Aurescu: Sistemul antirachetă de la Deveselu nu va avea efecte negative asupra populaţiei şi mediului

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu a declarat, marţi, la Slatina, că SUA vor instala în orizontul anului 2015 la Deveselu un sistem strict defensiv de interceptări care nu va avea niciun fel de efecte negative asupra populaţiei, mediului şi culturilor agricole.

536 afișări
Imaginea articolului Aurescu: Sistemul antirachetă de la Deveselu nu va avea efecte negative asupra populaţiei şi mediului

Aurescu: Sistemul antirachetă de la Deveselu nu va avea efecte negative asupra populaţiei şi mediului (Imagine: Valentina Sarosi/Mediafax Foto)

El a spus că amplasarea acestui sistem implică instalarea în fosta bază aeriană a unui număr redus de persoane, respectiv 150-200, număr care va putea creşte în anumite situaţii.

Secretarul de stat în MAE a mai afirmat că sistemul a fost construit astfel încât să nu aibă niciun fel de efecte negative asupra populaţiei şi să nu îi afecteze pe oameni, care "vor putea să muncească şi să trăiască normal" în acea zonă.

"În relaţia cu SUA această participare a României va contribui la consolidarea relaţiilor bilaterale", a spus secretarul de stat în MAE, care a precizat că acest sistem este unul "strict defensiv".

Secretarul de stat în MAE Bogdan Aurescu şi subsecretarul de stat al SUA Ellen Tauscher, care conduc delegaţiile României şi SUA ce negociază Acordul privind amplasarea, în România, a unor elemente ale sistemului american antirachetă se află, marţi, marţi, în Olt, pentru a discuta cu autorităţile locale implicaţiile deciziei de amplasare a acestui sistem în fosta bază aeriană de la Deveselu.

Potrivit unor comunicate de presă transmise de MAE şi MApN, vor fi discutate raţiunile şi implicaţiile deciziei de amplasare la unitatea militară 01871 Deveselu a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă.

CSAT a aprobat ca locul de amplasare a sistemului antirachetă să fie în fosta bază aeriană de la Deveselu din judeţul Olt, şeful statului menţionând că baza ramâne sub comandă românească.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că sistemul antirachetă este unul defensiv, că nu este destinat ofensivei, el subliniind că elementele scutului antirachetă nu sunt îndreptate împotriva Federaţiei Ruse.

Potrivit MAE şi MApN, procesul a fost început în contextul negocierilor cadrului juridic aferent participării României la proiectul american şi s-a finalizat în urmă cu câteva săptămâni. El a constat în analiza în format interinstituţional, de către instituţiile româneşti şi americane cu expertiză relevantă, a celei mai bune opţiuni care să corespundă tuturor criteriilor tehnice fixate de cele două părţi.

Decizia CSAT privind locaţia este o decizie de etapă, importantă în procesul de finalizare a negocierilor bilaterale pentru desfăşurarea pe teritoriul României a sistemului SUA de apărare antirachetă, iar consimţământul final privind locaţia şi regimul juridic al acesteia va fi exprimat de către Parlamentul României, care, potrivit prevederilor legale în vigoare, urmează să ratifice Acordul privind amplasarea, pe teritoriul României, a unor elemente ale sistemului american de apărare antirachetă, rezultat în urma definitivării procesului de negociere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici