Autorităţile sucevene analizează cum pot preveni inundaţiile după topirea unui zăpor pe râul Dorna

Un zăpor de 3 kilometri format pe râul Dorna, înainte de confluenţa cu râul Bistriţa, unde este un pod de gheaţă, poate deveni periculos pentru locuitorii din zonă, când se va topi, autorităţile din Suceava întâlnindu-se, sâmbătă, pentru a analiza situaţia, transmite corespondentul MEDIAFAX.

195 afișări
Imaginea articolului Autorităţile sucevene analizează cum pot preveni inundaţiile după topirea unui zăpor pe râul Dorna

Autorităţile sucevene analizează cum pot preveni inundaţiile după topirea unui zăpor pe râul Dorna

Autorităţile sucevene analizează, sâmbătă, măsurile ce trebuie adoptate pentru prevenirea unor noi inundaţii odată cu încălzirea vremii.

Prefectul de Suceava, Constantin Harasim, a convocat, sâmbătă, Grupului de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, la care au participat şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, şi directorul general al Administraţiei Bazinală de Apă Siret, ing. Emil Vamanu.

În şedinţă, autorităţile au analizat factorii de risc asupra blocajului format din blocurile de gheaţă din zona confluenţei râurilor Dorna şi Bistriţa de pe raza municipiului Vatra Dornei şi măsurile ce ar trebui adoptate, în prezent, pe cursul râului Dorna existând un zăpor cu lungimea de aproximativ 3 kilometri în amonte de confluenţa cu râul Bistriţa unde se înregistrează pod de gheaţă în aval de confluenţă.

Membrii Grupului tehnic au concluzionat că, având în vedere condiţiile meteorologice, nu există un pericol imediat, dar situaţia poate deveni periculoasă pentru proprietarii locuinţelor din imediata apropriere a albiilor celor două râuri doar dacă se vor înregistra temperaturi pozitive şi ploi.

Membrii Grupului de suport tehnic pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă Suceava a hotărât ca duminică membrii CJSU Suceava şi ai CLSU Vatra Dornei să se întâlnească la sediul Primăriei Vatra Dornei pentru a se putea lua măsurile de prevenire necesare, la faţa locului.

Un număr de 16 locuinţe, 33 de anexe gospodăreşti şi 18 curţi din Vatra Dornei au fost inundate, în prima săptămână a lunii februarie, în urma a creşterii rapide a debitelor râurilor Dorna şi Bistriţa pe fondul încălzirii şi al ploilor, iar patru turişti aflaţi într-o pensiune cu risc de inundaţii au fost evacuaţi. Pompieri militari au intervenit pentru evacuarea apei şi pentru ridicarea unor diguri din saci de nisip, în zonele în care apa ameninţa gospodăriile, iar echipe de pirotehnişti au executat mai multe detonări ale zăporului în încercarea de a degaja albia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici