Aurelia Ion, avansată post-mortem la gradul de locotenent şi înmormântată cu onoruri militare

Aurelia Ion, studenta care a decedat în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni, va fi avansată post-mortem la gradul de locotenent şi înmormântată cu onoruri militare, informează, miercuri, Ministerul Apărării.

4668 afișări
Imaginea articolului Aurelia Ion, avansată post-mortem la gradul de locotenent şi înmormântată cu onoruri militare

Aurelia Ion, avansată post-mortem la gradul de locotenent şi înmormântată cu onoruri militare (Imagine: www.facebook.com)

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, a dispus avansarea post-mortem a sublocotenentului Aurelia Ion la gradul de locotenent.

Totodată, ministrul Duşa a dispus ca Aurelia Ion să fie înmormântată cu onoruri militare, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale.

Trupul neînsufleţit al Aureliei Ion va fi depus la capela Cimitirului Ghencea Militar, înmormântarea urmând să aibă loc joi.

Aurelia Ion avea 23 de ani, era ofiţer-student în anul V la Institutul Medico-Militar din Bucureşti şi făcea un stagiu de pregătire la Spitalul Fundeni. De-a lungul studiilor, tânăra s-a implicat voluntar în numeroase activităţi pe linie medicală, a precizat MApN.

Comandantul Institutului Medico-Militar, Dragos Cuzino, a declarat că Aurelia Ion şi-a dorit din copilărie să fie medic, ea fiind o studentă eminentă, devotată, care se afla alături de unii dintre cei mai buni medici din România.

"Vreau să îmi exprim regretul şi tristeţea profundă faţă de pierderea suferită. E o pierdere imensă, a noastră, a medicinei militare în primul rând. Mă gândesc aici la colegii şi camarazii din armată, din Ministerul Apărării, până la conducerea Ministerului Apărării", a spus colonelul dr. Dragoş Cuzino.

Doctorul Dragoş Cuzino a precizat că medicina a pierdut o studentă eminentă, "o studentă care şi-a dorit încă din copilărie să înveţe şi să practice profesia de medic şi, mai târziu, să îmbrace haina militară".

"Şi, ca o dovadă a faptului că a fost o studentă strălucită, o studentă devotată, care învăţa, iată se afla împreună cu unii dintre cei mai buni medici din România, în acest echipaj medical şi a fost implicată în tragedia în urma căreia şi-a pierdut viaţa", a adăugat dr. Dragos Cuzino.

Studenta Aurelia Ion şi pilotul Adrian Iovan şi-au pierdut viaţa după ce un avion de mici dimensiuni de tip BN2, la bordul căruia se afla un echipaj medical, a aterizat forţat, luni după-amiază, într-o zonă muntoasă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa judeţelor Cluj şi Alba.

Coordonatorul SMURD Cluj, dr. Adela Golea, a declarat că tânăra a fost găsită în stop cardio-respirator de către echipajele care au ajuns la faţa locului. Medicii au făcute "reprize" de resuscitare atât la locul accidentului, cât şi în ambulanţă, dar, în final, s-au văzut nevoiţi să declare decesul.

"Legat de studenta care şi-a pierdut viaţa, pot spune că a fost adusă la ambulanţă. Am continuat resuscitarea, am aflat că s-au făcut manevre de resuscitare şi la faţa locului, dar datele erau contradictorii. Am continuat resuscitarea pentru că, în hipotermie, creierul care îşi scade activitatea are şansa de a-şi reveni, dacă trupul este încălzit. De aceea am încercat manevrele. Ceea ce am constatat era un abdomen destins care, din punctul nostru de vedere, era o suspiciune de hemoragie masivă sau leziune de tub digestiv. Pupilele nu reacţionau. Când am măsurat temperatura (corpului studentei - n.r.), era 18,6 grade Celsius, iar EKG era o bară. Atunci am declarat decesul, adică în maşina SMURD", a spus dr. Golea.

În urma accidentului au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi patru medici - Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sf. Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care a suferit un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de un pădurar, după o căutare de aproximativ cinci ore, la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţi Apuseni şi localnici.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici