sănătăţii, să îl informez despre ce s-a întâmplat astăzi aici", a declarat primarul Sectorului 1 al Capitalei, Dan Tudorache.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici