Avocatul Poporului: Impunerea a zece zile de concediu, obligatorie doar prin lege

Avocatul Poporului Ioan Muraru, consideră că impunerea a zece zile de concediu fără plată pentru toţi bugetarii poate fi obligatorie din punct de vedere juridic, doar dacă este stabilită printr-o lege adoptată de Parlament sau printr-o ordonanţă a Guvernului, potrivit Constituţiei.

27 afișări
Imaginea articolului Avocatul Poporului: Impunerea a zece zile de concediu, obligatorie doar prin lege

Avocatul Poporului: Impunerea a zece zile de concediu, obligatorie doar prin lege (Imagine: Mihai Spiridonică/Mediafax Foto)

În îndeplinirea misiunii sale constituţionale, de a apăra drepturile, libertăţile şi interesele legitime ale persoanelor fizice, Avocatul Poporului consideră că are obligaţia să-şi exprime un punct de vedere în legătură cu unele măsuri economico-financiare preconizate de către Guvern privind angajaţii autorităţilor statale.

În acest context, spune Ioan Muraru, oportunitatea măsurilor economico-financiare privitoare la personalul din cadrul autorităţilor publice (personalul bugetar) trebuie apreciată, fără îndoială, de către autorităţile guvernamentale de decizie (în special de Guvernul României, care, potrivit articolul 102, alineatul (1) din Constituţia României, asigură realizarea politicii interne a ţării şi exercită conducerea generală a administraţiei publice.

Măsurile preconizate pot însă obliga conducătorii autorităţilor publice numai în măsura în care sunt stabilite prin norme juridice imperative, clare, elaborate în conformitate cu dispoziţiile constituţionale şi cu regulile de tehnică legislativă, subliniază sursa citată.

"Sub acest aspect, considerăm că impunerea a zece zile de concediu fără plată pentru toţi bugetarii poate fi obligatorie din punct de vedere juridic, doar dacă este stabilită printr-o lege adoptată de Parlament sau printr-o ordonanţă a Guvernului, emisă în condiţiile articolul 115 din Constituţie.

Aceasta, deoarece art. 137 alin. (1) din Constituţie, stabileşte că «formarea, administrarea, întrebuinţarea şi controlul resurselor financiare ale statului, ale unităţilor administrativ-teritoriale şi ale instituţiilor publice sunt reglementate prin lege», iar art. 139 alin. (1) din Legea fundamentală, prevede că „impozitele, taxele şi orice alte venituri ale bugetului de stat şi ale bugetului asigurărilor sociale de stat se stabilesc numai prin lege", explică fostul judecător constituţional Ioan Muraru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici