Asociaţia Magistraţilor din România: Să fie traşi la răspundere şi parlamentarii şi miniştrii de către magistraţi

Preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), judecătoarea Viorica Costiniu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX că, dacă statul va trage la răspundere magistraţii, atunci şi parlamentarii şi miniştri ar trebui să răspundă în faţa justiţiei, puterile statului fiind egale.

520 afișări
Imaginea articolului Asociaţia Magistraţilor din România: Să fie traşi la răspundere şi parlamentarii şi miniştrii de către magistraţi

Asociaţia Magistraţilor din România: Să fie traşi la răspundere şi parlamentarii şi miniştrii de către magistraţi (Imagine: Shutterstock)

Viorica Costiniu a comentat amendamentul la Constituţia României ce prevede că statul se poate îndrepta împotriva magistraţilor pentru recuperarea prejudiciului cauzat de aceştia prin exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă.

"N-o să găsiţi în nicio constituţie a unei ţări europene, cu atât mai puţin în Marea Britanie sau SUA, un astfel de amendament. România nu poate să meargă decât din extremă în extremă", a declarat Costiniu.

Judecătoarea a mai apreciat că această tragere la răspundere a magistratului de către stat vine în urma multor discuţii şi a unei intoxicări a opiniei publice în ideea că sancţionarea pecuniară a magistratului ar da o satisfacţie cetăţeanului, ceea ce, în opinia ei, este un lucru fals.

În schimb, statul nu îşi mai îndeplineşte de mult obligaţia de a face legea accesibilă cetăţeanului, a mai spus Costiniu.

Potrivit preşedintelui de onoare al AMR, posibilitatea să se acţioneze astfel împotriva magistraţilor ar duce "la destrămarea a ceea ce a mai rămas din justiţia acestui stat care îşi spune democratic", dar tinde să fie "poliţienesc".

Costiniu a mai comentat că, atâta timp cât puterile statului sunt egale, ar fi normal ca, dacă magistratul este tras la răspundere de puterea politică, şi ceea ce se întâmplă la nivelul Guvernului sau Parlamentului să fie sancţionabil în justiţie, nu doar parlamentarul "să nu mai poată candida cinci ani" sau "să se schimbe miniştrii şi cu asta, basta".

Comisia pentru revizuirea Constituţiei a adoptat, miercuri, un amendament prin care permite statului să acţioneze pentru recuperarea prejudiciului cauzat de magistraţi care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă, prejudicii pentru care statul răspunde patrimonial.

"Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii inclusiv în ceea ce priveşte răspunderea magistraţilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă. Statul statul exercită dreptul de regres, în condiţiile legii", este amendamentul adoptat de membrii Comisiei care înlocuieşte articolul 52, aliniatul 3 din Legea fundamentală.

În favoarea acestuia s-au pronunţat 15 membri ai Comisiei pentru revizuirea Constituţiei.

"Statul răspunde patrimonial pentru prejudiciile cauzate prin erorile judiciare. Răspunderea statului este stabilită în condiţiile legii şi nu înlătură răspunderea magistraţilor care şi-au exercitat funcţia cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă", se prevede în actuala formă a textului constituţional.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici