Asociaţiile din justiţie, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache: Urmează să discutăm modificări de legi

Reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor au declarat, marţi, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache, că au noua conducerea a instituţiei este deschisă colaborării şi că vor urma alte întâlniri pentru a discuta modificări de legi.

225 afișări
Imaginea articolului Asociaţiile din justiţie, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache: Urmează să discutăm modificări de legi

Asociaţiile din justiţie, după întâlnirea cu ministrul Justiţiei, Florin Iordache: Urmează să discutăm modificări de legi (Imagine: Mediafax Arhiva Foto)

Ministrul Justiţiei, Florin Iordache, a continuat seria de întâlniri cu şefii din justiţie, marţi dimineaţă fiind chemaţi la sediul instituţiei reprezentanţii asociaţiilor profesionale ale magistraţilor. Discuţiile au durat aproape două ore, fiind expuse problemele pe care le întâmpină judecătorii şi procurorii, dar şi necesitatea modificării mai multor legi şi prevederi, au susţinut la finalul întâlnirii reprezentanţii asociaţiilor.

"S-a discutat problema bugetului, aplicarea egală a legii pentru toţi magistraţii, judecători, procurori, s-a discutat pe legile justiţiei, urmează să ne reîntâlnim şi să rediscutăm. Deşi s-a invocat faptul că ar fi voinţa noastră, voinţa noastră a fost ignorată de vechiul CSM. Este deschidere, urmează să ne întâlnim pe comisii, să discutăm modificări de legi, s-a acceptat faptul că sunt legi proaste. De exemplu în comercial, pentru aceeaşi instituţie am trei acţiuni şi asta înseamnă o îngreunare a activităţii instanţelor judecătoreşti. Apreciem deschiderea din partea domnului ministru şi vedem ce o să fie mai departe", a declarat judecătoarea Mădălina Afrăsinei de la Tribunalul Bucureşti.

"Totul a fost, din câte ne-am dat noi seama, sub semnul bunei credinţe, ca început. Avem încă discuţii mari în legătură cu legile justiţiei, legile noastre de organizare. Ştiţi că a fost o iniţiativă, au fost consultări cu asociaţiile profesionale, a fost trimisă la minister, legile sunt într-o anumită formă, aici am căzut de accord cu asociaţiile profesionale şi cu conducerea ministerului că aceste discuţii trebuie reluate, ele au lăsate într-o formă cu care noi ca asociaţii profesionale nu suntem decât parţial de acord. Aceasta este o problemă foarte importantă. Apoi, da, în legătură cu procedurile, sunt aspecte, şi în procedura penală şi în procedura civilă, care trebuie revăzute şi asta pentru că la ora actuală aduc greutate sistemului judiciar şi aduc probleme justiţiabililor care vin în faţa noastră", a spus judecătorea Andreea Ciucă de Asociaţia Magistraţilor din România(AMR).

"Am vorbit şi despre soluţii vizând degrevarea instanţelor, este o problemă veche care afectează în mod direct justiţiabilul, ceea ce ne interesează este nu neapărat să avem mai mulţi judecători în sistem cât să eliminăm ceea ce noi numim balastul instanţei", a completat Dana Gârbovan de la Uniunea Naţională a Judecătorilor din România(UNJR).

Întâlnirea ministrului justiţiei cu preşedintele instanţei supreme, judecătoarea Iulia-Cristina Tarcea, a fost reprogramată pentru o altă zi a acestei săptămâni, au declarat reprezentanţi ai ministerului justiţiei.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici